Řeším jednu zapeklitou úlohu. Mám počítač se dvěma síťovými kartami, jedna je připojená k místní síti (192.168.1.něco), druhá do větší sítě (140.něco) a přes ni do internetu. První síťovka musí mít pevně danou IP adresu, aby přes ni mohly přístroje z té místní sítě posílat data. Druhá taky, aby se přes ni dalo komunikovat s tou velkou sítí. Zároveň se potřebuji nějak protunelovat z internetu až do té místní sítě kvůli přímé vzdálené správě zařízení v té malé síti. Jsem na tohle tak trochu lama, tak se radši napřed zeptám: má to vůbec nějaké řešení, nebo to nejde ani teoreticky?
Fórum › Sítě
Přemostění + vzdálená správa
Moje stránka.
K internetu asi budeš připojený přes nějaký router s veřejnou adresou, který pravděpodobně bude mít možnost nastavit přesměrování portů. Takže na něm nastavíš něco jako gateway:port -> 140.1.2.3:port.
A to samé pak uděláš na tom počítači 140.1.2.3:port -> 192.168.1.2:port. Tam pak záleží jaké máš možnosti -- forward na firewallu, nějaký statický redirektor, proxyna, cokoliv.
Já bych doporučil OpenSSH server. Kromě shellu (který můžeš zakázat) umí i dynamicky vytvářet tunely. Samozřejmě se šifrováním a po přihlášení jménem (to bych zakázal) nebo klíčem.
Zvenku ti pak stačí ssh klient, kterým si podle potřeby na chvíli otevřeš tunel kamkoliv potřebuješ a přes něj pak můžeš směrovat ten soft, kterým to hodláš spravovat. Je to jednoduduché a bezpečné, na netu je spousta návodů.
Nebo VPN server. To pak nebudeš muset ručně vytvářet tunel na konkrétní port, ale budeš jakoby v té síti a všechno poběží transparentně. Pohodlnější, ale já s instalací nemám zkušenosti. Podstatný je ten první krok, že na tom routeru něco pustíš dovnitř.
Super, díky, to jsem potřeboval vědět. Konkrétní podrobnosti už si dopátrám.
Moje stránka.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Vzdalena sprava PC — založil dyžon
Vzdálená plocha na XP profesional — založil jinaq
Windows - Vzdálená plocha — založil Jezdec
Windows server 2012 a vzdálená plocha — založil ingiraxo