Prosim o radu. Jsem zacatecnik. Mam napsat pro ATmega32 program pro mereni vykonu v siti 230V. Mel by nekdo tip jak na to? Pomohl by mi vypis kodu v C.
Dekuji
Fórum › Mikrokontroléry
Mereni vykonu
jde to udělat 3 způsoby:
1. navzorkuješ napětí a proud, jejich součinem získáš okamžité hodnoty výkonu, ty zintegruješ. Určitý integrál asi nebude moc složitý. Pokud budeš mít dost vzorků (mělo by stačit 10 za periodu), budeš mít True RMS výkon
2. změříš časový posun proudu a napětí a periodu, z nich určíš účiník (cos fí - to řecké písmenko), dále efektivní hodnotu proudu a napětí.
3. a konečně nejjednodušší je se podívat na nějaký převodník, co to umí a ten připojit k procesoru. Vhodné jsou třeba Analog Devices, jsou dostupné na českém trhu. Více na http://www.analog.com/en/analog-to-digital-converters/energy-measurement/products/index.html
Nad body 1 a 2 jsem kdysi dumal, pak jsem si koupil klešťák co to umí, tak z toho sešlo
hu
by mne zajímalo, kdo to jako školní úlohu zadal. Tohle není úloha pro začátečníka. Navíc to vypadá na práci v Assembleru :(.
Pokud je to školní úloha, asi vystačíš s ADC na čipu. Budeš muset vymyslet efektivní využití výkonu CPU, zřejmě zpracovat výstup z ADC, nepřevádět ho na skutečné hodnoty proudu a napětí.
K 1: ještě si vzpomínám, že jsem nejdříve z okamžité polarity proudu a napětí určil znaménko výkonu a pak pracoval s absolutními hodnotami. Pro True RMS by mělo stačit 5 harmonických, tzn že horní mezní frekvence bude 250Hz. na vstup ADC dej jednoduchý RC filtr typu dolní propust s horním mezním kmitočtem nad 250Hz. Vzorkovací frekvence ADC musí být nejméně dvojnásobkem horní mezní frekvence filtru, výrazně větší by byla vhodná. Vyšší počet vzorků pro změnu zvyšuje nároky na početní výkon, zde budeš muset určit kompromis.
Bod 2 je softwarově jednodušší a má menší nároky na početní výkon, ale potřebuješ 2 lineární usměrňovače pro měření efektivních hodnot. Účiník bych z časového posunu dělal aproximací podle tabulky dat.
hu
Máš to také zrealizovat? Anebo to bude software jen na papíru? Se ptám, protože to není žádná sranda a je úplně fuk, jestli to je pro ATMegu nebo něco jiného.
Jak psal HU nahoře, také by mne zajímalo, kdo tohle zadal jako školní úlohu. Já ten přístroj dělal pro zákazníka na podzim v roce 2011. Napětí se snímalo měřícím trafem za ním byly filtry a pak AD převodníkem, proud se snímal obvodem ADC, za ním byl zesilovač a filtry pak AD převodník. Celkem bylo 6 převodníků připojených na mikropočítač. Kdyby tě to opradu zajímalo, tak najdu fotky a dokumentaci.
tak třeba hotové schéma varianta 3 - převodník výkon/napětí http://danyk.cz/wmetr.html .
S jednočipem (asi varianta 1) třeba http://www.strasil.net/pub/files/!Wattmetr_-_dokumentace.pdf.
Stačí pohledat na internetu.
hu
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Harddisk 98%+ výkonu — založil HonzaF
Propojení a využití výkonu druhého PC — založil Mikys
Měření nesetřízenosti pole — založil Dany