Zdravim,ucim sa momentalne JSE kde v podstate ovladam veci ,neviem ci su zakladne alebo mierne pokrocile ,typu dedicnost polymorfizmus loops a podobne srandy,aj so Swingom mam nejaku skusenost,ale vsimol som si ze JEE je omnoho viac v praxi a ze EE je postavene na SE,takze najlepsie je najskor SE,ale mna zaujima ze do akej miery to treba vediet?Mam sa stale ucit SE alebo mozem to striedat s EE?? :-))
Fórum › Java
Java SE a Java EE
#1 Banan4159
to záleží k čemu chceš javu používat.. pokud desktop app nebo mobilní app, tak si vystačíš s SE případně ME, pokud weby tak EE
jinak ty věci, který si psal jsou základy a ano.. EE se v praxi používá víc, protože se java používá z větší části pro weby, na druhém místě jsou mobilní app (od doby příchodu smartů) a až potom desktopy
EE využívá SE... jednoduše řečeno EE přidává další metody, objekty pro práci s webem a vším, co je potřeba (servlety, práce s db, stránkou, apod.), ale tady se pouštíš trochu na tenkej led, protože samotný EE je kolikrát nedostačující a je potřeba přidat dalších N knihoven, kde je potřeba se naučit API, aby se s javou vůbec dalo pracovat (normalně je dost tupá pro weby)
#3 Banan4159
chápu, samozřejmě "zábavnejší" jsou vždy klasické app, kde se dá více "vyblbnout".. bohužel na javu dneska seženeš z větší části pozice na web app
ale EE není jen html a css, přidej si jeste JSP, JSF, JS a XML
#5 Banan4159
Tak na rovinu...HTML, JS (jak klasický, tak jQuery, Ajax, případně další frameworky), CSS2-3.. tyhle tech. tam budou vždy
Další fáze je JSP, JSF, což je další tech. která se používá pro prezentační vrstvu a ze který zkládáš stránku, má nějaký tagy, moduly (třeba pro formuláře, způsoby vykreslení tabulek, struktůry a další...), většinou se používají obě tech. případně jen JSP nebo JSF
XML je nutnost, slouží pro konfigurace (případně ještě property soubory)
Spring bych nazval pomalu standardem v EE, ten rozhodně znát potřebuješ, zkládá se z více modulů.. je dobré znát aspoň základní, což je Core, JPA, Security, Web service, práce se session, aspekty
dále většinou je potřeba umět pracovat s hibernate a transakcema, což máš pro DB
A teď tohle všechno potřebuješ umět a dokázat to skombinovat a vytvořit web :-)
Dopředu řeknu, že učit se to sám ti nějakej čas zabere, pokud ani jedno neumíš na dobrý úrovní, protože základy ti moc nestačej
#7 Banan4159
to, že víš jak vypadá cyklus, jak se vytváří třídy, zkusil sis dědičnost jsou základy..
jedna věc je vědět, co to je a jak se to píše a druhá umět to použít na správném místě ve správný čas a nepsat kód naivně
nevim na jaký si úrovni, ale takto jsem si to odvodil podle tvého prvního příspěvku
na tvém místě bych pokračoval v SE a zlepšil se v něm, pokud neumíš dobře SE tak stejně nemá moc smysl jít do EE, který využívá SE
klidně udělej nějakou app, i menší, dej se kód nebo github a posoudíme na jaký si úrovni, případně hodíme kritiku :)
to co si sa naucil je Java ... je to jazyk ktorym povies pocitacu co ma spravit ... primitivne typy su napevno definovane v jazyku a zakladne objekty najdes v baliku java.lang
javaSE je subor kniznic v jave ... je to hlavne java.util a java.nio (new input/output)
javaSE tiez obsahuje rozne hracky ako awt, swing, servlety, kolekcie, jdbc ...
