Moje osobní zkušenost - když si mám vybrat, jakému dalšímu jazyku/technologii se budu věnovat, postupuji následovně. Pokud se chci učit kvůli budoucímu zaměstnání, procházím inzeráty s nabídkou práce a koukám, po čem je největší poptávka, ideálně v mém okolí a u dobrých firem nebo za dobré peníze. Jestli najdu dvacet inzerátů poptávajících JAVA a jeden Delphi, tak se vrhnu na JAVA. Znám sice borce, co dělá v Oxygene (dříve se to jmenovalo Chrome, je to objektový Pascal pro .NET), asi ho to baví, jenže k čemu mu ta obskurní znalost bude, až bude chtít změnit zaměstnání? Když má člověk pracovat v týmu, musí ovládat to co zbytek týmu, jinak nezapadne. Na druhou stranu, pokud hledám jazyk sám pro sebe a své koníčky, tak napřed vím, co má být výsledkem a hledám jazyk, jakým toho co nejlíp dosáhnu. Například: mám telefon nebo tablet s Androidem a chci si pro něj napsat vlastní program, tak začnu hledat jak se to dělá. To mne dovede k vývojovým nástrojům a jazykům, které budu potřebovat. Z nich si vyberu to, co je zadarmo, je k tomu nejvíc návodů, půjde mi v tom práce nejlíp od ruky atd.