Ahoj lidi, sorry že můj příspěvek bude trošku delší ale přemýšlím či s C++ přestat nebo ne. Zatím se pořád jen učím, a nikdy jsem ještě nic pořádného nenaprogramoval. Ale ... základy už mám zmáknuté dá se říci. Úspěšně chápu všechny lekce zde ze seriálu C++, tzn. použití funkcí, ukazatelů, adresy proměnných, práce s pamětí ... něco jsem už udělal v javascriptu, PHP i MySQL takže by se dalo říct že programátorské myšlení tak trochu mám taky. Bohužel nikdy mě nikdo programovat neučil a tak jsem od úplného začátku samouk.
A teď se dostávám k jádru věci. První díly zde na www.programujte.com mi přišly rozumně vysvětlené, pochopitelné a vcelku zvládnuté. Ale po nich přišlo Win 32 API a tam sem zůstal jen čumět. Chápu, že spousta věcí tam popsaných (stačí se podívat na 2. lekci tuším, kde je popsané prázdné windowsakcé okno) vychází z již nadefinovaných funkcí co jsou ve windows. Ale nějak mi pořád uniká, jak se dá zjistit co jaká funkce dělá a jak to použít. Vůbec nechci kritizovat, ale autor těch výukových článků vždy jen napíše "Vložte tam tento kód, ... vložíme si funkci .... zavoláme tohle a protože chceme tohle tak napíšeme toto..." ale dle mě se tímto stylem nedá vůbec nic naučit, protože když budu chtít napsat něco sám od sebe, tak i po přečtení těchto lekcí a prostudování nenapíšu nic. ... cožpak se to všechno dá zapamatovat? A nebo programování je skutečně o tom všechny funkce a kódy jen zkopírovat a jakž takž pospojovat do sebe? Já myslel že jde o to se to naučit tak, aby se i ty funkce daly napsat z hlavy. Jak vypadá práce nějakého profi programátora? Taky spoustu věcí kopíruje z manuálu ( z jakých a kde? ) a nebo kód píše z hlavy? ... protože jen okopírovávat části kódu a měnit v nich hodnoty proměnných dle mě není "umění programovat".
Díky díky za názory a odpovědi ... ale už nevím jak dál. Případně díky za doporučení na nějakou literaturu, popřípadě stránky, abych se hnul dále v mém učení programování, což mi možná do budoucna pomůže pochopit i složitější věci jako je WinApi.
Fórum › C / C++
WinApi 32 a způsoby programování v C++
Ahoj,
Uplne ta chapem ohadom clanko.Ale tieto clanky a kuzry nemozu obsiahnut vsetko podrobne.Tieto clanky skor maju ukazat cestu. Totizto umenie programovat ako to ty chapes nieje v tom kopirovat manualy, taktiez sa to neda pisat z hlavy. Umenie programovat je v tom ze viecs citat kody, manualy, rozumies tomu a ze sa vies prisposobit poziadavkam.Totizto clanky od manualov maju podstatne daleko. Co sa tyka win32 MS ma kompletne vsetko podrobne zdokumentovane. Ak teda chces vediet presne co ktora funkcia znamena , treba nahladnut do MSDN(dokumentacia MS).Takto to funguje vsade a pri kazdom jazyku. Ja pracujem ako programator pre UNIX-like systemy v telekomunikaciach.Tu sa to inac neda len cumiet do dokumentacie ktora je dost roztrusena.Urcite veci ako POSIX sa ti proste vriju d pameti castim pouzivanim. Pisat funkcie z hlavy je nerealnost. Naco? Dnes je nerealne sa ucit jednu technologiu lebo nikdy nevies kde skoncis. Ja ked som bol stredoskolak ucil som sa win32 ako ty. Tiez som sa v tom hrajkal, nakoniec som skoncil u opacneho OS. Taktiez neviem ci o rok neskoncim dokonca pri Jave..
A praca programatora? Uff to je na dlho. Nieje programator ako programator. Totizto praca programaora vo vseobecnosti zahrnuje fazu analizi, vyvoja, ale taktiez supportu a fazu fixovana chyb.
Inac ohladom MS Win32 dodporujucem od Petzota Programujeme pre Windows.. a ohladom dokumentacie jednoznacne msdn.microsoft.com/library
http://www.root.cz/serialy/sdl-hry-nejen-pro-linux/
táto téma je taka uvoľnujúca po konzole. Je celkom zábavná a prinesie cenné skúsenosti s návrhom väčších aplikácíí.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Zaklad pro programovani ve visual c++ a winApi a cout — založil Petr
Wx - jaké způsoby — založil pin2k
Ruzne zpusoby jak sledovat sit — založil hok
Síťové programování pod Windows a programování internet — založil Hanzis
Moderátoři diskuze