Anonymní profil Martin Adámek – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil Martin Adámek – Programujte.comAnonymní profil Martin Adámek – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 88.102.51.–

Martin Adámek
Vzdělání › Názor na UHK - Fakulta infor…
30. 5. 2012   #158570

#19 So dumb guy
Použití některých vychytávek nemusí uživatel nutně zaregistrovat - co funguje, toho si člověk nevšimne, dokud to funguje:

Třeba použití max-width zajišťuje pohodlnější čtení textu na dnešních velmi širokých monitorech,
aniž by znemožnilo čtení na úzkém displeji mobilu nebo 14" palcovém monitoru staršího PC
(narozdíl od tragicky masově používaného width, od jehož používání pro definici celkové šířky stránky jsem se snažil studenty odrazovat)

- a tato zánovní CSS vlastnost v r. 2000 vůbec nebyla definována :)
a IE ji podporuje teprve krátce

Martin Adámek
Vzdělání › Názor na UHK - Fakulta infor…
30. 5. 2012   #158567

#19 So dumb guy
Díky za názor,

jak jsem zmiňoval, s nasazením nějaké lepší grafiky už počítám víc než dříve, tak uvidíme, kdy přesně k tomu dojde :)

Martin Adámek
Vzdělání › Názor na UHK - Fakulta infor…
30. 5. 2012   #158559

Díky za podporu :)
Ještě mě napadly 2 poznámky pro doilustraci toho, že zatímco práci grafika na webu (designéra u auta) můžete posoudit na první pohled za pár sekund na základě statického snímku,
tak práci programátora/kodéra/webarchitekta/konstruktéra/technika můžete posoudit až po podrobnějším několikaminutovém dynamickém vyzkoušení výrobku v akci:

U jiné příležitosti jsem se nedávno jinde bavil o odvěké Google-Chromově ignoraci skoků tabulátorem po stránce z kotev - zkuste si ve FF nebo v IE načíst můj web a začněte skákat klávesou Tab - před menu se Vám postupně objeví 3 odkazy pro skok na jiné části stránky. Při používání klávesnice se hodí; při surfování na mobilu a zobrazení webu v jednom sloupci jsou k nezaplacení; ale při letmém statickém pohledu na web v normálním 3sloupcovém zobrazení se o nich ve FF nedozvíte. Objeví se až při použití klávesnice nebo v 1sloupcovém zobrazení, když nastane jejich chvíle.
Podobně mám definované klávesové zkratky 0-5 podle standardu IPPI. Zkuste ve FF nebo v IE stisknout Alt+Shift+patřičnou číslici nahoře na alfanumerické klávesnici (a příp. následně Tab), a uvidíte, že web nedělá jen grafika...

Mmch, když jsem učil TNPW, tak jsem měl ve výuce během celého semestru nenápadně nenásilně rozložený obsah dogmata W4D. Na konci semestru jsem studentům řekl, že W4D existuje, ale že se jím nemusí trápit, protože s drtivou většinou jeho obsahu se už postupně seznámili.

A dnes jsem si na zdejší diskuzi vzpomněl v práci, když jsem dělal www upload souboru na server. Jde o jednoduché nahrání jednoho zvoleného souboru, žádná věda... takže jsem přes JS nasadil automatické odeslání formuláře po výběru souboru. Aby uživatel nemusel klikat (skákat tabem) na druhé tlačítko.
Ještě příjemnější je to při uploadu souboru z URL - z jiného webu (ve Windows 7), když se ten soubor nejdříve downloaduje do tempu, a pak hned uploaduje - díky tomuto jednomu příkazu v JS se ty dvě časově náročnější akce dějí hned po sobě, bez mezipotvrzování uživatelem, který si klidně může dělat něco jiného jinde, a soubor se stáhne i hned sám nahodí.
A při funkčním JS rovnou schovám tlačítko pro odeslání formuláře, když není potřeba. Ale při nefunkčním JS tam je, a vše funguje.
Takže myslím, že na UI webu celkem myslím :) Jen si pod tím nepředstavuji grafiku, ale funkci, spolehlivost, efektivitu, ergonomii, přívětivost a spolehlivost - ošetření výjimek.
Jestliže mi uživatel pošle formulářem nevyhovující data, tak ho co nejpříměji pošlu zpátky na formulář, a předvyplním mu tam to, co už mi poslal, aby to nemusel vyplňovat znovu s pomocí boží a paměti prohlížeče.

