#1nevedko01
Nejdřív si ujasni čeho chceš dosáhnout, podej více informací (v jakém operačním systému, jaký font - obrazovkový/vektorový) a pak se možná dočkáš i rady...
Forum sekcia Windows, takže OS windows dajme tomu XP
(ono kludne by to mohlo byť aj MS DOS).
Takže vychádzajme z toho že sa jedná o Windows XP zo všetkými záplatami a podobne.
ak píšete napríklad v notepade a dáte ALT 224 zobrazí sa Vám znak alfa 225 Beta a podobne.
Bolo by možné docieliť aby po stlačení ALT 224 v notepade nebola alfa ale napríklad kvetinka ? cez eudcedit si dokážem "nakresliť" akýkoľvek znak, ale za nič na svete neviem prepísať ALT 224.
A to som menil už aj zakladne fonty windowsu ako ega852 vga852 a vlastne úplne všetky fonty z adresara fonts vo windowse (tie som upravil programom fontforge - jediný bol ochotný pracovať s fontami s príponou fon)
Ďakujem
#3nevedko01
tak v MS-DOS je to bez problémů, to jsem dělal mockrát, protože tam je aktuální vždy jen jeden obrazovkový font, který si můžeš libovolně měnit (zapsat do paměti videokarty). S tím bych ti uměl poradit, ale ve windows bohužel, tam je vše jinak, každá aplikace si používá co chce, navíc v době UTF 8 a 16 už si nikdo není jist ničím... Typický příklad jsou česká písmenka s diakritikou v prezentacích PPT, která jsou vždy jinak, než zbývající znaky v "nenormálním" fontu písma... Třeba se v tom někdo jiný orientuje a poradí...
Teoreticky, pokud změníš znak v tom systémovém písmu, které používá notepad a podaří se ti ho OS windows podstrčit tak, aby si ho opravdu převzal a načetl (asi po restartu), tak by to snad mělo jít...
cz spomenutý program som upravil font a kedze nesiel prepísať "normálne" tak som originál premenoval a nový uložil pod jeho meno. následný reštart windows a ono to dopadlo že celé zle...
po dvoch neúspešných pokusoch (môj font nebol 100% kompatibilný s pôvodným tak sa windows sekol a že preinštalujte). na teti pokus font bol kompatibilný a všetko malo byť OK ale nebolo.
Notepad zacítil rízek na mojom krku a už sa so mnou chcel hrať a tak mi mi miesto znaku dal moju kvetinku ale po vytlačení bolo po radosti...
kvetinka nikde...
Ale pokial vies doriešiť daný problém v msdose, sem s tým...
#5nevedko01
Obávám se, že v MS-DOSe by tě to příliš neuspokojilo, sice jsem uměl vyrobit dokonce i firemní logo z jednotlivých znaků, které jsem nacpal do paměti jehličkové tiskárny tak, aby ho uměla vytiskout, ale kvalita 60 dpi a jehličky jsou dnes už passé... Moderní tiskárny pracují trochu jinak a skloubit to s windowsama to už snad ani vůbec nejde...
#7nevedko01
Aha, no tos neřekl, že se jedná o speciální tiskárnu... Tak to k ní máš určitě dokumentaci, kde je vše podrobně popsáno... A taky mi není jasné, proč by ty znaky měly vkládat v notepadu, na to snad napíšeš nějaký svůj obslužný program, který si fonty bude obhospodařovat sám ne?
#8JoDiK
Moje rady ti asi budou k ničemu, protože ve windows posílat přes přerušení do paměti grafické karty definice znaků pro textový režim, nebo přes paralelní port posílat ESCAPE sekvence do tiskárny opravdu nejde...
mam program čo posiela znaky a sekvencie do tlačiarne, všetko už funguje a je jedno aký OS sa použije či aké fonty sú kde nastavené. proste ked sa pošle tlačiarni byt 32 tak napíše medzeru a je jedno aký font kde je.
len bolo treba zistiť čo sa pri akej príležitosti vytlačí a v ktorom fonte tlačiarne je diakritika. tlačiareň má možnosť sa aj posúvať o určitý počet znakov miesto riadkov, ale na to ešte len prídem...
Ono ako sa zvykne hovoriť, keď človek dokáže detailne popísať čo potrebuje, čo chce, už je to z 50% hotove... a ja som to len nevedel popísať. Ďakujem za trpezlivosť ;)
#11nevedko01
Ty k té tiskárně nemáš žádný manuál? To se pak dělá dost špatně... Ale jak jsi sám napsal, když už přesně víš co chceš, řešení se najde...