Ahoj, je to u super, všechny y články atd. ale chci se zeptat jakej programovací jazyk bude prakticky asi nejvyužitelnější (nevím kam to napsat tako to píšu sem). Klidně i jinej jazyk co tu není. Dík za odpověd
Fórum › Návrhy na vylepšení
Programování
To Antonidas : zálěží na jakou oblast se cheš zaměřit.
pokud chceš vyvíjet desktopové aplikace, doporučuji C++ nebo C#
pokud chceš vyvíjet pro internet, je jednoduchým a při tom velmi používaným jazykem PHP, jinak možno mrknout opět na C#, Pythno, Ruby (to nedoporučuji)
Ještě bych k tomu přidal Javu, ale Delphi/Object Pascal určitě ne.
To hrach : Proč myslíš, že Ruby ne? Vím, že má své nevýhody, ale hodně ostatních jazyků/frameworků od něj kopíruje :)
To Antonidas : C++
To DeaLer : Můj osobní pohled, vytvořený zotoh co sem kde čet; pravda, nikdy jsem osobně nezkoušel
To Antonidas : Delphi je sice taky na desktop, ale neni v něm napsaneho, aby to šlo vyzdvihovat; a na hry v delphi už rovnou zapoměň
To hrach : ale v delphi je udělán TC, i když je tím již do značné míry omezován..
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
delphi moc nemusim, protoze je od borlandu a borland jsou zlocinci. jejich TurboC++ indexuje pole od jednicky (nevim teda jestli vsechna pole, ale kazdopadne vsechny preddefinovane widgety (bez kterych se tam clovek neobejde, protoze tamni posilaci mechanismus nepovoluje vlastni bazove tridy) je tak indexovane maji - vetsi poruseni standardu jsem jeste nevidel).
jinak jako nejvyuzitelnejsi jazyky bych videl C/C++ a python. kdyz nepocitam internetove veci tak tyhle dva jsou asi nejpouzivanejsi.
javu taky moc nemusim: to ze je vsechno objekt a to ze ma vlastni garbage collector ji docela ubira na ciste efektivite (proc myslite ze na instalaci solaris ktery je temer cely v jave je potreba 512MB ram, i kdyz samotny beh uz je v pohode?). kdesi jsem videl hezke prirovnani javy k analnimu sexu, ale bylo to neslusne takze to radeji publikovat nebudu. souviselo to s prenositelnosti javy))
tmi
delphi moc nemusim, protoze je od borlandu a borland jsou zlocinci. jejich TurboC++...
Řekl bych, že nelze posuzovat jeden produkt podle jiného...
jinak jako nejvyuzitelnejsi jazyky bych videl C/C++ a python
A to jsi čerpal odkud? IMO programování vůbec není o jazyku, ve kterém to napíšeš, ale o způsobu, jakým to napíšeš. Naprogramovat můžeš cokoli, ať použiješ jakýkoli jazyk - některé jazyky se na danou věc však hodí více. (Samozřejmě jde o to, jestli pro tu určitou věc jazyk má dostatečnou podporu či knihovny.)
kdesi jsem videl hezke prirovnani javy k analnimu sexu, ale bylo to neslusne takze to radeji publikovat nebudu.
Nebylo to
? :)JAVA is good because it works on all OSes is like saying anal sex is good because it works on all genders.
Jinak nechápu, co je na tom neslušného...
Antonidas
Jelikož jsi neupřesnil pro co ten jazyk chceš používat, tak pro:
- webové aplikace bych doporučil PHP, Javu se svými JSP nebo ASP.NET. Jejich porovnání (i když je to srovnání nesrovnatelných věcí) si snad najdeš sám.
- grafické aplikace by to bylo C++, C# (pokud chceš být závislý na jedné uzavřené, i když docela dobře podporované, platformě) nebo Javu (i když, jak psal tmi, žere docela dost paměti, což na desktopu není vždy k prospěchu věci).
- nízkoúrovňové věci jednoznačně C nebo Assembler.
- hry nevím. Ale nejspíš Céčko a jeho deriváty.
ale jak se vyvíjejí nejake vetší hry?
S vývojem her sice nemám zkušenosti, ale v základu je nutné mít nějaký vykreslovací engine, který se ti bude starat o to, co hráč uvidí (nejlépe založený na nějaké dobře podporované knihovně - např. OpenGL). Potom je to jen, avšak jedná se o převážnou většinu práce, o objektech a jejich akcích...
To tmi : psl kluci, to mi s tim prirovnanim taky postnete.
To Curo : k tomu TC, to je právě to, díky delphi je omeznej a za ty prachy, jsou tu lepší.
Ještě obecně k delphi, na učení základů programování to není nic moc. Já se na tom učil, a mam jen špatné vzpomínky (pravda, bylo to ve 4. třídě).
Jak zaznělo, C++ a python a nešáhneš vedle.
