Nespravnym nastavenim fuse bitu jsem si znepristupnil procesor. Zrejme jsem omylem nastavil zdroj kmitoctu na externi hodiny a ted nemohu s procesorem komunikovat pres PonyProg. Da se nejak nastavit procesor na defaultni hodnoty nebo si budu muset vyrobit zdroj hodinoveho signalu?
Fórum › Mikrokontroléry
Nespravne nastaveni FUSE bits, co s tim?
Předně:
Tento problém se objevil v takévém množství témat na mnoha serverech, že je možná škoda otvírat nové - stačí číst...
Nejlépe je vyzkoušet dle katalogového listů různé typy oscilátorů, nechce se mi to již po několikáté vyjmenovávat, takže snad i tato rada pomůže. Jinak pokud se nic z toho nezadaří, zřejmě je nastavena konfigurace, která není slučitelná s křemíkovým životem, takže jediným řešením je výstavka za sklem, nebo odpadkový koš.
Dik, zkusim. Samozrejme jsem pred napsanim prispevku hledal ale nic pouzitelneho se mi nepodarilo najit ale to je asi moje chyba.
Porad se zdraham uverit tomu, ze pouhou zmenou nastaveni se da procesor umrtvit a uz se s tim neda nic delat.
To Petr : Předně nesouhlasím s názorem, že řešení se povaluje všude. Už čtu několik hodin a nic použitelného jsem nenašel. Ale třeba není Durmitor jediný ochotný reagovat, tak bych zkusil toto téma oprášit.
Mám ATMega8515, programátor STK200 a ovládací program PonyProg. Fuses jsem měl nastavené CKSEL3..0 = 0011 a vše fungovalo správně. Potřeboval jsem pro testování procesor výrazně zpomalit. Připojil jsem externí krystal 32kHz a přeprogramoval fuses na CKSEL3..0 = 1001. Aplikace v procesoru běží, čili procesor je živý, ale programátor s ním nekomunikuje. Jakýkoliv přístup havaruje s hláškou Device Missing or Unknown Device (-24). Poradí někdo jak resetovat fuses? Nebo aspoň odkaz někam, kde se to řeší. Díky moc za ochotu.
Koukám, že je tu nějak mrtvo. Petře, už jsi to vyřešil, nebo jsi procesor zahodil? Podle mě je nejschůdnější cestou parallelní programátor http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html#AVRXP ale ještě jsem ho nezkoušel. Má někdo zkušenosti - lepší radu?
To Petr : Nazdárek :smile1: , tak jsem si taky hrál s bity CKSEL3-0 a přestal mi odpovidat :smile11: . Rozchodil jsem to tim, že jsem si vzal jinačí procesor... dal k němu krystal, a nechal ho jet jen s napájením, a vypíchl jsem z nožičky XTAL hodinovy signal, ten jsem nacpal na nožičku XTAL1 bloklého procesoru (druhou nechal volnou) a procesor jede. No každopádně jsem se pro příště popužil. :smile12: Než začnu hrabat s bity , tak se podívat do datasheetu. :smile18:
No konečně živo. Ahoj Zdendo, mohl bys prosím přidat info o použité frekvenci? A taky při jaké kombinaci CKSEL ti procesor umřel? Případně jaký procesor? Já jsem zkoušel připojit externí generátor 1MHz, ale komunikace nenastala. Třeba to souvisí s tím, že mám CKSEL nastaveno na "nízkou" frekvenci. Díky.
takže lidi .... stejný problém s nejspíš vypnutým nebo přenastaveným interním oscilátorem atmega8 .... a vyřešil jsem to následovně .... vzal jsem druhý(zdravý) atmega8 defaultně nastavený z výroby a nahrá jsem do něj tento program:
#include <avr/io.h>
void delay(unsigned int num)
{
unsigned int i,j;
for (j = 0; j < 10; j++)
for (i = 0; i < num; i++)
;
}
int main (void)
{
while(1)
{
DDRD |= _BV(PD6);
PORTD |= _BV(PD6);
PORTD &= ~(_BV(PD6));
}
return 0;
}
poté jak z programu vyplývá pin D6 zdravého atmega8 přivedl na pin XTAL1(B6) špatného atmega8 a poté už lze změnit fuse bity :smile4: .... jinak mám pocit že výchozí takt atmeg8 je 1MHz ale nechci šířit bludy takže mě kdyžtak někdo opravte :smile1: díky a hodně úspěchů :smile8:
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Fuse bits — založil ja jan
Header stále nesprávne — založil Martin
Nesprávné znaky při čtení ze souboru — založil Trojan
Nespravne sa vykreslujuce pole PictureBoxov (z-order) — založil mnn
Moderátoři diskuze