Jak se dá dostat do MS - DOSu z běžného režimu windows XP home?
Prosím poraďte
Fórum › Příkazový řádek
Jak se dá dostat do MS - DOSu z běžného režimu windows XP home?
Co takhle Win+R; napsat "cmd" a enter??
"Win" myslim tu klavesu s logem Woken, ktera se, buh vi jak, propasovala na vetsinu klavesnic..
"Win" myslim tu klavesu s logem Woken, ktera se, buh vi jak, propasovala na vetsinu klavesnic..
a máš protí ní něco? dyt se hodí... :ms_0030:
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
To je sice pěkný ale mě zajímalo, jak se dostat do prostého DOSu, né do příkazového řádku. Na internetu jsem něco četl, ale nikdo to neumi napsat srozumitelně. Četl jsem něco jako že se musí počítač restartovat v režimu MS-DOS, ale to nějak nefunguje.
Machta píše:#
# To je sice pěkný ale mě zajímalo, jak se dostat do prostého DOSu, né do příkazového řádku. Na internetu jsem něco četl, ale nikdo to neumi napsat srozumitelně. Četl jsem něco jako že se musí počítač restartovat v režimu MS-DOS, ale to nějak nefunguje.
já mám takový dojem, že WindowsXP už DOS vůbec nepodporují (naposled byl v 98, myslim) a ta příkazová řádka je jen taková nepovedená emulace. Ale na instalačním cd je taky nějaká konzola, asi pro záchranu systému (!?!)
Na DOSu stály tuším ještě NT, ale v XP už se do něj nedostaneš. Jediný, co můžeš udělat je restartovat PC do stavu nouze s prací v systému MS-DOS, ale je to totéž, jak ospustit CMD.
To ian: mas este moznost stahnut start-up disketu z internetu a nabootovat sa do dos-u da sa to ale dos je stavany na fat a novse okna (nt a visie) pouzivaju uplne ini suborovi sistem (ntfs) takze nebudes moct pracovat s pevnim diskom. neni to teda k nicomu. a dalsa moznost je poohliadnut sa po nejakom "neo-dose" kt si s ntfs poradi (neco ako freedos aj ked som si neni isty ci to dokaze)
Machta píše:#
# To je sice pěkný ale mě zajímalo, jak se dostat do prostého DOSu, né do příkazového řádku. Na internetu jsem něco četl, ale nikdo to neumi napsat srozumitelně. Četl jsem něco jako že se musí počítač restartovat v režimu MS-DOS, ale to nějak nefunguje.
No me by zase zajimalo, jaky je rozdil mezi prikazovym radkem a dosem... tedy rozdil, ktery by te mohl nejak deprimovat..
Blujacker píše:#
##"Win" myslim tu klavesu s logem Woken, ktera se, buh vi jak, propasovala na vetsinu klavesnic..
#a máš protí ní něco? dyt se hodí... :ms_0030:
K cemu??? Pripada mi to ze strany vyrobcu klavesnic jako rasismus... Procpak tam neni treba klavesa s Tuxem nebo jablickem??
Do DOSu se ve Windows XP, doopravdy čistokrevně nedostaneš, ale pokud po tom budeš holt toužit, tak můžeš přes instalační CD spustit téměř čistokrevný DOS nezávislý na instalaci Windows a schopný práce s NTFS. Nebo můžeš taky zkust Win+R -> command, což se blíží DOSu víc než cmd, ale v podstatě v něm nevidim žádnou využitelnost.
Nebo stačí třeba jen stisknout F8 při bootování a bude se to chovat úplně stejně jak radí ShaiMagal
u mě to je F12
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
jj, vo win98 tam je ten reset do DOS - u. Mám starý comp na ktorom mám win98, takže potvrdzujem....
Neco jsem nasel ale neni to odzkousene v Win98 by to eventuelne mohlo fungovat, ale ve WinXP nevi zkus a uvidis.
http://www.sallyx.org/sally/mswin/index.php#start0
Bohužel do čistokrevného DOSu se z Windows XP nedostaneš. Pokud přesto toužíš mít MS-DOS s kterym bys mohl zasahovat do Windows XP, tak musíš spustit CD Windows XP a nastavit ihned po spuštění volbu "Opravit stávající instalaci" (zkratka R) a naběhne ti příkazový řádek s podporou NTFS. Pokud nemáš toto CD nebo ho nechceš použít, můžeš použít NTFS4DOS od fy Avira, kterej může být taky dost užitečnej. Pro nekomerční použití je k dispozici zdarma. http://www.free-av.com/en/tools/11/avira_ntfs4dos_personal.html.
Pokud chceš pracovat s NTFS a ovládáš linoxovskej bash, tak můžeš použít např. System Resque CD nebo další distribuce.
Já bych jen opravil jednu věc. Skoro všichni tady pletete hrušky s jabkama. DOS je starý operační systém, který skoro nic neuměl a jeho standardní uživatelské rozhraní je příkazová řádka. Toto rozhraní (příkazová řádka) se sice propašovaly až do současných Windows a také do toho záchranného režimu, samotný operační systém DOS už ve Windows XP vůbec není. WXP pouze dokážou do jisté míry emulovat jeho rozhraní a tak spouštět zastaralé programy.
Autor by mohl napsat, co konkrétně potřebuje, potom bychom mu mohli lépe pomoci. Pokud mu nejedou staré hry, asi by měl použít DOSBOX.
Free4Dos síce podporuje NTFS disky, ale na niektoré programy alebo hry ti nepomôže.
Totižto aj v ňom sa mi akosi nedarí pristupovať k pamäti, starým spôsobom 16bit.
Najlepšie starý počítač na ktorom sa to ešte dá.
Jak překodovat win xp aby četl text psaný v dos edit s diakritikou, pokud to vůbec jde?
Děkuji předem.
#1 Machta
ve WinXP už originál MDOS nespustíš .. jedině jako aplikaci pod DosBoxem nebo ve VirtualPC nebo ve VMWare do verze 7.4 to šlo OK.
Jinak nabootovat z diskety/USB-Disketovky nebo flešky na který je MSDOS 6.22 nebo MSDOS 7.0 jde normálně i z moderních PC ...takže nevim o co ti de ..
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Nelze se přihlásit z Vista Home Basic na PC s XP Home — založil duchodce
Jak dostat do proměné? — založil Náhodný
Jak dostat GET do promene — založil Row
POradte jak dostat db na server... — založil Jimi