javaEE obsahuje skor veci zamerane na spustenie weboveho serveru s obsahom ... aby si s tym dokazal efektivne pracovat urcite potrebujes vediet ako funguju kolekcie, hodi sa ti zaklad z input/output, prehlad o tom ako funguje jdbc+sql (v ee sa pracuje s abstrakciou - hlavne cez hibernate - HQL), a urcite sa hodi mat predstavu ako funguje internet (tcp, cookies, http, html)
javaEE je v podstate subor standardov JSR https://www.jcp.org/en/home/index ... tie standardy vznikali dlhu dobu ... vecsinou su to zaklady prebrate zo Spring a Hibernate tak aby bolo mozne vytvorit novu implementaciu (Spring aj Hibernate su starsie a maju par veci ktore v JEE chybaju ale do velkej miery ich vies pouzit ako implementaciu JEE)
javaSE budes poznat ak prejdes https://docs.oracle.com/javase/tutorial/ (basics)
javaEE budes poznat ak prejdes takmer cely tutorial http://www.oracle.com/technetwork/java/javaee/documentation/tutorials-137605.html
ten tutorial je dost podrobny a urcite ho nepochopis na 1x ... ja som ho prechadzal po castiach ako sa mi hodilo ... v zasade je dolezite mat len prehlad co tam najdes aby si si to mohol potom nastudovat
Spring a Hibernate ma tiez svoje tutorialy ale mam pocit ze niesu idealne pre zaciatocnika a hlavne ak prejdes javaEE tak v springu su tie principy do velkej miery rovnake
ps: oracle jdk je implementacia javaSE od oracle (plus interpreter javy) ... este su rozne dalsie ako openjdk
pre implementaciu jEE sa stretnes hlavne s glassfish (projekt od oracle - vecsinu z toho si oracle premenovava a vydava aj pod svojou znackou)
JavaSE sa naucis popri uceniu sa JavaEE. Lebo JavaEE je iba rozsirenie (potomok) JavaSE.
Osobne si myslim, ze nemusis zvladat vyssie spominane technologie hned od zaciatku. Napriklad spominany Hibernate. Co je iba framework nad Java Transaction API (JTA), inymi slovami povedane, aby si nemusel pisat vsetko od spojenia na DB, samotneho sql prikazu, spracovania odpovede DB a upratania po sebe, v zakladnej implementacii cez java.sql balicek, tak si zoberies Hibernate a on to za Teba urobi. Obdobnu pracu vie urobit aj spring-jdbc, EJB 3.0, ...
JSFku by som sa na Tvojom mieste velkym oblukom vyhol a maximalne si zapamatal, ze to niekedy vo svete Javy bolo.
JavaEE sa najlepsie osahas, ked si vymyslis hociaky maly web projekt. A nakodis si ho. Frontendu by som sa nebal. Teraz je velmi modny bootstrap (http://www.tutorialrepublic.com/twitter-bootstrap-tutorial/), ktory ma velmi dobru podporu a vies si z jeho komponentov rychlo vyskladat klikatelny web, bez toho, aby si si sa musel trapit so stylmi a javascriptom.
Hm,dajme tomu ze chcem si nejaku tu malu web stranku spravit,co vsetko budem k tomu potrebovat? HTML,CSS,(JS?),JSP? ....ako momentalne mam zvladnute HTML a CSS si myslim ze celkom dobre :-)) Akurat teraz skusam JS ale je to podobne ako Java takze sa v nej nestracam a ide to celkom hladko :) ..to by bol Front End ,a co s tou Javou?Mozno je to hlupa otazka,ale z tej Javy som nahliadol len kusok,tak sa pytam ze co je na tej stranke mozne urobit s tou Javou :) a este jedna otazocka,kedze som nikdy nerobil s webom (:D) ,tak som videl na par zdrojakoch "$" ,viem ze sa to s PHP a SQL myslim,ale co to znamena v JS? :-) Dakujem :)
#12 Banan4159
tak to budeš mít těžký, pokud si nikdy nedělal web, protože udělat nějakou sablonu v hrml/css/js je jedna věc, ale udělat backend je druhá
nebudu tě odkazovat na žádný knihovny, zkus si najít něco o servletech v javě, ideálně videa, nebo brázkový tutoriály pro lepší pochopení.. tady máš třeba krok za krokem http://www.tutorialspoint.com/servlets/index.htm
jinak k tomu $ v JS.. je to normální název proměnný, akorát je "rezervovaná" pro jQuery, takže by si jí správně neměl používat na nic jinýho (aby v tom byl pořádek)
Ako so sablonami nemam problem ,aj ked je to primitivna vec,teraz sa asi radsej zameriam na JSP Servlets atd,uz som nasiel aj tutorial na YT ,akurat ja mam problem ze niekedy som hrozne netrpezlivy co ma stve,ze chcem vsetko hned vediet,viem ze J2EE sa proste neda da naraz a ani nie ciela ale po kuskoch a pomaly,ale snazit sa budem:-))
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Poptávám JAVA programátora pro tvorbu JAVA testu — založil Mailando
[JAVA] dodatečné úpravy v JAVA projektu — založil geryeo
Java SE a Java EE developer — založil Vlado
Java vs. C# — založil keet
Java / Java II — založil Achtan