#5 Aki
Já jsem šel na aplikovanou informatiku z gymplu bez jakékoliv předchozí zkušenosti s programováním, uměl jsem velký kulový, na školu šel také z důvodu, že se celý život točím kolem počítačů, ale jinak jsem vůbec nevěděl, co chci. Uběhl první rok na škole a uměl jsem stále velký kulový, přes prvák jsem se nějak prodral, programovací předměty jsem ale neudělal, protože mě nebavily.
Ve druhém ročníku mě programování začalo bavit, začal jsem programovat ve volném čase, učit se a víceméně celou dvousemestrální výuku jsem dohnal během 8 dní. Po 14 dnech jsem se už ve škole neměl co učit, protože se tam prostě probíraly základy a něco složitějšího mělo přijít až následující ročník. To přišlo, ale do té doby jsem ty složitější věci již věděl také.
A že jsem šel z gymplu nakonec bylo úplně jedno, protože na úplně každé škole, co jsem se ptal lidí z různých fakult, se nakonec stejně všechno bere od začátku a když to nepochytíš ve škole, máš dneska youtube kde zadáš <language xyz> beginner programming tutorial a doučíš se to hned.
Z osobní zkušenosti můžu říct jen to, že pokud programování budeš rozumět nebo ne záleží čistě na to, jestli tě to fakt bude zajímat. Časová dotace přímo ve škole je nesmírně malá a pokud se nebudeš o programování zajímat ve volném čase, tak v tom prostě budeš plavat i na konci magisterského studia. Na druhou stranu, pokud tě programování chytne, jsou programátoři docela slušně placeni, takže se do budoucna jedná o zaměstnání, kterým si můžeš velmi slušně vydělat, což některé obory fakt negarantují.