Pracovníci podle věku – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Pracovníci podle věku – Delphi – Fórum – Programujte.comPracovníci podle věku – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Liborg
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
6. 5. 2013   #1
-
0
-

Ahoj,

ve škole jsem dostal zadání na semestrální práci a potřeboval bych poradit, jak na něj. Vůbec si s ním nevím rady.

"Naplňte vektor pracovníků hodnotami. Každý pracovník má osobní číslo (pole znaků), jméno (pole znaků), věk (celé číslo), mzdu (reálné číslo). Seřaďte záznamy podle věku sestupně a výsledný vektor vytiskněte do souboru.
Vstup: n – počet pracovníků, jejich data
Výstup: Seřazený vektor pracovníků včetně nadpisů sloupců"

Děkuju za jakoukoliv pomoc

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.85.–
Reklama
Reklama
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
7. 5. 2013   #2
-
0
-

#1 Liborg
Klasické školní zadání, tisíckrát vyřešené.

A jak na něj? Vzhledem k formulaci zadání půjde o tu nejjednodušší konzolovou aplikaci, kde se bude trapně z klávesnice zadávat spoustu nesmyslů, aby je to pak setřídilo a vypsalo.

Takže:

1. navrhni a nadeklaruj datovou strukturu pro jeden záznam

2. načti z klávesnice požadované údaje pro jeden záznam a vypiš je

3. navrhni a nadeklaruj datovou strukturu (vektor) pro více záznamů

4. navrhni a napiš základní kostru programu - načtení více záznamů, výpis všech záznamů - nejlépe pomocí podprogramů.
(pro ladění bez neustálého zadávání údajů doporučuju prostudovat typové konstanty nebo si ty data uložit do souboru, pokud na to nemáš, budeš holt furt dokola něco zadávat...)

5. navrhni a napiš proceduru pro setřídění záznamů a zařaď ji mezi načtení a výpis.

Kdekoliv se zasekneš, zkopíruj sem program, co zatím máš a ptej se...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
Liborg
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
13. 5. 2013   #3
-
0
-

Ať přemýšlím sebevíc, nevím, jak začít. Nedoporučil bys mi nějakou literaturu, či internetový zdroj. Který by mi s tím pomohl?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.85.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
14. 5. 2013   #4
-
0
-

#3 Liborg
Literaturu? V době internetu? Vždyť i přímo na tomto serveru máš několik seriálů na Delphi (nevím ale, jestli jsou kvalitní), každopádně neznám školu, kde by pro výuku nedávali k dispozici učební materiály ať už v elektronické čí fyzické podobě...

http://programujte.com/…phi-0-lekce/

http://programujte.com/…-ii-1-lekce/

http://programujte.com/…delphi-uvod/

Nebo třeba zde: http://www.instaluj.cz/…-to-s-delphi

Nevím co už umíš, ale pokud je tvoje odpověď "nic", tak nečekej, že se naučíš programovat za týden.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
Liborg
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
14. 5. 2013   #5
-
0
-

Nějaké základy umím. Ve škole nám doporučují určité e-books, ale jsou nepřehledné. Děkuji za odkazy

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.228.185.–
Liborg
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
22. 5. 2013   #6
-
0
-

Tak jsem se zasekl u seřazení. Nevíte jak na něj?

Prozatím mám:

type
  TZaznam = record
    JMENO: String[20];
    VEK: Integer;
    OSOBNICISLO: Integer;
    PLAT: real;
  end;
  TSoubor = file of TZaznam;
const
  JmenoSoub = 'Prac.dat';
var
  zaznam: TZaznam;
  soubor: TSoubor;
  procteni: Boolean;


  procedure Zobraz;
begin
  form1.edit2.Text:= zaznam.jmeno;
  form1.edit3.Text:= IntToStr(zaznam.vek);
  form1.edit4.Text:= FloatToStr(zaznam.plat);
  form1.edit1.text:=IntToStr(zaznam.osobnicislo);
end;

procedure ZapsatDoSouboru
(var t: TextFile;OsobniCislo:string;JmenoAprijmeni:string;Vek:integer;Plat:real);
begin
writeln(t, '  Osobní číslo........:' ,zaznam.OsobniCislo);
writeln(t, '  Jméno a příjmení....:' ,zaznam.Jmeno);
writeln(t, '  Věk.................:' ,IntToStr(zaznam.Vek));
writeln(t, '  Plat................:' ,FloatToStr(zaznam.Plat));
writeln(t, '  Další záznam');
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
begin
  if procteni then closefile(soubor);
{$i-}
  reset(soubor);
{$i+}
  if IOResult <> 0 then
    Showmessage('Soubor neexistuje')
  else begin
    read(soubor, zaznam);
    Zobraz;
    procteni:= True;
    self.button2.Enabled:= True;
  end;
end;
end;

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);

begin
  if not procteni then reset(soubor);
  if not eof(soubor) then begin
    read(soubor, zaznam);
    Zobraz;
    procteni:= True;
  end
  else
    ShowMessage('Konec souboru');

end;

procedure TForm1.Button4Click(Sender: TObject);
begin
  self.edit2.Text:='';
  self.edit3.Text:='';
  self.edit1.Text:='';
  self.edit2.SetFocus;
  self.edit4.Text:='';
end;

procedure TForm1.Button5Click(Sender: TObject);
begin
  if procteni then closefile(soubor);
  procteni:= False;
{$i-}
  reset(soubor);
{$i+}
  if IOResult = 0 then
    seek(soubor,filesize(soubor))
  else
    rewrite(soubor);
  zaznam.jmeno:= self.edit2.Text;
  zaznam.vek:= StrToInt(self.edit3.Text);
  zaznam.osobnicislo:= Strtoint(self.edit1.text);
  zaznam.plat:= StrToFloat(self.edit4.Text);
  write(soubor, zaznam);
  CloseFile(soubor);
  self.edit2.Text:= '';
  self.edit3.Text:= '';
  self.edit1.text:= '';
  self.edit2.SetFocus;
  self.edit4.Text:= '';
end;

procedure TForm1.Button8Click(Sender: TObject);
var
t:textfile;
begin

if Savedialog1.Execute then begin
AssignFile(t,Savedialog1.FileName);
Rewrite(t);
ZapsatDOsouboru (t,zaznam.OsobniCislo,zaznam.Jmeno,zaznam.Vek,zaznam.plat);
CloseFile(t);
end else
showmessage('Chyba otevírání souboru pro zápis');
end;
procedure TForm1.Button9Click(Sender: TObject);
begin
close
end;

procedure TForm1.Edit3Exit(Sender: TObject);
begin
  if (StrToInt(self.edit3.Text)<21) or (StrToInt(self.edit3.Text)>60) then begin
    ShowMessage('Chyba ve věku.');
    self.edit3.SetFocus;
  end;

end;


procedure TForm1.FormActivate(Sender: TObject);
begin
  AssignFile(soubor,JmenoSoub);
  procteni:= False;
  self.button2.Enabled:= False;
end;

end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.85.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
23. 5. 2013   #7
-
0
-

#6 Liborg
"Tak jsem se zasekl u seřazení. Nevíte jak na něj?"

No a co třeba aplikovat nějaký třídící algoritmus? Třeba nějaký úplně jednoduchý a primitivní, jako například bubble sort?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 13 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý