Později bych chtěl začít s programovánim.
Potřeboval bych aby byl multiplatformní prog. jazyk.
Který z tych dvou je nejpoužívánější?
Nemůžu se pořád rozhodnout. :-d
Děkuji
Fórum › Offtopic
C nebo python
Když chceš něco bezpečně multiplatformního, dej se na Javu. Rozjedeš ji na všech PC a Mac procesorech a OS a je moderní a příjemná. Ale stejně bych ti doporučil doporučil začít se starým dobrým Pascalem. Kompilátory Pascalu už existují i pro Linux a na Macu je Pascal snad ještě dodnes živý jazyk, takže v pohodě. Navíc, když se ti bude líbit jeho syntaxe, můžeš pokračovat v Delphi a jestli ne, můžeš pokračovat v čemkoli jiném. Programování není o naučení se nějakého jazyka nazpaměť - kdykoliv můžeš přejít na jiný!
v pascalu neprogramuj, je to strasne (oproti C, pythonu atd.) nerozsirenej jazyk, zadny skutecny aplikace v nem nikdo neprogramuje. GTK+, Qt atd. jsou docela prijemne... C sice neni multiplatformni, ale vytvoreny kod (s rozumnym API) je celkem v pohode prenositelny.
Java je jako analni sex, nezalezi na platformne se kterou pracujes... je sice super ze se ty aplikace vsude spusti, ale podle me je lepsi vsadit na c/c++ a ziskat efektivnejsi program (ktery si akorat kazdy musi zkompilovat sam...)
já bych se pustil do Javy. Je i tedka hodne zadana, dobre se v ni dela, a nemusis se az tak moc starat o pameť, což je určitě pro začátečníka přínos. Taky bys mohl napsat co chceš programovat..
ty na tomhle webu ti pro zacatek urcite staci. pak doporucuju nejakou pokrocilejsi knihu typu Thinking in C++ (ta se da zadace stahnout z autorovejch stranek), popr. vrhnout se na nejaky konkretni API+tutorialy s nim spojene
To tmi : No, myslím, že Pascal úplně nanic není. Packal totiž výborně plní funkci, ke které byl určen - učení myslet jako programátor, totiž řešení programátorských problémů, totiž algoritmizaci. Packal jednoduchou formou (a ještě jednodušší syntaxí) naučí základy jak procedurálního, modulárního tak i objektového programování, pomocí Packalu pochopíš, co to vlastně programování znamená. I když, je pravda, že v Packalu se jinak kromě toho učení nic dělat nedá.
To Garret Raziel : Jemomže tuto funkci plní imho python a to ještě lépe. Když jsem začínal programovat, chtěl jsem začít javou, ale tu se mi nepodařilo nainstalovat, tak jsem se rozhodl zkusit packala, ale nelíbilo se mi gui (měl jsem turbo pascal) a nakonec jsem skončil u pythona, který má v čr celkem silnou komunitu (py.cz, programujte) a je uživatelsky přijemný...
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
děkuji funguje ale vypisuje chyby
zdroj
#include <iostream> // 1
using namespace std; // 2
int main() // 3
{ // 4
cout << "Ahoj svete!" << endl; // 5
return 0; // 6
}
</iostream>
Chyba:
daniel@daniel-desktop:~/c++$ gcc soubor.c -o soubor
soubor.c:1:27: error: iostream: No such file or directory
soubor.c:2: error: expected ‘=’, ‘,’, ‘;’, ‘asm’ or ‘__attribute__’ before ‘namespace’
soubor.c: In function ‘main’:
soubor.c:5: error: ‘cout’ undeclared (first use in this function)
soubor.c:5: error: (Each undeclared identifier is reported only once
soubor.c:5: error: for each function it appears in.)
soubor.c:5: error: ‘endl’ undeclared (first use in this function)
soubor.c: At top level:
soubor.c:8: error: expected identifier or ‘(’ before ‘<’ token
v zdroj( z lekce) je asi nějaká chyba.
jak to má být správně?
jj, omlouvám se, myslel jsem, že budeš začínat s C. Pokud chceš začít rovnou s C++ tak jak psal martasko musíš použít nástroj g++ . Jo a nepleť si HTML s C++, tam nejsu žádný tagy.. Už je to tu podruhé..
no jenom jsem skopíroval co bylo tady http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=2005041402-c++-1-lekce :-d
chtěl jsem vědět jestli to funguje
No super už to funguje a vypisuje "ahoj světe".:-d
doufam že vás už nebudu otravovat :-d
To Garret Raziel && Blujacker : myslim si ze zadny jazyk nema nejake specificke ficury k tomu aby te naucil programatorsky myslet. kdyz kterekoli dva proceduralni/objektove jazyky prepises do pseudokou, vypadaji naprosto stejne - porad se jedna jen o serii instrukci. nevim proc by ti syntaxe tokenu verbalne mela umoznit snadneji chapat myslenku algoritmu. programatorsky myslet se dle me clovek uci mnohem lepe v jazycich neproceduralnich typu prolog...
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Python nebo Perl? — založil Jaa
Python-zavirani oken v python shell — založil Daniel zita
Software developer C++ nebo C# nebo Java (Android) se znalostí AJ — založil Kateřina Mrkáčková
POROVNÁNÍ POLE NEBO POLOHY, nebo jinak — založil ASTONEK
Moderátoři diskuze