Dobrý večer, předem se omlouvám jestli je má otázka ve špatné kategorii, nevěděl jsem kam jinak ji dát. Potřeboval bych pomoci s vytvořením vývojového diagramu který vypočítá převrácenou hodnotu. Jsem naprostý začátečník a vůbec si nejsem jist jestli to mám správně ale vypadal zhruba nějak takhle:
Začátek
x
Vypočítej y
y=1/x
konec
Omlouvám jestli je dotaz hloupý a digram naprosto špatně, ale nevím jak jinak by měl vypadat, jestli by se měl větvit nebo má stačí takto sekvenční. Předem děkuji za vaše rady a pomoc.
Fórum › .NET
Vývojoví Diagram
#1 MatějH
Vývojové diagramy se dnes už nedělají, protože by to stejně podle nich nešlo naprogramovat. Ten tvůj příklad je jen sekvence. Vývojáky jsem nikdy nekreslil a tohle je tak primitivní (je to funkce na jeden řádek), že to ani nestojí za to.
#2 Kit
Děkuji za vaší odpoved, můžu se vás zeptat, i když jsou zbytečné a ani to za to nestojí, je ten diagram, ta sekvence správně? Nevynechal jsem tam třeba něco, kdybych to předložil učiteli mohl by proti tomu mít nějaké výhrady, že je tam něco špatně nebo tam něco chybí?
#4 LukoSS
Nejsme tady od toho, abychom za někoho řešili domácí úkoly. Ani netuším, jestli to byl domácí úkol.
Stejně by se podle tvého vývojáku ten program nedal napsat správně.
#4 LukoSS
Dobrý večer, mockrát vám děkuji za vaší odpoved.
#5 Kit
Nechtěl jsem abyste to za mě vyřešili, chtěl jsem jenom vědět jestli to mám správně nebo jsem se aspon svým diagramem přiblížil ke správnému řešení. A jestli jsem správně pochopil diagram byl vcelku v pořádku až na ten test dělitele ten do diagramu přidám a potom bych ho už měl mít správně?
#5 Kit
Ano, fórum tu není od toho, abychom druhým řešili úkoly. Je tu od toho, aby, když se někdo zeptá, tak abychom mu odpověděli/nasměrovali správným směrem. Jelikož je zcela jasné, že jde o nějaký úkol do školy, tak byl ten tvůj první příspěvek obsahově úplně prázdný. Proto jsem psal, že když není co říct, tak je lepší mlčet.
Zkus trochu rozvést, proč by se podle toho diagramu nedal program napsat správně. Rád se něco přiučím.
#9 LukoSS
Pokud by ten program měl skutečně dělat jenom převrácenou hodnotu, tak by se snad použít dal. Chybí v něm však jakákoli možnost zakomponovat do něčeho většího. Je to tím, že vývojové diagramy to prostě neumí.
Jmenuje se ten program "Začátek"? Asi ne. Přesto tam to slovo máš. Naopak tam chybí název programu nebo chceš-li algoritmu.
Testuješ X == 0, ale nevypisuješ chybu. Vypisuješ ji jako by to byla výstupní data.
I když je to velmi krátké, porušuje to SRP. Dělá to příliš mnoho nesouvisejících úkonů.
Pokud by to bylo součástí čehokoli většího, muselo by se to rozdělit nejméně na 3 samostatné části. Tím by ten vývoják zcela ztratil smysl.
#10 Kit
Už delší dobu koukám na tvoje příspěvky tady na fóru, a tohle je jen potvrzení toho, co jsem si myslel. Oba máme k programování jiný přístup. Ty máš v hlavě hromadu pouček, které se snažíš za každou cenu vždy použít. Já se podívám, a když vidím, že jde o jednoduchý příklad, takže jej jednoduše vyřeším. A řešit znovupoužitelnost u kódu, který bude v praxi na 3 řádky opravdu nehodlám.
Začátek a konec se u vývojových diagramů běžně uvádějí. Nebo jsem se to aspoň před pár lety učil ve škole. A když se podívám a původní Matějův příspěvek, tak se to tak zjevně učí i oni.
SRP bych sem vůbec netahal. SRP je o tom, že má mít každá třída pouze jednu odpovědnost. Tady se bavíme o vývojovém diagramu, který slouží na zjednodušené popsání algoritmu. Vůbec se neřeší, jestli bude pak implementován objektově, procedurálně nebo funkcionálně (nebo jestli bude vůbec implementován). Bavíme se o primitivním školním příkladu, který má začátečníky uvést do programování.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Free vyvojovi team ? — založil Tomas
ER diagram (Relačný Diagram) — založil Matej B.
Vývojový diagram — založil Adam9815
Vývojový diagram — založil tomis2
UML diagram — založil Berri
Moderátoři diskuze