chcel by som si spravit vlastnu jednoduchu hru, co na to potrebujem??? aky jazyk, cez aky program atd...
Fórum › Offtopic
Hra
Jako jazyk ti bohate staci slovenstina. Ptotom jen musis mit dobrej napad ;-)
Mno, podle dotazu dost pochybuji, ze jsi schopny naprogramovat byt tu sebejednodussi hru..
Potrebujes predevsim znalosti (!); v neposledni rade pak pocitac, nejaky primitivni textovy editor, pripadne compilator a spol.
Jaky jazyk? Naprogramovat se da cokoli v cemkoli.. Muzes pouzit jakoukoli odnos Basicu, Pascal, C/C++, Javu, C#, Pythno, pripadne PHP, JavaScript, Perl, dokonce HTML.. Je to jen a jen na tobe ;-)
Smokie píše:#
# HTML? O programovani hier v HTML by si mohol povedat nieco viac. Neviem si v tom nic momentalne predstavit :)
Pravda, ze s programovanim to nema moc spolecneho, ale porad lepsi nez GameMarker ;-)
Textovku udelas v pohode =)
Jses na rozcesti... Pujdes <a href="jeskyne.htm">doprava</a> nebo <a href="smrt.htm">doleva</a>?
Game maker není špatnej. Pomocí boxů se naučí základy (přece jenom je k tomu potřeba trochu přemýšlet) a pak se naučí gml... game maker není špatnej, dá se v něm docela jednoduše udělat docela dobře vypadající hříčky.
už vidím jak tady bude každej vychvalovat svůj obíbenej jazyk jako nejlepší;)
Rozhodně doporučuju python. Pro začátečníky jeden z nejlehčích jazyků a dají se s ním naprogramovat i velké aplikace. Hry se v něm tvoří trochu složitěji, ale dle méhop názoru daleko lehčeji než např v C,C++. Tady na programujte je bezvadný kurz pythonu tak můžeš začít;)
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
No jasne, to mi nenapadlo :)Zelenáč píše:#
##Smokie píše:#
# HTML? O programovani hier v HTML by si mohol povedat nieco viac. Neviem si v tom nic momentalne predstavit :)
#Pravda, ze s programovanim to nema moc spolecneho, ale porad lepsi nez GameMarker ;-)#
#Textovku udelas v pohode =)#
##
#Jses na rozcesti... Pujdes <a href="jeskyne.htm">doprava</a> nebo <a href="smrt.htm">doleva</a>?#
#
To collfi: Takova klasicka, docela dobra volba pro zacatecnika je Pascal, nebo spis Delphi - Pascal je privetivy jazyk a v Delphi se prijemne pracuje. Navic byl dlouho povazovan za jeden z nejlepsich jazyku pro vyuku programovani.
Hodne lidi neda dopustit na Python, ten je pry taky vyborny, snad jeste lepsi pro zacatecnika, ale sam jsem jeste nezkousel, takze nemuzu soudit:)
Pascalem rozhodne nemuzes udelat chybu, Turbo Delphi je zdarma a umozni ti vytvorit aplikace a hry pro windows bez zbytecnych problemu, ale jeste si urcite pockej na radu nekoho povolanejsiho:)
preju hodne stesti pri vyberu
Pascalem bych rozhodně začal. Ale neočekávej, že budeš do týdne dělat hry. Ty se snad ani v Pascalu dělat nedají. Ale jako příprava např. pro C++ to samozřejmě stačí. Jestliže nemáš žádně zkušenosti, na hry bych se na chvilku vyprdl a naučil se programovat pořádně.
moje řeč, taky jsem chtěl dělat hry ze začátku, ale už mě to (možná i naštěstí) přešlo.
Ale packal se mi nezdá jako úplně nejlepší jazyk do začátku, zkoušel jsem ho a nezaujalo mě to (Zkoušel jsem myslím turbo pascal a mělo to hrozně debilní editor).
