To Grawp:
5., 6. prostě to tak vypadá a ani tvůj poslední příspěvek mě toho dojmu nezbavil, ale třeba se mýlím a jsi velice inteligentní a jen nevíš, co vlastně děláš
8., 9. Windows Vista je operační systém určený pro běžné uživatele a podle toho je musíš taky hodnotit (pokud chceš systém pro IT profíky, počkej si na Server 2008). Je jim úplně jedno, že k tomu nemaj zdrojáky.
Vista neodesílá žádné informace o tom, co děláte na PC, ale pouze informace o aktivaci (IP adresa, verze systému, atp.), pokud je nutné později odeslat nějaké informace, děje se tak vždy s povolením uživatele. Je to ověřené ... nikdo s pomocí žádného monitorovacího systému nezachytil nějaký nepovolený přenos informací samotným systémem.
Ano, tvé informace jsou směšné, Vista samozřejmě běží i na necertifikovaném HW ... u 32bit verze stačí kliknout na jediný tlačítko, u 64bit verze je to kvůli bezpečnosti zakázané, ale dá se to obejít. Nikomu to nedoporučuju, certifikovaný HW/ovladače nemají problém se stabilitou a nezpůsobují pády systému (které jsou poté chybně přisuzovány OS Windows).
HW nároky, další bublina. V minimální konfiguraci se dá s Vistou pracovat už na CPU 800MHz, 512MB RAM, 20GB HDD a na grafičce s podporou rozlišení 800 x 600. Systémové prostředky samozřejmě využívá mnohem šetrněji než XP.
Novinky, je jich mnoho, ale BFU a neznalí uživatelé je na první pohled uvidí jen těžko, o tom se tu rozepisovat nebudu, na netu je mnoho článků i přednášek. Jen k tomu 3D, nic inovativního to samozřejmě není, ale je to postavené na jiné technologii než třeba Beryl. Přitom je nesmysl stěžovat si na vysoké nároky Aera, protože se automaticky vypne, pokud je grafická karta potřeba k něčemu jinému (např. hra). Ve spojením s WPF (velmi inovativní technologie) přináší i vývojařům mnoho nových možností (viz. můj článek, který tuto technologii stručně popisuje).
Ext2,3,4 reiserf - nedělej si ze mě srandu, jsou to skvělý souborový systémy, ale konkurenční a MS je komerční společnost ... na to je nunté brát ohled, nebo můžeš jít jinam, ale nestěžuj si a nenadávej.
K tomu zbytku se nebudu vyjadřovat, je to subjektivní a omezené. Jen snad, že OpenSuSE je má oblíbená distribuce. Píšeš, že se to nedá srovnávat, ale přesto to děláš, i když je to pravda ... oba systémy jsou zaměřené na jiné skupiny uživatelů a proto nemá Linux šanci prorazit mezi domácími uživateli (nepřináší jim to co potřebují). Já netvrdím Windows je nejlepší, Linux je špatnej. Obě platformy jsou v něčem dobré, ale pro běžného uživatele (mno i pro mnoho zkušených profíků) je a ještě nějakou dobu bude lepší platforma spolčenosti MS (a teď nejde jen o operační systém).
10. ano, přesně to jsem chtěl říct ... tyto systémy se jeví jako stabilní, ale pouze na kvalitním podporovaném HW, na ostatním to nejspíš vůbec nerozběháš, takže svou nestabilitu ani nemohou projevit, narozdíl od Windows
PS: ještě jsem nezažil jediný pád systému Windows, který by byl způsoben něčím jiným než chybou uživatele, HW nebo ovladačů :)