Lietadlo letí rovnomerným priamočiarim pohybom. Jeho vzdialenosť je pozorovaná z miesta A po 2 osemsekundových intervaloch.
Na začiatku pozorovaní je od A vzialené 2,6km, po 8 sekundách 3,2km a po daľsích 8 sekundách je vzialené už 4,2km. Vypočítajte rýchlosť lietadla.
čiže
|AL1|= 2,6km
|AL2|= 3,2km
|AL3|= 4,2km
|L1L2|= |L2L3|
viete pomôcť ako ďalej???
Fórum › Matematika
úloha z matiky - mala by to byť goniometria
Mno, jestli tomu rozumím dobře, tak mě hned napdalo řešení - nevím jestli optimální, nemám teď moc času.
Chápu to tak, že letadlo letí stále ve stejné výšce (v) a bod A leží "na zemi".
Když si nakreslíš dvě rovnoběžky (zem a letová hladina), na spodní umístíš bod A, tak pak nakresli tři přímky procházející bodem A tak, aby se "zemí" svíraly různé ostré úhly. Průsečíky s "letovou hladinou" označ B, C a D. To jsou body, ve kterých byla měřena vzdálenost. Velikosti úseček: AB=2,6 AC=3,2 AD=4,2. Z bodů B, C a D spusť kolmice a průsečíky kolmic se "zemí" označ B', C' a D'. Kolmice mají délku v. Vzdálenosti BC=CD=B'C'=C'D'=x (letadlo se pohybuje stále stejně rychle, měření jsou po 8s, tedy máme stejné vzdálenosti mezi měřeními). Velikost úsečky AB'=a. Jestli to máš nakreslené takto, tak máš tři trojúhelníky a je to jednoduchá pythagorova věta. Dostaneš soustavu rovnic
4,2*4,2=v*v + (a+2x)*(a+2x);
3,2*3,2=v*v+(a+x)*(a+x);
2,6*2,6=v*v+a*a
Snad ti to pomůže
To geckon : Pomohlo, no teraz berieme goniometriu tak myslím, že sme ju tam mali nejako využiť. Ale aspoň že mám výsledok
To zaachi : Keď som sa prvý krát pozrel na tvôj spôsob výpočtu som myslel, že si to nepochopil bo mi to pripadala ako by si to bral že A,D1,D2,D3 sú na jednej priamke, no teraz keď som to počítal cez sústavu rovníc tak mi to vyšlo rovnako. Tiež si to tak počítal, či máš iný spôsob???
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Malá násobilka — založil matej13
Malá násobilka — založil Fetoslav
Mala násobilka v php — založil Mejzi
Malá rada o PyQT5? — založil lesna bodka vevericka zav
Mala chyba u hostuju.cz — založil Tomas