Zajimalo by me jestli by ste mi doporucily nejakou jinou knihu o Jave nez 2 dilny preklad knihy Myslíme v jazyku Java od Bruce Eckela. Zatim jsem na ni slyšel jen samou chvalu ale trošku mě straší, že český překlad je už poněkud staršího vydání. Proto bych byl rád kdyby jste mi podle vašich zkušeností nějakou knihu doporučily (v cz vydání).
Fórum › Java
Java Kniha
Bruce Eckel je skvely autor (alespon to jsem o nem slysel, ja az do certifikace zadnou prirucku necetl). Kazdopadne starsi datum nevadi. Pokud s Javou zacinas staci ti cokoli a skoro bych rekl ze je lepsi zacit s necim starsim a casem se doucit novinky a soucasne veci
Ja jednoznačne odporúčam toto:
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/index.html
Sú to kompletné tutoriály od úplných základov až po najpokročilejšie veci. Ak si to celé(co je na dosť dlho) prejdeš, tak budeš v Jave určite odborník.
No ja som si ich prešiel a prišli mi zrozumiteľné, každý na to môže mať subjektívny názor. Ale chyby? Prečo by tam mali byť chyby? Však je to na oficiálnej stránke vývojárov Javy, keby tam bola nejaká chyba, tak sa to samozrejme hneď opraví.
Ináč a ešte jedna kniha, ktorú odporúčam. Nie je to ani kompletný návod, ani nejaká príručka. Je to niečo, čo by pogramátor v Jave mal vedieť. Je to kniha:
Java efektivně, aneb 57 zásad softwarového experta.
Prišla mi veľmi nápomocná.
Tady http://java.vse.cz/Main/4it101literatura jsou ke stažení skripta, je to v češtině a psané docela blbuvzdornou formou. Výklad je dělaný tak, abys pochopil principy Javy a OOP, syntaxe se vysvětluje tak nějak během toho a pomalu. Z toho, co je volně dostupné na internetu, je to určitě z těch lepších a je to česky.
Nakonec jsem si koupil: Učebnice jazyka Java od Herouta.
Myslím že pro začátečníky to idealní kniha. Ale je to jen opravdu na pochopení základní sytaxe Javy.
Zkoušel jsem ten tutorial od Sunu a taky el. verzi Thinking in java. Ale kvůli moji špatný angličtině sem to vzdal...
Tak jsem si řek že si radši pořídim knížku další. A rozhod jsem se že možná testnu publikaci od Pecinovskýho.
Konkrétně jeho dvě knížky:
Myslíme objektově v jazyce Java 5.0 a Návrhové vzory.
Pak bych chtěl ještě nějakou která se zaměřuje na jednotlivé třídy javy(grafické prostředí, síťová komunikace) a možná nějaký příklady z praxe. Tady jse rozhoduju mezi:
Java - Kuchařka programátora
a Java Programujeme profesionálně
Chtěl bych vědět jestli by jste mi tyhle publikace doporučíly. Popř. poradily nějaký další
Myslíme objektově v jazyce Java 5.0 = tato kniha je pisana velmi rozvlacne, polka knihy je dost o nicom, a taktiez dost brzdi cloveka BlueJ ako vyvojove prostredie... Od polky je celkom dobra na zaklady...
Návrhové vzory = o navrhovych vzoroch nemas moc na vyber... jedine zeby si este z dakade pozhanal knihu od GoF, akurat ze toto je zas pisane v C++, takze to moze byt dost nevyhoda, od Pecinovskeho je zas v JAVE
Java Programujeme profesionálně = pekna kniha zamerana dost na Swing ako taky
Na studium návrhových vzorů vřele doporučuju originál od Gang of Four (Erich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson, John Vlissides). Příklady jsou sice v C++ a Smalltalku, ale to není problém, protože syntaxe C++ je s Javou hodně podobná. U Smalltalku je to horší, ale dá se to pochopit i bez toho nebo najít na netu.
A jinak obecně bych možná poradil nejdřív se naučit ty základy javy a až potom kupovat dál. Budeš mít větší jasno jak to funguje a lepší představu, co dál. A třeba ty návrhové vzory už jsou trošku pokročilejší záležitost.
A nakonec.. já moc knih nečetl a taky umím programovat ;) Ale je zase pravda, že tutorial v angličtině mi nedělá problém.. ;)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Java-kniha — založil Navi
Kniha Java na učení — založil cibule
Mistrovství - Java - kniha — založil Baron
Java vhodná kniha — založil Tobinnek
Java kniha o GUI — založil smajdalf33