Python nevím si rady – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Python nevím si rady – Python – Fórum – Programujte.comPython nevím si rady – Python – Fórum – Programujte.com

 

Doktor
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
8. 10. 2014   #1
-
0
-

Je to domácí úkol a moc tomu nerozumím python mám chvíli a nějak tomu nemohu přijít na chuť a na zoubek,

děkuji všem hodným lidem co mi poradí

Pilovitý časový průběh se dá vyjádřit vztahem:

u(t)=2Umax/π(sinωt+1/2*sinω2t+1/3*sinω3t+…)(1)

To znamená, že amplitudy jednotlivých harmonický složek lze zapsat následující způcobem:

Un=2Umax/nπ *sinnωt(2)

Vyzkoušejte si, kolik harmonických složek je třeba sečíst, aby tvar výsledného napětí připomínal pilu. Celkový výsledek a alespoň jeden mezivýsledek si vlepte do sešitu. Do sešitu si vlepte také postup, který k výsledku vedl.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.17.80.–
chita
~ Anonymní uživatel
29 příspěvků
8. 10. 2014   #2
-
0
-

To je zadání :D, to vám k tomu víc neřekli?

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.104.198.–
Doktor
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
8. 10. 2014   #3
-
0
-

Já nebyl ve škole tudíž, více informací nevím :(

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.17.80.–
chita
~ Anonymní uživatel
29 příspěvků
8. 10. 2014   #4
-
0
-

Na jaký to je předmět? Snad tu bude někdo kdo se v tom vyzná.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.104.198.–
Doktor
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
8. 10. 2014   #5
-
0
-

PSK

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.17.80.–
Doktor
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
8. 10. 2014   #6
-
0
-

Počitačové sítě a komunikace

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.17.80.–
Béďa
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
8. 10. 2014   #7
-
+1
-
Zajímavé

Vždyť tam máš napsaný vše co potřebuješ.

1. výraz je suma z nekonečných hodnot - zapsány jsou pouze 3 první členy, můžeš pokračovat dál, ale lépe je to napsat ve tvaru sumy, přičemž počet členů je proměnná k:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=+2*U%2FPi+*+Sum[Sin[2*Pi*n]%2Fn%2C+n%2C1%2Ck]

2. výraz je obecně zapsaný libovolný člen té sumy. Místo čísla je napsáno n, za něj dosazuješ jedničku až nějaký číslo, který vytvoří obraz podobný pile. Pro ideální tvar jich potřebuješ nekonečno, ale pro skoro-tvar pily jich budeš potřebovat třeba jenom pět. Tento výraz napíšeš do smyčky o k opakováních.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.201.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
8. 10. 2014   #8
-
0
-

Priklad na fourierovy rady - jakykoliv periodicky signal lze rozlozit na sinusovky (ruznych velikosti a faze) na harmonickych frekvencich.. (tj. nasobky zakladni frekvence)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Béďa
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
8. 10. 2014   #9
-
+1
-
Zajímavé
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.201.–
Béďa
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.201.–
Doktor
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
8. 10. 2014   #11
-
0
-

Jsem snad úplně blbý :) ale já to nějak nedokážu přebrat :(

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.17.80.–
Béďa
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.201.–
Doktor
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
8. 10. 2014   #13
-
0
-

Tohle měla být předloha k tomu cvičení
import pylab

from pylab import p

i # sinus 50 Hz

t = pylab.linspace(0, 30e-3, 512)

u = 230 * (2 ** 0.5) * pylab.sin(2 * pi * 50 * t)

pylab.plot(t, u)

pylab.title('Sinus f = 50 Hz')

pylab.grid(True) pylab.xlabel('t [s]')

pylab.ylabel('u [V]')

pylab.show()
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.17.80.–
peter
~ Anonymní uživatel
4002 příspěvků
9. 10. 2014   #14
-
0
-

u(t)=2Umax/π(sinωt+1/2*sinω2t+1/3*sinω3t+…)(1)
To je rovnice fourrierovy rady, soucet sinusu, jak uz ti napsali. Fourierova rovnice (cosinusova) se je zaklad napriklad pro komprimaci jpeg obrazku, videa, mp3 zvuku. Ale pouziva se to taky v elektronice.

u = 230 * (2 ** 0.5) * pylab.sin(2 * pi * 50 * t)
u(t)=2Umax/π(sinωt+1/2*sinω2t+1/3*sinω3t+…) ... to je vypocitana rovnice fourrierovy transformace pro pilovy prubeh
2Umax/π = 230 * (2 ** 0.5)
ω*t = 2 * pi * 50 * t
ω*2*t = 2 * ωt
1/2*sin(ω*2*t) = 1/2 * pylab.sin(2*ω*t) = 1/2 * (2 * 2 * pi * 50 * t)
1/3*sin(ω*3*t) = 1/3 * pylab.sin(3*ω*t)
1/n*sin(ω*n*t) = 1/n * pylab.sin(n*ω*t) = 1/n * (n * 2 * pi * 50 * t)
Takze pekny cyklus a poscitat to.

U jpegu to funguje tak, ze se prave to n pocita a neni to obvykle takova pekna rada 1,2,3,4...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:1f7:45cb:35...–
Béďa
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
9. 10. 2014   #15
-
0
-

Python vidím prvně v životě, no zkusil jsem to takto (snad tam nejsou blbosti):

import matplotlib.pyplot as plt
import numpy as np
from numpy import *
import math
import pylab

# 
t = np.linspace(0, 4, 1024)

# f = frekvence 1 Hz
f = 1
w = 2 * math.pi * f
k = 2 * 230 / math.pi
n = 20 # Pocet harmonickych od 1 az po n
s = 0
for order in range(1, n):
	s = s + sin( w * t * order) / order
u = k * s

plt.plot(t, u)
plt.title('Triangle')
plt.grid(True) 
plt.xlabel('t [s]')
plt.ylabel('u [V]')
plt.show()
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.201.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Nevim si rady — založil tom

Nevím si rady s WinAPI — založil radaplech

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý