Dobrý deň, mám otázku.
Mám aplikáciu v PHP, ktorú spúšťa mikrokontróler. Výsledkom PHP requestu je zápis ZAP/VYP do textového súboru.
V php súbore mám hodnotu referencie teploty (požadovanej) a aktuálne nameranej (posledná zapísaná v textovom súbore).
Teploty prichádzajú na server raz za sekundu. Nevyužívam databázu a to je ten problém.
Chcem kúrenie takto: (príklad)
Nastavená teplota: 21°C
Pri teplote < 20 sa spustí a kúri do 22°C. Keď vykúri, tak začne znova kúriť až keď to bude pod 20°C.
Tu je ten problém, nemôžem tam dať podmienku, že ak je teplota medzi 20 a 22°C aby nekúrilo, lebo vtedy má kúriť. Ide mi hlavne o zostupnú hranu, kedy sa nekúri a teplota pomaly klesá. Neviem či som to vysvetlil správne.
Neviem ako mám navrhnúť, aby systém vykuroval Od 20 do 22, ale súčasne keď teplota bola 22 a pomaly klesá na 20 tak aby to nekúrilo. Je to vôbec možné takto nastaviť?
Nová teplota je v txt súbore každú sekundu, max dve sekundy.
Fórum › PHP
Ovládanie relé cez PHP
Mám to podobne, ale toto by mohlo byť ok.. Pretože.. Ak bude teplota 22.01°C takto vypne.. Následne sa to ochladí na 21.99°C a zapne to.. to relé bude cvakať každých 30 sekúnd.. Tomu sa chcem práve vyhnúť a toto tvoje by mi mohlo pomôcť.. Ale i to tvoje nie je uplne ok.. Ak bude teplota 20.01 tak to prestane a ak to spadne na 19.99 tak to bude kúriť.. tiež to bude cvakať furt.. :/ Neviem ako rýchlo sa teplota prejavuje. Čidlo ma rozlíšenie 0.06°C. Mám to takto:
$rozdiel = $referencia-$teplota;
if($rozdiel>=2)
{
file_put_contents(__DIR__ . '/values/termostat.txt', "ZAP");
}
else if($rozdiel<-2)
{
file_put_contents(__DIR__ . '/values/termostat.txt', "VYP");
}
else if($rozdiel>-2 && $rozdiel<2)
{
file_put_contents(__DIR__ . '/values/termostat.txt', "ZAP");
}
Tam som aplikoval i ten stav "medzi"..
#3 Martin
Když bude teplota 19.99, relé sepne. Když bude 20.01, nebude se dít nic, tedy relé bude stále sepnuté. Když stoupne na 22.01, relé se vypne. Když teplota klesne na 21.99, nebude se dít nic, tedy relé bude stále vypnuté.
#6 peter
Ještě mu z toho udělej PID regulátor. Ne vždy je PID regulace vhodná, záleží na transportním zpoždění. Možná právě proto jsou prostorové termostaty jen zapnuto/vypnuto.
Pro volbu výkonu podle venkovní teploty by potřeboval informaci o teplotě venku. Pokud by zavedl ekvitermní regulaci, pak by pravděpodobně nepotřeboval prostorový termostat. Ekvitermní regulace se používá u teplovodních systémů. U přímotopu mi to příjde zbytečný, tam se mi prostorový termostat a dostatečně dimenzovaný výkon přímotopu jeví jako nejvhodnější.
I pro rozhodnutí, zda má topit nebo chladit, by potřeboval informaci o teplotě venku.
hu
Informaci o venkovni teplote nepotrebujes. Staci ti sledovat teplotu uvnitr a cas. Kdyz to prekroci nastavenou teplotu za urcity cas, tak je vytapeni dostacujici, kdyz ne, prida se topna spirala. Ale s venkovni teplotou by to bylo jednodussi, hned by mohl nahodit 3 spiraly.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Ovladanie pipni server cez php — založil lolik
Ovládanie relé — založil Martin
Ovladanie serva cez paralelny port — založil El_fuego333
Ovladanie pristrojov cez seriovy alebo paralelny port — založil lolik
Moderátoři diskuze