Zdravím. Potřeboval bych poradit. Ve škole programujeme MC AT89c52 v programu " Mc51 Development System. Chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaká univerzální vývojová deska pro AT89c52, kde bych své výtvory mohl zkoušet. Programátor mám vyhlídnutý: http://www.vietsonic.cz/cs/zbozi/USB-programator-pro-8051. Předem děkuji za odpověď.
Fórum › Assembler
Vývojová deska / kit pro MC AT89c52
Podívej se na stránky výrobce www.atmel.com Najdeš si stránku MCU a koukneš na záložku Tools. Asi bych si vybral jiný procesor než "Not Recommended for New Designs". Na programování se mi osvědčil Presto od Asixu www.asix.cz
hu
#2 hlucheucho
Akorat aby fungovalo presto, musi mit verze 89S nebo 89LP, protoze 89C je programovatelne jedine pres paralelni rozhrani. LP ma jeste k seriovemu programovacimu rozhrani i lepsi porty (tusim ze snad i lepe nastavitelne jak AVR) a nejduleziteji taky single cycle instrukce.
Některé 89C.. se programovali přes UART (tuším 89C51, ale je to pár let, co jsem je používal), některé "vyspělejší" přes USB (AT89C5131). Někdy píšu rychleji, než myslím: poznámka k programátoru se vztahovala k použití výrobcem doporučované náhrady AT89S52. Často tyto novější verze bývají i levnější, přes sériové rozhraní lze procesor programovat v aplikaci a navíc sériový programátor je levnější než paralelní. LP verze jsou velice drahé a přenositelnost kódu ze standartních 8051 není 100% - všechny časovače běží také na jednom taktu oscilátoru. Navíc nejsou moc podporovány emulátory.
Dnes bych už do 8051 nešel. Rozhodující je cena MCU a vývojových prostředků. Emulátor pro AVR stojí ani ne desetinu toho, co pro 8051 a navíc často dovedou i MCU naprogramovat, Atmel Studio spolu s ASF je zdarma a programátory pro programování přes sériová rozhraní jsou velice levné. Ne všechny AVR podporují emulaci, ale to se dá obejít použitím (alespoň pro vývoj) "mocnějšího" procesoru.
hu
Jo ja si ted taky hraju s nucleo boardama (ARM Cortex M0/1/3/4) a arduina se na blbnuti taky hodi.
Ty AT89S52 moc nepouzivam co jsem si poshanel par arduin (programovat se daji i v cistem C a poslat to do nich pres avrdude). Pred lety jsem pouzival 89S52 prave kvuli seriovemu programovani - a stacilo par dratu na paralelni port, zadny extra hardware
#5 KIIV
Kde je ta doba, kdy LPT a COM byly standartní výbavou PC. Jednoduchá rozhraní se kterými se dalo vyblbnout, zvlášť pod DOSem. Cortex bych chtěl někdy zkusit, ale zatím nemám žádnou aplikaci, kde by to mělo smysl. U všeho, co dělám, by to bylo jak s kanónem na vrabčáka.
hu
#6 hlucheucho
pri ty cene 200-300 kc za desku je to i na blikani diodou levnejsi nez arduino :D (a vetsinou je to i levnejsi jak klony) - akorat to ma mensi proudy.
Jak si udelam zase trochu casu po vecerech, mozna dokoncim rozhrani k terci na sipky (terciste z herniho automatu a k tomu vlastni elektronika). K tomu nejakej levnej tablet pc s bluetooth a na tom zobrazovat vysledky. Jen si na to zase udelat cas :D
Děkuji za rady. Myslíte, že vybraný programátor usb od vietsonic je špatný? Stačí obyčejný a levný, hlavně aby dokázal naprogramovat At98c52. Včera jsem objevil Simulator programování pro Assember apod. pro Pc, tak uvidím. Mohli byste mi nějaký levný programátor do 500,- doporučit? Děkuji.
Ještě mne napadlo místo vývojové desky zkoušet na nepájivém kontaktním poli nebo něco "zbastlit" na univerzální plošný spoj.
hu
Kazdopadne bych jako vyvojovou desku doporucil: http://www.gme.cz/products/search?term=nepajive+kontaktni+pole
K tomu 12MHz krystal + 2x 22pF kondiky, 100nF a 100uF na napajeci vetev, par metru LAN kabelu (ale ne licnu, ta se tam strasne blbe zapichuje, chce to plne jadro), par ledek a k nim 330R odpory, ...
Pak uz jen doresit programovani.
AT89S52 Presto podporuje, ale stojí asi 2500,- Pokud se MCU nechceš věnovat častěji, je to docela drahá hračka.
LED k 8051 jsem dával přes tranzistory PNP "co dům dal" (BC556, BC640) zapojené jako emitorový sledovač, většinou jsem používal aktivní úroveň L. Většina portů se u standartní 8051 je open colector s velkým pull up odporem a nemá schopnost budit větší proudy.
hu
#12 hlucheucho
jo pravda, tak odpory 1k a nejaky modro-zeleny ledky. Kdyz bude min jak 2mA na pin, tak be to nemelo presahnout ani celkovy maximalni proud vsema pinama (71mA), ani kazdem celem portu (pro port0 26mA a zbytek 15mA).
Zřejmě si koupím: http://www.dx.com/…1-avr-157167#…
spojím s kontaktním polem: https://www.youtube.com/watch?…
a bude zřejmě hotovo ;)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
FPGA vývojová deska XILINX VIRTEX 5 ML507 — založil remmidemmi
Vývojový kit pro MACH4000 — založil remmidemmi
Kit na assembler — založil ra3sk
Základní deska - divný zvuk — založil blackcats