To jsou všechno detaily, podle kterých posuzuji práci kodéra/programátora. A téměř nic z toho není vidět ze snímku obrazovky. Musíte si ten web pozorně a různými způsoby vyzkoušet, abyste viděl, jak reaguje na jakou situaci.
To je těžký úděl programátorů :) Musíme si psát seznam, co vše chceme šéfovi nebo zákazníkovi předvést, aby bylo vidět, že jsme se tomu projektu věnovali. Grafik pošle obrázek, a má odprezentováno :)
A něco je vidět až po (tý)dnech, když člověk vidí, jak se jeho výtvor ve srovnání s výtvorem předchozím či sousedním zobrazuje ve výsledcích vyhledávání...
Pak ty detaily v praxi rozhodují o tom, jestli uživatelé (poté, co po3. vyplňují stejný formulář; když něco vůbec nefunguje; když něco usnadňuje práci) programátora proklejí, nebo blahořečí. Ale na první pohled je neuvidíte.

Takže nesuďte knihu podle obalu (který obvykle netvoří autor textu) a programátora podle grafiky, kterou nedělal.
S autem se musíte pro zhodnocení práce konstruktérů svézt, do knihy se musíte pro posouzení práce autora začíst... Dělejte totéž i při posuzování webu...

Martin Adámek
Vzdělání › Názor na UHK - Fakulta infor…
29. 5. 2012   #158513

Uživatel se v autech vyznat nepotřebuje, ale ten, kdo chce auta vyrábět, by se v nich vyznat měl :)
A měl by si dojít ke každému prohlédnout/poslechnout to, co dotyčný umí, nezávisle na tom, jak umí něco jiného.

A zdaleka tím nemyslím validitu. Validitě Vás může naučit i validátor, k tomu nepotřebujete člověka.
Jde o spousty dalších faktorů, vč. zásad použitelnosti, přístupnosti, přizpůsobivosti, sémantiky, SEO, a ty žádný automatický validátor nezkontroluje. Snažil jsem se témata těch podoborů zařadit postupně nenásilně do výuky, aby se všechno hned dělalo správně (a vědělo se proč a jak), takže to samo o sobě až tak moc samostatně nevyčnívalo.
Už jen to, že kontrola jednoho projektu zabírala desítky minut a desítky řádků v Excelu naznačuje, že validita je jen kapka v moři :)

Pro běžného uživatele grafika důležitá být může - to jsem ostatně na přednášce říkal. Že jste si nepřišel pro informace, které Vám stát zaplatil, je samozřejmě Vaše volba. Část obsahu výuky si samozřejmě někde můžete přečíst, i když část (praktické ukázky a předvedení rozdílů) ne, ale i místo toho si najdete ukázky jiné.
Naštěstí mi přišlo, že na mé části přednášek bývala účast relativně (v porovnání s jinými) solidní, takže snad pro někoho něčím zajímavé byly. Pointa školy (vyučujícího) je, že Vám to naservíruje a předkouše, aby na stejné poznání stačilo míň času a úsilí.

Zatím jsem to bral tak, že můj web bylo moje dílo, a nejsem-li grafik, grafiku neřeším - hranatá Volva také plnila silnice. Časem s nasazením grafiky počítám (koncepce a pojetí/smysl moje; grafický návrh od grafika; nasazení/nakódování moje), ale není to pro mě priorita.

Jsem web.programátor, vyřádím se třeba v tom, že když nasazuji AJAX, tak vše krásně ergonomicky dohromady ladí, ale přitom se to při nedostupném JS zobrazí trochu jinak a funguje úplně vše, jen trochu méně pohodlně.
A na zákaznických webech (na svém jsem to ještě nestihl) nasazuji alternativní CSS tak, že se správný stylový předpis volí už ne jen podle typu platformy (mobil), jako to mám u sebe, ale podle šířky znaků - přestyluje se to okamžitě při změně velikosti okna nebo písma nebo zoomu, bez nového načtení stránky. Vždy a za všech okolností funkční. O tom, že mnoho překrásných webů nefunguje bez obrázků a je nesrozumitelných pro Google, vůbec nebudu mluvit... Moje práce je, aby vše co nejlépe fungovalo, zajistilo pokud možno komfort a efektivitu, ale vždy a určitě alespoň funkci. Máte JS? Odkaz na cizí web pošlu do nového panelu. Nemáte JS? Ok, odkaz tam pořád je a funguje, jen se otevře ve stejném panelu. A podobně volba a uložení alternativních stylů, apod. Na svém webu mám nasazenou automatickou volbu stylu podle času v uživatelově PC (v poledne vysoký kontrast; dopol+odpol standard; v noci tmavé barvy proti páleníé očí) + možnost ruční volby. Atd, atd...
To je můj obor. A ultraúzký výběr, co se vešlo do 1 semestru, jsem učil v TNPW. Grafika do toho předmětu vůbec nepatří. Ten předmět se jmenuje Technologie... Grafiku Vám, coby programátorovi a kodérovi, dodají absolventi umělecko-průmyslových škol.

U auta taky vzhled kreslí umělci, a funkčnost zajišťují technici. U webu je to úplně stejné.
Na fakultě informatiky se předpokládá výuka té technické části. Pro grafiku si běžte vedle na peďák na katedru VV :)

Martin Adámek
Vzdělání › Názor na UHK - