Ahoj,
omlouvam se za vlakno, nevim kam jinam.
Neznate nejake knihy o porovnani prog. jazyku.
Diky za odpoved.
No nevim co by v takove knize bylo napsane xD. Na internetu je plno clanku ktere se "pokouseji" porovnat jazyky, ale vesmes jde o to, ze zalezi, co chces delat a podle toho si vybrat jazyk (hw, 3D, vypocty, okeni aplikace, weby).
#5 Honza
pokud se odprostime od "exotickych jazyku" (ktere hlavne v ceskych koncinach maji velice tezke uplatneni), tak nam zbydou Java, C#, C++, Python. Pak zalezi na platforme pro kterou chces delat. Pokud te zajima jen windows tak je jasny C#.
Proti pythonu bych rekl to ze si jede svuj svet (docela odlisny od zbylych). Je to interpretovany (pomalejsi) jazyk bez staticke typove kontroly (vice chyb pri vyvoji aplikace). Na okna/formulare se musi pouzit nejaky externi GUI framework.
C++ je dobre pro aplikace kde potrebujes vykon, ale to se da resit separaci kritickeho kodu do c++ knihovny a nactenim te knihovny v jinem jazyce. V C++ jsou problem pointery a hlavne to ze to c++ standartne "nic nemumi" (neba to zakladni knihovny jako C# / JAVA). Na okna/formulare se musi pouzit nejaky externi GUI framework.
Java je klasika. Urcite neudelas chybu kdyz si vyberes javu. Je to multiplatformni a jede to vsude. Chyba je ze to neni tak pekne jak C#
C# je jasna volbo pro Windows aplikace. Pokud chces delat na Win/Linux/Mac tak je moznost pomoci mono+gtk#. (mono umozni beh kodu na linuxu a mac; vyvyji to komerni firma ale samotne mono je zdarma; melo by to uz byt hodne stabilni); (gtk# je framework pro GUI vrstvu co bezi na vsech 3 platformach).
Ja osobne volim C# z duvodu "asi nejpokrocilejsich" moznosti jazyka, pokryva to vsechny 3 dektopy+ vsechny 3 mobilni platformy, knihoven je dost a prijdou me jednoduche na pouziti, ma to dobre IDE - Visual Studio. A hlavne C# ma neco co se tezko popisuje je to takove tajne kouzlo dokonalosti ktere se neda slovy popsat
Takze tri nejpouzivanejsi jazyky budou asi java c++ a c#. Co jsem se dival tak i syntaxe je velice podobna u tech jazyku, takze kdyz se naucim jeden vyborne, tak bych mohl s priruckou zvladnout i nejak stredne i ty dva ostatni. Diky za popis.
#7 Flowy
on chtel jazyky pro desktop aplikace.
#10 Honza
tak rozdili jsou dane spis zamerenim toho jazyka. jako mezi c# a java uz neni "tak velky rozdil" jako mezi c#/java a c++. c++ ma proste jine zamereni a to na rychle a optimalni kody. dan za to je ze musis resit "slozitě" pamet a dalsi neprijemne veci.
Je dobre se naucit programovat a myslet jako programator - pak je ti vesmes jedno v jakem jazyce to je. Tusim, ze treba autor C++ zminoval, ze aby se programator nejak udrzel, musi znat tri az pet programovacich jazyku. (hlavne proto, ze se zadny jazyk se hodi na vsechno - vybira se podle toho, co ma program delat, jak rychle to ma byt splacany, jak moc rychly a tak)
#12 Honza
No on neni takovy problem s jazykama jak spis s naucenim knihoven. Java/C# jsou obrovske frameworky kde si troufam tvrdit ze stejne neni mozne se je naucit "cele". (hlavne myslim to, ze napr C# ma ruzne frameworky pro desktop, web, servery, telefony .... a podle me ani neni mozne znat dobre vsechny zakladni frameworky v jednom jazyce)
#13 KIIV
kazdy jazyk ma vyhody v niecom inom (da sa povedat ze ten ktory je najpouzivanejsi ma vyhody v najviac pouzivanej oblasti) ... neviem naco by niekto potreboval programovat v 5 jazykoch jeden projekt ... potom by bol ten projekt asi dost bordel ... a ten dalsi projekt si pravdepodobne vyberies podla skusenosti
ako programator nepotrebujes poznat programovaci jazyk (syntax je trivialna) ale principi ako je jazyk interpretovany (tie sa daju zhrnut do par pravidiel) a ako funguju jednotlive systemy su vzdy rovnake ... ucis sa potom len ich implementaciu v danom jazyku - ktora ak poznas princip fungovania je tiez trivialna ... aby si dokazal kvalitne programovat nieje nutne poznat jednotlive sposoby - cim viac ich ale budes poznat tym rychlejsie sa budes ucit nove a aplikovat tie ktore poznas
#16 Kit
hypertext MARKUP language, cascading style SHEETS, structured QUERY language ... ktore dalsie NEprogramovacie jazyky si este myslel?
pre vytvorenie funkcnych webovych stranok nieje nevyhnutne poznat syntax javascriptu ... v podstate ani html, css, sql ... vsetko sa to da riesit cez framework v pozadovanom jazyku pripadne este xml ako doplnok (co tiez nieje programovaci jazyk)
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku