Ahoj, cht?l bych se zeptat na to, jakou ???ku pou??t pro www str?nky. M?te n?kdo p?ehled o tom, jak? rozli?en? monitoru, v jak?m pom?rn?m zastoupen?, pou??vaj? n?v?t?vn?ci internetov?ch str?nek? Je je?te nutn? optimalizovat str?nky na rozli?en? 800x600px?
Fórum › HTML / XHTML
Šířka stránek - 800px vs. 1024px
Zdravím,
no, oni lidé i dneska využívají rozlišení, samozřejmě ne všichni, ale pořád existují školy, kavárny nebo jiné instituce, které používají toto malé rozlišení.
Optimálně je samozřejmě udělat layout www stránek procentuálně. Je to trochu "drbačka" ale účel to má. Pokud chcete dělat www stránky s pevným rozměrem, tak ještě v dnešní době bych osobně volil rozlišení 800x600.
AD: jinak se omlouvám za špatné formulování první věty, nějak jsem si to po sobě nepřečetl... :?
Samoz?ejm?, ?e layout p?isp?sobuj?c? se oknu je elegantn?, ale j? bych sp?? preferoval pevn? layout (nap?. kv?li zalamov?n? text?, rozm?r? obr?zk?, obr?zk? pozad?, ucelen?j?? vzhled atd.) Doposud jsem tak? psal str?nky na rozli?en? 800x600, ale chyst?m se na obs?hlej?? str?nky, kde bude hodn? v?c?/informac? a proto by se mi, kv?li p?ehlednosti, hodilo m?t ???ku str?nky v?t??.
Kup??kladu tyto str?nky [i]programujte.com[/i] jsou pro rozli?en? 1024, kdyby m?li je 800 tak by se jejich ?itelnost sn??ila. Vlevo sloupek, vpravo sloupek a na st?edn? ??st, kde vlastn? jsou n?jak? informace zbyde p?i rozli?en? 800 tak 400-500px, vp??pad? rozli?en? 1024 se pak prost?edn? ??st zvet?? o 200px, tj. 600-700px, tedy zv?t?en? o 50%, a t?m i zkr?t? d?lku str?nek, u?ivatel vid? v?ce v?c? najednou, nemus? tolik scrollovat...
Já zase dělám stránky pro rozlišení 1024x768, ale zkoušel jsem to i v 800x600 a je to v pohodě! :D :pc:
Zalezi na grafice, jestli to je neco, co se muze opakovat do aleluja, tak urcite gumovy layout, ale jinak osobne preferuju 1024 pricemz se to snazim udelat tak, aby to bylo citelne i na 800.
Prave proto nemam rad trisloupcove layouty - pri res 800 tam pak zbyde opravdu malo mista na obsah.
Btw...tenhle topic by imo patril spis do sekce Webdesign :toto:
Já zatím pořád používám pro web rozlišení 800x600. Taky nemusím třísloupcový layout. M?m raději Logo, menu + patičku.
Ja taktez, ale u Programujte uz to bohuzel byt nemohlo ;)
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
Pokud vim stale se doporucuje vytvaret stranky pro rozliseni 800x600px. Predpokladam ze k tomu bude nejaky rozumny duvod :ok:
Curo napsal:
Ja taktez, ale u Programujte uz to bohuzel byt nemohlo ;)
To je pochopitelné... kdyby nebyl pravej sloupec, tak bych asi scrolloval celej den na konec menu :))
A nerad bych čelt hroooozitánsky dlouhej článek
pr0ph3t napsal:
Pokud vim stale se doporucuje vytvaret stranky pro rozliseni 800x600px. Predpokladam ze k tomu bude nejaky rozumny duvod :ok:
Ano, a ten d?vod je pr?v? st?le se pou??vaj?c? n?zk? rozli?en?. Na st?edn? ?kole jsme m?vali defaultn? nastaven? rozli?en? na 800x600 a jedin? co mi zb?valo bylo si rozli?en? p?epnout, nebo? str?nky pro v?t?? rozli?en? v tom byli rovn?? "ne?iteln?", kdy? mus?te po??d skrolovat.
