Mám od kamaráda kompl, že mu nejde...dneska jsem se na to koukal. Zapnul jsem a najelo mi to akorát do BIOSu - screen najdete v příloze a dál to nic nedělalo a na nic neragovalo (na klávesy na nic). Nevíte v čem by mohl být problém?
Fórum › Software
Problém v biosu?
vybitá baterka na desce?
Přesně stejný problém jsem měl i já, když jsem si koupil nové PC. Zatuhlo na inicializaci IDE. Nejdřív jsem si říkal, že je to diskem (poprvé jsem si koupil SATA, a tak jsem hned viděl problém v tom). A opravdu se zdálo, že to tím je-v obchodě mi vyměnili disk za PATA a PC asi týden fungovalo. Pak ovšem odmítalo naskočit (černá obrazovka, ani úvodní inicializace nenaběhla). Tak jsem už opravdu nasr**ej jel opět jel do obchodu. Tam mi vyměnili tentokrát celej motherboard. PC opět 14dní fungovalo... A pak opět to samé! Tentokrát mi vyměnili opět motherboard, ale za jiný (původně jsem měl nějakýho EPSONa...pak jsem si radši připlatil za kvalitní ASUS). Od té doby už žádné problémy (když vynechám, že se mi 3x odvařila GK...mám hold na tohle PC štěstí:-D ).
1. Taky bych to viděl na špatný MB.
2. V budoucnu už nikdy nešetřit na MB:-)
Toto se většinou stává při špatně zapojených ATA kabelech (převrácené konektory), nebo špatně nastavených master/slave jumperech.
Kolik disků a mechanik tam je ?
Na jeden kanál připadají dvě zařízení (jedním kabelem). Každé zařízení musí mít piny kam se vkládá jumper http://www.hardwarezone.com/img/data/articles/2004/1192/07-optical-jumper.jpg, který jim nastavuje master/slave/csel/single. Jedno musí být na master, druhé na slave, NEBO obě na csel (potom dostanou master/slave podle toho jestli jsou na konektoru blíž k desce, nebo na konci kabelu), NEBO kdyby tam byl např. jen disk a mechanika, tak je nejlepší z hlediska výkonu zapojit každé do jednoho kanálu (jumper na single, pokud tam není přímo single tak zkusit master nebo vytáhnout jumper úplně).
Co se týče převrácení ATA konektorů, na konektoru by měl být na jedné straně výstupek, aby šel do portu zastrčit jen jedním způsobem. http://www.dansdata.com/images/p3v/idecables320.jpg Bohužel na starších deskách to tak nemusí být, ale na každém kabelu musí být označení pro 1. vodič, většinou červená linka, občas tečkovaně. Takže pokud máš starší port, koukni na plochu okolo portu na desce, na jedné straně by měla být malá jednička označující 1. pin, na tu stranu příjde červená linka, stejně tak u mechanik, tam je pravidlem 1. pin u napájení (napravo).
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Flash biosu — založil woof
Programování BIOSu — založil remmidemmi
Problém s $this — založil Marty
Moderátoři diskuze