potreboval by som vytvorit consolovy program ktory by robil toto:
ked sa donho napise toto "info" tak by to vypisalo informacije ktore by som mu udal
ked tzam napisem "run" tak to spusti napr. bootovanie s cd mechanyky
a ked donho napisem "exit" tak sa vypne
no ale este predtym nez vykona ten prikaz tak by vypisal "prikaz sa vykonal"
a ked donho napisete nejaku blbost tak by vypisal "neplatny syntax prikazu"ä
a nedal by sa nicim inym ukoncit len tim prikazom "exit"
vedely by ste my s niecim takym pomôct? diky
Fórum › C / C++
Pomoc s programom
To lolik :
mel by to bejt bootovaci program treba kterej se da pouzit pri startu windows nwbo obycejnej program ve windowsech
To lolik : Mno umel bych ti pomoct, ale delat to za tebe nebudu.. Prijd s nejakym konkretnim problemem.
http://www.gnu.org/software/grub/
http://osdever.net/
a vlastne naco pises ze my nepomôzes? ja chcem pomoc od tych ktory my vedia pomôct a nech ty napisu a nie ty ktory sa "machruju" s c++ (nemyslim konkretne teba) a nikomu nepomahaju. a ved ked sa doma nudis tak by si my mohol s tym pomôct ve to je praca na 5 minut len ja nviem ako mam zacat.
To lolik : Delas si srandu, na pet minut? Treba odkazovany GRUB vyvijeji vetsi machri nez ja uz slusnou radu let!
Rekl jsem, ze ti rad pomuzu s konkretnim probleme, ale nebudu delat vsechnu praci za tebe (pokud bys mi snad nechtel zaplatit)
Hmmm:
1) naprogramovat bootsector
2) vstoupit do pretected modu
3) muzes zacit pouzivat, vyssi programovaci jazyk.. rekneme C
4) naprogramovat ovladac graficke karty
5) ISR, IRQ a podobne "kraviny"
6) ovladac klavesnice
primitivni... ted uz program umi cist z klavesnice a vypisovat na obrazovku
K tomu bootovani z CD:
7) jednoduchy memory manager
8) driver ATAPI zarizeni
9) filesystem ISO 9660
10) samotne bootovani - multiboot apod.
Mne to trvalo asi dva mesice (vetsinu casu jsem stravil hledanim nejakeho slusneho tutorialu - co ja bych tehdy dal za link na JamesM's kernel dev tutorials - a procitanim specifikace ATA/ATAPI), pak jsem se na to vykaslal, protoze pokracovat by znamenalo prepsat vsechno od znova a na to jsem nemel silu.
To lolik : Uz jsem napsal, ze muj kod je nepouzitelny, musel bych to napsat odznova... A kdyby byl, nedal bych ti ho jen z principu, protoze se mi nelibi styl "neco jsem si vymyslel, zadarmo mi to nekdo naprogramujte" (znas Vojtu Kotouna?). Pokud se chces inspirovat, mrkni se na zdrojaky GRUBU ci isolinuxu (http://syslinux.zytor.com/iso.php).
lolik napsal:
srry zle som si to precital tak ked mas to uz rozpracovane tak by si my to sem mohol upnut
a mne by zatial stacilo len ten program spustat vo windowse
"Spoustet ve Windows"? Co myslis tim bootovanim z CD-ROM? To neznamena zavedeni jadra nejakeho operacniho systemu?
lolik napsal:
ak by sa dal tak aby sa bootoval s FDD ak nie tak obycajny win32. ale netreba to skompilovat do .com ak sa to bude bootovat cez FDD ?
AK by sa dalo tak aby sa bootoval s FDD - tak ked to je velmy tzazke spravit tak sprav toto
AK nie tak obycajny win32 - souštet vo windowse
hlavne mi unika smysl takove aplikace....neco jineho by bylo, kdyby jsi se chtel neco priucit, ale vzhledem k tomu, ze zadas o hotove reseni, tak o tom silne pochybuji.....
jinak na tohle by IMHO stacil davkovy soubor s prikazy pro Widle....
To lolik : jedinej, kdo o tom ví hovno seš ty. pokud chceš pouze něco jako "příkazovou řádku" bez bootování (jestli jsem to dobře pochopil), tak to je práce na pár minut.