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
zalezi co si pod tim predstavis, nejakou fakt jednoduchou "hru" clovek urcite zvladne napraskat po par dnech prace s jazykem, ale nebude to nic extra, jen takovy ty srandicky typu "pristani na mesici" atd.. nejlepe textovky s opravdu jedoduchym kodem:) ale i na tom se da strasne moc naucit, a navic je to docela zabava kodit. Jinak v Pascalu se urcite daji delat i normalni +- narocnejsi hry, ale to moc lidi nedela, uz jen kvuli tomu ze vsude dominuje C++, a navody pro ruzny knihovny jako je treba SDL jsou zkratka pro cecko a pro Pascal najdes neco kvalitniho opravdu jen zridka..
Blujacker: Delphi IDE je o hodne dal:) ale uznavam ze Pascal je v dnesni dobe v profesionalnim vyuziti hodne na okraji. ve vyucovani se ale jeste dost casto pouziva - i kdyz ho uz ted brzy nejspis prevalcuje Python - no uvidime:)
Nechte už konečně Pascal umřít... Pascal vůbec není dobrej k výuce programování, protože je to jazyk k ničemu a učení se Pascalu je pro budoucího programátora jen ztráta času. Oblíben ve výuce není proto, že by to byl dobrej jazyk pro programování, ale proto, že je tak primitivní, že se jeho základy naučí i ta většina neprogramátorů, co do těch škol chodí a díky tomu prolezou aspoň se čtyřkou.
Dnes není žádný problém začít s jakýmkoliv jazykem. Vychází spousta knížek, na internetu je spousta tutoriálů, prostě se dá zfleku začít programovat třeba v C++ nebo Java. Co se týče programování her, jestli chceš dělat pořádný 3D hry, určitě bych začal s C a potom C++. I když docela dobře se tváří Python, jeho psaní je jednodužší a rychlejší než C, ale nevím jak velké má možnosti co se týče her. Podle http://www.pygame.org by toho ale měl umět dost. Já jsem si v něm teďkom naprogramoval tetris do windowsácké konzole a zvládl jsem to za jedno odpoledne, a to v něm teprve začínám (prakticky druhej program v Pythonu).
To Architekt:Ne tak úplně, když příjde někdo, kdo ani neví, co to jsou proměnné (a to začátečníci neví), byla by hloupost jim začít plácat o pointrech a funkci main. Pascal, ač je už přes dvacet let na odpis a tlačítko "kompilace" je jenom pro srandu, naučí budoucího programátora u řešení problémů alespoň přemýšlet. I když by to možná chtělo nějaký nový jazyk na učení. třeba Pascal++ :D.
To Architekt: Pygame nepoužívám, zdá se mi dost nepřehledný. K hrám mi stačí Tkinter...
Pro vyzkoušení Vaš
To Garret Raziel: Tak keď niekto príde a ani nevie čo sú to premenné, tak mu to treba vysvetliť. :D
Ja som sa učil c++ podľa kurzu tu na programujte, a postupne som zistil aj to, čo je premenná. ;) Čiže, podľa mňa sa môže aj úplný začiatočník pustiť do C++ aj bez toho, aby ovládal Pascala.
To echo112: Neříkám, že by měl začít Pascalem, říkám, že by hned na začátek neměl začít s C++#+#XYZ DirectX 3DFX Ultimate Pro. Pro začátek je dobrý jazyk třeba C -> protože není objektově orientovaný, dle mého by neměl začínat s OOP dřív, než se naučí řešit jednoduché matematické problémy apod. Pak bych postupně navázal na C++, odvykl si na různé manýry z C. Jinak ať si začíná s čím chce, já jsem se třeba nejdříve naučil programovat ve Flash Action Script :D, což není zrovna vhodný jazyk. Když jsem se mohl naučit programovat já, a to ještě ke všemu v Action scriptu, může se naučit programovat téměř kdokoliv a včemkoliv.
