Jak na to, aby čeština v Javě běhalop v pohod
Fórum › Java
Java a čeština
no v nějakým programu, třeba tady:
class ZnakyRetezce{
public static void main(String args[]){
System.out.println("znakový literál: " + 'A');
System.out.println("Zpětná sekvence normal jako python");
String jmeno ="mustafa";
System.out.println(jmeno);
}
}
tady se ty háčky a čárky nezobrazí dobře. Co s tím?
píšu v pspadu, a pak přes javac kompiluju no. takže to bude možná tim jo? jaké mám použít z kódování, aby to bylo ok?
Takže třeba utf-8?
nejde, a tobě teda jde normálně vypsat v dosu, třeba "?????????"?
To nieje dos ale konzolova aplikacia. Mne to ide bez problemov, Eclipse ma dokonca vlastny konzolovy vystup. Pokial ti mozem poradit tak si daj Eclipse alebo NetBeans ak ti nic nebrani. Ja robim v Eclipse a je to velmi dobre IDE. Povedal by som ze konzolve aplikacie v Jave su urcene prevazne asi len na ucenie zakladov. Vacsina programov, ktore su spravene cez Javu a pouzivaju sa su bud webove alebo GUI aplikacie, takze skor ci neskor prejdes na ne.
Jo konzolova aplikace, no když jsem dělal v Netbeans, tak to šlo, ale to bylo jen tim, že tam je výstup v té napodobenině konzole a když spustíš přes terminál nebo příkazvou řádku taky to jde.
Normálně si napíšeš, třeba jen jednoduchej roam jako výpis, přeložíš třeba v netbeans a pak ho pustíš v konzoli - java Program. Jestli se ti v té konzoli (příkazovej řádek nebo terminál na linuxu) zobrazuje dobře ta čeština?
Kdy? pou?t?? Javu pod Windows, tak m?? nastavenou k?dovou str?nku 1250, ale dosov? okno pracuje se str?nkou 852. Mus?? v?stupn?mu proudu nastavit spr?vnou k?dovou str?nku a pak to p?jde.
Zkus tohle:
?
try{
PrintStream ps = new PrintStream(System.out,true, "Cp852");
System.setOut(ps);
} catch (UnsupportedEncodingException uee){
System.out.print("Nepodporuji kodovani CP852!n");
} finally {
System.out.print("?????????");
}
?
Snad jsem to napsal dob?e?:???:))?