Ahojte, rád by som sa s niekým poradil pri výbere notebooku.
Tento rok maturujem a pôjdem na aplikovanú informatiku(neskôr by som chcel v magisterskom štúdiu prokračovať štúdiom bezpečnosti, ale zase to sú len plány, ktoré sa môžu ešte zmeniť) na Masarykovu univerzitu do Brna. A neviem sa rozhodnúť aký notebook si mám kúpiť.
Rozmýšlal som nad Macbook-om air(s 8 GB ram), ale bojím sa trochu OS X. Jednak neviem či je OS X dobrý na programovanie(ako je UNIXový systém takže by mohol byť, ale nerozumiem zase až tak moc tomu, takže je možné, že sa mýlim). A na internete je ťažko si spraviť nejaký názor, keďže pre veľa fanúšikov linuxu je apple to najhoršie, čo môže byť, ale zas aj apple fanúšikovia sú často dosť nekritický a celkovo nájsť niečo nezaujaté je problém. Výhodou pri OS X by bolo pre mňa to, že by som nemusel mať aj windows, kvoli niektorým programom. Na druhú stranu asi by som sa zaobišiel bez nich. A neviem tiež ako je to s prácou pre OS X programátorov v Česku a na Slovensku. A tiež neviem, či je by sa pri bezpečnosti nehodil viac linux.
Potom som rozmýšlal aj nad notebookmi s windowsom(nainštalujem na nich linux). Konkrétne Asus Zenbook 303 a HP Probook 440. Pri nich je tá výhoda, že za cenu macbooku s 8GB ram budú mať väčšie SSD-Čko, takže nebude problém dualboot(aj keď by som sa mu najradsej vyhol). A tiež by som mal linux, ktorý veľa ludí chváli a asi je najlepší na programovanie.
Ak by OS X naozaj nebol problém tak by mi macbook naozaj nevadil, ale bojím sa toho, že by pri programovaní nebol až tak využiteľný. A tiež neviem ako by to bolo s OS X na výške, keďže tam sa podľa mňa skôr predpokladá, že budeš mať linux.