A te? si p?edstavte, ?e st?le existuj? lid?, kte?? jsou tak trochu "analfabeti" a jedin? co um? jen zapnout pc, surfovat, sem tam si n?co st?hnout atd. Kdy? pak tito lid? hledaj? n?jak? zbo?? a naraz? na www str?nku, kter? je pro v?t?? rozli?en?, nebude je asi bavit po??d skrolovat, ?e ne? Pak tuto www str?nku opust? a najdou si p??jemn?j?? prost?ed?. A v??te nebo ne, ned?vno jsem d?lal n?jakou pr?ci pro jednu v?t?? firmu, kter? m? ?irok? zastoupen? v ?R a spoustu jin?ch firem se oz?valo kv?li www str?nk?m pr?v? kv?li rozli?en?. Ty jsem na?t?st? j? ned?lal ;).
Nejl?p?? je pohr?t si s CSS, ud?lat si p?r typ? layout? a ty pak v budoucnu pou??vat. Samoz?ejm? z jinou grafikou. Gumov? web je opravdu v?hodn? v?c. I kdy? , ??k? se ?e ne v?echno se hod? na v?echno, jestli mi rozum?te :)
Ahoj, určitě dělej stránky pro rozlišení 800x600, protože jej stále používá 12% uživatelů v ČR a 38% uživatelů na světě.
A čo tak 2 verzie
http://www.toplist.cz/stat/?menu=8192&id=1&h=QsvWb0dHaVkk.&day=21&month=8
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
Chlapci, slyšeli jste někdy o přístupnosti webových stránek? Měly by se používat relativní definice (tj. například jednotky em, ex nebo procenta) vzdáleností. Je to proto, že třeba slabozraký člověk používá klidně i 640 x 480 (to je také nejmenší rozlišení, pro které se stránky musí tvořit, pro menší se [i]mohou[/i] tvořit)! Procentuální vyjádření je zde kvůli zvětšení (zoom) stránek. Vypadá totiž hodně divně, když si zvětším text, protože je pro mne moc malý, a celý odstavec prostě "vyleze" z kontejneru.
Ale pruzny layout bohuzel dosti omezuje moznosti grafiky. De facto to znamena, ze treba na pozadi v zahlavi muze byt jen grafika, ktera se muze opakovat do aleluja, coz opravdu dosti omezujt tvurci rozlet webdesignera.
CommanderZ napsal:
Ale pruzny layout bohuzel dosti omezuje moznosti grafiky. De facto to znamena, ze treba na pozadi v zahlavi muze byt jen grafika, ktera se muze opakovat do aleluja, coz opravdu dosti omezujt tvurci rozlet webdesignera.
Liquid layout obmedzije iba t?ch, ?o sa nechaj?. Viz ?http://www.cssliquid.com/2006/09/?
Kto vrav?, ?e ur?it? ?asti str?nky nem??u by? fixne definovan?? Mysl?m, ?e toto je u? prekonan? t?ma.
Ja nerikam ze to znemoznuje, ja rikam, ze to omezuje. Nektere veci proste nevyresis ani pevnymi castmi :?
Pripájam sa k Tukanovi ....
Neustále sa obzeraš dozadu či niekdo ešte za nami kráča alebo už zastal?
800/600 ??????????????
WIN95 ????????????
WIN98 ?????????????
Pardon?
Ja takéto veci riešim s minWidth.
jatt napsal:
Pripájam sa k Tukanovi ....
Neustále sa obzeraš dozadu či niekdo ešte za nami kráča alebo už zastal?
800/600 ??????????????
WIN95 ????????????
WIN98 ?????????????
Pardon?
Ja takéto veci riešim s minWidth
hmm tohle je ale špatné smýšlení programátora, webdesignéra.
CommanderZ napsal:
A na to jsi p?i?el jak? Definuju pozad? a ono je tam furt stejn?, pokud nenastav?m opakov?n? jedn? z os.
A pokud se jedn? o n?co jin?ho, v?echno se d? vy?e?it. Jist?, pokud n?kdo d?v? obr?zek ?pln? v?ude a jedin? textov? reprezentace je zdroj?k, potom je to t??k?...
jatt: No jasn?. Tak?e j? si za moment nainstaluju Vistu a na tebe s XP?kem se taky vyka?lu, p?ece se nebudu ohl??et.