To bukaj : nelze posuzovat jeden produkt podle druheho, ale kdyz si firma dovoli neco takoveho tak to ovlivni cele jeji renome.
souhlasim s tim ze programovani neni o jazyku (MMN spis o typu jazyku, tedy proceduralni a neproceduralni JSOU o necem jinem), chybne jsem formuloval svoje myslenky, mel jsem na mysli nejpouzivanejsi, ne nejpouzitelnejsi. ale vzhledem k tomu ze jsou nejpouzivanejsi (to cerpam z vlastnich zkusenosti, v cem je napsanej celej kernel?)), a lide maji mnoho ruznych zajmu, dalo by se rict ze tyto dva jazyky nejefektivneji pokryvaji nejsirsi spektrum...
to s tou Javou bylo skutecne ono... ja osobne to take nepovazuji za tolik neslusne, ovsem je mnoho veci ktere za neslusne nepovazuji a spolecnost ano... obecne staci pouzit nektere z "klicovych slov" a nekdo by mohl i celkem nevinou vetu z biologie oznacit za neslusnou.
To hrach : Ty jses učil programovat v Delphi ve čtvrté třídě? Tak tomu teda neuvěřím, tos' začal programovat v 10 letech?
To Nefaritus : Jáj, ve dvaceti to musel být geek :-D
To Garret Raziel : Já na tom taky nevidím nic divnýho.
Garret Raziel napsal:
To hrach : Ty jses učil programovat v Delphi ve čtvrté třídě? Tak tomu teda neuvěřím, tos' začal programovat v 10 letech?
Já začínal ve 12ti. Ale znám i lidi, kteří začínali dříve. Se asi narodili s myší v ruce.
To Garret Raziel : jj, kamos me to ucil, ale jeste v petce jsem nechapal co je to promenna, a na uchovani informaci jsem pouzival skrytej label, nevedel jsem co je to cyklus, a mel jsem na svoje clovece nezlob se asi o x*100 podminkach a furt sem pridaval a prepisoval je... byla to hruza.. :D
Ja az do deseti nemel svuj pocitac - jedinej pocitac mela (a porad ho ma) mamka, takova neuveritelna vykopovka se 120MHz procesorem a MSDOSem tusim 4. Takze jsem s programovanim zacal kolem devateho roku na PS2. V deseti jsem dostal vlastni pocitac a tak jsem pokracoval Qick Basicem, HTML a Javascriptem az do doby, nez jsme zavedli Internet. To pro me znamenalo obrovsky pokrok, jelikoz jsem se nemusel ucit z 10 let starych ucebnic...... Takove vlaknu tu uz (i kdyz ukryte hluboko v sekci offtopic) je?!
Takove vlaknu tu uz (i kdyz ukryte hluboko v sekci offtopic) je?!
Vláken o tom jaký vybrat jazyk je tady mnooho. Většinou se někdo neregistrovaný zeptá jaký jazyk by se měl učit a dalších 50 příspěvků už je jenom flame redakce:)
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
7 let - qbasic na úrovni textového režimu - ten byl tehdy pro mě pochopitelný a jedinný (ATARI 800XE), po několika měsících i grafický a tvorba domáckcých programů a her.
Když to tady čtu tak si připadam jak zaostalej. Já začínal až v prváku na střední. (momentálně 3ťák).
don_Dominique napsal:
Když to tady čtu tak si připadam jak zaostalej. Já začínal až v prváku na střední. (momentálně 3ťák).
tak to sme dvaja:) ja som zacinal pred dvoma rokmi html ale neviem ci sa to da nazvat programovanie a pred rokom php a v skole neprekonatelny turbo pascal :smile5: :smile12:
To 3xore : Tak to já sem začal v Action Scriptu ve Falshi, páč sem si chtěl udělat vlastní hru. Potom sem začal v PHP. Ve druháku nás začali drtit Pascal a Delphi. Taď máme C# a python.
Curo napsal:
7 let - qbasic na úrovni textového režimu - ten byl tehdy pro mě pochopitelný a jedinný (ATARI 800XE), po několika měsících i grafický a tvorba domáckcých programů a her.
Mas to jedno. Vek s tym nema vela spolocne. Moj bracho zacal az na vyske niekde v druhaku a vobec ho to nejak nedegradovalo.. Kolegina dokonca ani cez vysku nekodila, studovala matiku, naucila sa to az on the fly v robote, tiez jej to neubralo na kvalite. Dolezite su skusenosti. Ver mi ze clovek sa viac nauci za rok na realnych projektoch ako niekto kto programuje od 10tich sam doma svoje veci. Aj tak je to v pripade firiem tak ze ked pridete do nejakej novej firmy tak vlastne zacinate odznova a mozete byt akykolvek macher. Kazda firma preferuje to svoje, ma svoje nejake veci ktore pouziva, svoje pracovne postupy, kazda firma sa zaobera niecim inym.
To sn3d : já jsem tím něchtěl říct, jak dlouho programuji nebo jaký jsem machr ;) Programovat už dávno neprogramuju (tedy jazykem či zaměřením tehdejším) a navíc sám vím, že to nemá žádný vliv (souhlasím s tebou). Napsal jsem to spíše jen tak, jako vzpomínku na moje ATARI :)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Síťové programování pod Windows a programování internet — založil Hanzis
Programovani C — založil XxX
C# - programovani — založil Siembra
Programovani za FO — založil abcdefg