To Garret Raziel: Já se učil v PHP, taky nic moc a pamatuju se, jak jsem hodiny nemohl pochopit, co je to proměnná :p
Pro začátky v C doporučuju http://www.luki.webzdarma.cz/luki_programming.htm
collfi píše:#
# chcel by som si spravit vlastnu jednoduchu hru, co na to potrebujem??? aky jazyk, cez aky program atd...
:-DD Dobry dotaz. Len tak si povedat v jedno krasne odpoludnie, ze sa pustim tvorit hry. To jak moja babka - robilo jej problem aj nastartovat PC a povedala si, ze sa chce naucit programovat. :-DDD Po troch dnoch to vzdala a sla okopavat zahradku :-DD
Architekt píše:#
# To Garret Raziel: Já se učil v PHP, taky nic moc a pamatuju se, jak jsem hodiny nemohl pochopit, co je to proměnná :p#
##
#Pro začátky v C doporučuju http://www.luki.webzdarma.cz/luki_programming.htm
S proměnnými jsem problém neměl... Jen jsem 2 měsíce nemohl pochopit to, že PHP pracuje na straně serveru :-)
To Garret Raziel: V C++ nemusíš programovat objektově...
To Zelenáč: Neprogramovat v C++ objektově je jako dívat se na televizi s vypnutým zvukem.
Garret Raziel píše:#
# To Zelenáč: Neprogramovat v C++ objektově je jako dívat se na televizi s vypnutým zvukem.
Pokud neslyšíš, je ti zvuk k ničemu.. To ovšem ještě neznamená, že se na tu televizi nemůžeš dívat
Já bych rovněž doporučil zaměřit se na http://www.build-the-game.cz. Je to moc hezky vysvětlovaný a pochopí to i začátečník. Jak už bylo řečeno, je jedno, jakej jazyk a rozhraní použiješ ... spíš se zeptej, co je tvým cílem a pak se rozhodni sám. My ti tady můžeme radit, ale nikdo neví, co se bude líbit tobě a co ti bude vyhovovat.
Pokud nemáš základní znalosti, tak s tvorbou složitějších her moc nepočítej a podívej se po nějakých jednodušších jazycích jako je Delphi, C#, Python. Zpočátku se nezkoušej vrhnout na nějaký robustní IDE, ale nauč se s jazykem pracovat a myslet jako programátor (v tom ti nikdo nepomůže).
Podle mě je blbost tvrdit, že bys neměl začínat s OOP hned, já bych spíš řekl, že je to lepší (osobní zkušenosti) ... znám spoustu prasat, co začinali na nějakým strukturním jazyku a teď tak pracujou i v OOP jazyku. OOP programování není jen to, že používáš objekty, třídy, a další ... je to především návrh aplikace a využívání základních možností OOP (dědičnost, polymorfismus, zapouzdření).
Jen bych dodal, že když zacne s OOP hned, ušetří si strasně moc starostí.
Co ja viem, ked sa tak na to pozeram ty asi viac ako textofku nezvladnes z to ako to uz bolo spominane mozes robit vo vsetkom ( aj html) cize ide len o to, ci v to chces pokracovat aj v buducnosti ...
Aby som to dokoncil, cize ak ti ide len o prazdninovu zabavu tak skus ten Pascal alebo primitivne hry - aj nie textofky sa daju robit vo VB bez akeho kolvek zloziteho programovania. No ak sa chces seriozne naucit programovat a urobit v tom hru - no a potom pokracovat tak si asi vyber medzi Pythonom a C resp C++ atd. Suhlasite so mnou? xD
To FufurR: Já souhlasím. Ač je Packal snad každým, koho znám, zatracovaný, hlavní, co se musí programátor naučit, a co se v Pascalu naučí, je řešit daný problém, naučit se pomocí algoritmizace vyřešit zadání. A to se může naučit stejně dobře v Pascalu, jako v čemkoliv jiném.
Pořád si ale myslím, že pokud se nechce naučit vážně programovat, ale pouze tvořit jednoduché hry, je nejlepší začít s Game Makerem. Přece jenom je to snadno pochopitelný ale i přesto učinný nástroj.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Java 2D hra - tvorba menu (hra nereaguje na klavesy) — založil Marek
Moderátoři diskuze