Zdravím.
Potřeboval bych poradit s XML. Mám xml dokument, který obsahuje například element text, no a v tomto elementu bych rád měl text, formátovaný pomocí html, tedy značky jako <b>, <span ... >, , atd. atd....
Potom se tyto data nechají zpracovat XSL šablonou a předhodí se internetovému prohlížeči.
Jak je tedy zapsat ? Mám si deklarovat vlastní značky, zapsat je do DTD, nechat je najít šablonou a místo nich vložit požadovanou html značku ?
Teď mi totiž došlo, že pokud tam nacpu natvrdo html, příjdu o jednoduchý export xml do něčeho jiného než html ..
Má někdo nápad ?
Fórum › XML / XSL(T)
HTML značky v XML dokumentu
To Orcslayer : ok, zkouknu seriál .. s CSS nemám problém .. ale, jak v xml elementu vyznačím, že některá jeho část má být tučně, jedině tak že si vytvořím podelement <tucne></tucne> , který jakmile zmerčí šablona, šoupne místo něj <span class='mujTucnyText'></span>.
Jest tak ?
To stibi : nemel bys vyznacovat to co je tucne, ale to, co je dulezity coz MUZE vest v dusledku ktomu, ze to bude tucne.
To stibi : tak pokud je to v XML, tak jak chces.....pokud je to XHTML, tak strong.
pak jednoduse v CSS jen uvedes atributy, ktery maj byt tucny
polozka, nazev, titulek {
font-weight: bold;
}
v XHTML to delat nemusis, protoze prohlizece VETSINOU zobrazuji strong tucne, ale vubec to neni POVINNOST!
Formátování (x)html je mi jasné :)
Mně jde o to, jak si poradit s tímto:
soubor data.xml:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<informace>
<text>
toto je text, cisty text, jakpak asi sablone reknu ze slovo text chci tucne
</text>
</informace>
Takže, je správný postup tento ?
soubor data.xml:
......
<text>
toto je text, cisty <tucne>text</tucne>, jakpak asi sablone reknu ze slovo text chci tucne
</text>
.....
Pak si napíšu .xsl šablonu, (nebudu tady bastlit konkrétní kód, z hlavy to nedám, důležité je, že XSL pro můj požadavek má nástroje) která bude čekat na cokoli obaleného elementem <tucny> aby místo elemntu <tucny> to něco obalilo strongem nebo spanem nebo čímkoli ..
Vím že XML je určeno pro uchovávání čistých informací, ale nějak se musí určit formát oněch informací, takže mě zajímá postup a doufám že ten můj je správný.
Pokud ne, nechám se poučit ..
To stibi : ne, neni to spravny postup, spravny postup
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<informace>
<text>
toto je text, cisty <podmet>text</podmet>, jakpak asi sablone reknu ze slovo <predmet>text</predmet> chci tucne
</text>
</informace>
vyznacuj to co to znamena, ne jak to chces... to ze to sablona NAHODOU ;)) zrovna vykresli tucne je vec dalsi.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Generování XML dokumentu — založil cheeester
Čtení XML dokumentu vloženého do projektu — založil Zed_1
Tisk HTML dokumentu — založil Ondřej Fibich
Použitie XSL na transformáciu XML na HTML — založil eswes
Moderátoři diskuze