Ale budu hodný a napíšu ti, jak na to:
Udělej si jednoduchou konzolovou aplikaci, kde budeš čekat na vstup uživatele. A podle toho co napíše proveď nějaký příkaz - zadá exit a ukončí se aplikace, zadá ahoj a odpovíš nazdar a tak podobně....nevím, co všechno chceš, aby to umělo.
Ptej se na konkrétní věci, pak ti rádi poradíme. Ale rozkřikovat se tady, že to chceš už napsaný == hotový aaby ti to někdo napsal, to fakt sorry, ale nediv se našim reakcím.
hmm a to si chtěl dělat boot sektor? doporučoval bych pro začítek prostudovat lekce k C++ zde na programujte.
string prikaz;
cout << "Zadej příkaz: ";
cin >> prikaz;
if(prikaz == "ahoj")
{
cout << "\n" << "nazdar";
}
myslím, že ostatní už podle tohoto dáš dohromady.
To lolik :
nauc se programovat v nejakem jazyku....vic ti na to fakt nereknu.....no ja neviem presne ako zacat s tym ked napisem ahoj odpise nazdar.
Stacilo by kdyby ten program hledal bootovaci soubor na jednotce kterou zadas?
To lolik : Zkus něco zkonstruovat, myslím, že by ti víc lidí pomohlo, kdyby vidělo i tvou snahu...
A pokud to chceš bootovací, mrkni na tutory zde na pg.com
A 3 posty pod sebou?
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
skusil som #include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
//premenne
string prikaz;
cout << "Zadej příkaz: ";
cin >> prikaz;
if(prikaz=="hello")
{
cout<<"caw";
}
cin.get();
return 0;
}
a hadze my to plno chyb
to string nejako nefunguje
umite nekdo v prikazovem radku? Jak pres prikazovej radek spustim soubor kterej je ulozenej v C:\Program Files\adhot.exe
kde v tomto teste mam chybu?
#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
int main()
{
string g;
int f;
cout<<"zadaj prikaz:";
cin>>g;
if(g=="run")
{
if(f=system("e:/setup.exe"))==1)
cout<<"spustene";
if(f=system("d:/setup.exe"))==1);
cout<<"spustene";
if(f=system("g:/setup.exe"))==1);
cout<<"spustene";
}
else
{
cout<<"error";
}
cin.get();
return 0;
}
To lolik :
pokud si dobre pamatuji, tak widle to delaji automaticky, takze nechapu proc si na to pises program.....nedalo by sa to proste nejako jednoduhsie spravit? aby to naslo cd rom a spustil sa autorun?
lolik napsal:
kde v tomto teste mam chybu?
#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
int main()
{
string g;
int f;
cout<<"zadaj prikaz:";
cin>>g;
if(g=="run")
{
if(f=system("e:/setup.exe"))==1)
cout<<"spustene";
if(f=system("d:/setup.exe"))==1);
cout<<"spustene";
if(f=system("g:/setup.exe"))==1);
cout<<"spustene";
}
else
{
cout<<"error";
}
cin.get();
return 0;
}
Proc tam mas to F?? staci: if(system("e:/setup.exe"))
To Zelenáč : a toto by nopomohlo? http://programujte.com/index.php?akce=diskuze&kam=vlakno&tema=9805-boot-a-
:smile6: Vždyť ti to napsal - cls :smile5:
tak aspon by ste my nemohly poradit ako spravim take ze ked napisem "zzk" tak my to ukaze cestu kde je ten subor ulozeny?
zatial mam toto:
#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
int main()
{
string prikaz;
cout<<"zadajte prikaz: ";
cin>>prikaz;
if(prikaz=="zzk")
{
}
else
{
cout<<"neplatny syntax programu"<<endl;
}
}
diky
lolik napsal:
ako sa da nieco taketo spravit?
myslim tie horne okna file, edit, ....
to je vsetko spravene rucne... neexistuje na to API ani nic. len normalne zapisujes do videopamate, alebo cez GoToXy, menis farbu a vypisujes celu obrazovku znak po znaku.
inac (necital som celu diskusiu, je to moc dlhe) ale myslim ze trochu preskakujes - nastuduj si *zaklady*
uz som povedal, co mas robit.
nastuduj si najprv zaklady.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Pomoc s programom — založil Noro-nr
POMOC s programom — založil ico222
Pomoc s programom — založil gaben