Min-width ti bla?kovou pom??e, pokud to neo?et??? i pro IE.
kjus napsal:
A na to jsi přišel jak? Definuju pozadí a ono je tam furt stejné, pokud nenastavím opakování jedné z os.
A pokud se jedná o něco jiného, všechno se dá vyřešit. Jistě, pokud někdo dává obrázek úplně všude a jediná textová reprezentace je zdroják, potom je to těžké...
Ted si nejsem jisty, jestli si rozumime. Ja za pruzny layout povazuju ten, ktery je jako celek roztahovaci - napriklad http://www.mostinspired.com/ - tedy kde se temer vsechno scaluje podle velikosti okna, ale grafika je omezena na opakovatelne vzorky (nikdo nerika ze se takto neda vytvorit nadherny layout, ale je to samozrejme o hodne tezsi). Pak tu jsou layouty, ktere sice v jadru roztahovaci nejsou, ale maji treba pruzne okraje. Tyto stranky jeste umoznuji vyuziti nescalovatelne grafiky v zahlavi a podobne (a ja jsem priznivcem tohoto reseni). Priklad je programujte cz. A nakonec mas tu nejhorsi variantu - weby ktere nejsou roztahovaci vubec, tedy jsou napevno stavene na jedno rozliseni a jak se uzivatelovo rozliseni vzdaluje o defaultniho rozliseni stranky, tak je stranka cim dal tim hure prohlizitelna. Napriklad idnes.cz.
Takto stranky z hlediska gumovosti delim ja, pokud mate nejaky jiny nazor, tak se o nem s vami s radosti pobavim :ok:
CommanderZ napsal:
kjus napsal:
A na to jsi p?i?el jak? Definuju pozad? a ono je tam furt stejn?, pokud nenastav?m opakov?n? jedn? z os.
A pokud se jedn? o n?co jin?ho, v?echno se d? vy?e?it. Jist?, pokud n?kdo d?v? obr?zek ?pln? v?ude a jedin? textov? reprezentace je zdroj?k, potom je to t??k?...
Ted si nejsem jisty, jestli si rozumime. Ja za pruzny layout povazuju ten, ktery je jako celek roztahovaci - napriklad http://www.mostinspired.com/ - tedy kde se temer vsechno scaluje podle velikosti okna, ale grafika je omezena na opakovatelne vzorky (nikdo nerika ze se takto neda vytvorit nadherny layout, ale je to samozrejme o hodne tezsi). Pak tu jsou layouty, ktere sice v jadru roztahovaci nejsou, ale maji treba pruzne okraje. Tyto stranky jeste umoznuji vyuziti nescalovatelne grafiky v zahlavi a podobne (a ja jsem priznivcem tohoto reseni). Priklad je programujte cz. A nakonec mas tu nejhorsi variantu - weby ktere nejsou roztahovaci vubec, tedy jsou napevno stavene na jedno rozliseni a jak se uzivatelovo rozliseni vzdaluje o defaultniho rozliseni stranky, tak je stranka cim dal tim hure prohlizitelna. Napriklad idnes.cz.
Takto stranky z hlediska gumovosti delim ja, pokud mate nejaky jiny nazor, tak se o nem s vami s radosti pobavim :ok:
Vesm?s souhlas?m. Hlavn? s t?m
nikdo nerika ze se takto neda vytvorit nadherny layout, ale je to samozrejme o hodne tezsi
; - )
Tohle sem n?kde ?et, ale u? si nevzpom?n?m kde:
Doporu?ovan? ???ka str?nek je 800px (p?esn?ji n?co kolem 780px - kv?li horizont?ln?mu scrollbaru a r?mu okna prhl??e?e), pro firemn? weby je doporu?ovan? optimalizace pro rozli?en? 640x480!
Nebo taky lze vytvo?it verzi pro 640x480, 800x600,1024x768 a 1280x1024 a pomoc? JavaScriptu vybrat podle u?ivatelova rozli?en? obrazovky p??slu?enou verzi...i kdy? ot?zka je, jestli si s tim JavaScriptem porad? v?echny prohl??e?e (nejsem si jistej...)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
100% šířka — založil Ondra
Sirka tabulky — založil Ondřej Šplíchal
šířka selekce v px — založil Petroff
šírka webstránky — založil Dávid
Moderátoři diskuze