Zdarec všem, byl by mi někdo schopný poradit, jak změřit tyto rozměry pascalovského okna s programem? díky!
Fórum › Pascal
Rozměry okna
Jaký máš Pascal?
V jakém režimu pracuješ (texťák, BGI grafika, vlastní...)? Podle obrázku tipuju texťák, ale nejsem si jistý.
Velikost okna je záležitost Windows a ne Pascalu.
Jestli jsi v textovém režimu, tak je obrazovka obvykle 80 znaků široká a 25 znaků vysoká a nic jiného ke štěstí nepotřebuješ. Po přepnutí z fullscreenu do okna se jenom použije menší font (tím pádem se změní pixelové rozměry okna), ale počet znaků v okně se nemění. Pixelové rozměry zjistíš nejlépe printscreenem a odměřením v nějakém editoru nebo prohlížeči rastrových obrázků.
Pokud jsi v BGI grafice (jednotka Graph), tak na to máš funkce Getmaxx a Getmaxy, které vracejí největší použitelnou souřadnici ve směru x a y. Tedy Getmaxy+1 = šířka okna v pixelech. To samozřejmě platí jenom ve fullscreenu. Pokud se přepneš do okna (a jestli program běží dál, což nezaručuji), bude velikost v pixelech platit stále, ale fyzická velikost okna (kterou bys odměřil dejme tomu pravítkem na monitoru) bude jiná vzhledem k tomu, že ve Windows máš obvykle větší rozlišení než v jakém se pracuje v Pascalu.
Jestli z Pascalu voláš WinAPI a pracuješ se skutečným windowsím oknem (kdyby někdo nevěřil: to opravdu jde), pak na to určitě nějaká funkce je, ale neporadím jaká (viděl jsem to, ale nevyznám se).
Moje stránka.
To Mircosoft:vycerpavajuca odpoved :)
mám to takhle : potřebuju udělat 2 programy z nihž v jednom se bude zadávat pomocí pohybující se tečky souřadnice, podle kterých se pak v grafickém režimu ve druhém programu vykreslí obrazec. Protože však text. režim a graf. režim mají jiné "číslování" řádek a sloupců, potřebuju nějak převýst ty souřadnice z textovýho modu do graf. modu. Takže to chci udělat tak že si zjistim kolik jednotek v textu odpovídá 1 jednotce v grafickym rozhraní - a na to potřebuju ty rozměry toho programu. to getmax mi bohatě stačí, díky moc !
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Rozměry <iframe> — založil Neuminis
Rozmery tabulky v DB — založil nyo
Prvek chart - rozměry jednotlivých oblastí — založil Jorya
Jak zvolím ideální rozměry pro větší tisk? — založil Ivette
Moderátoři diskuze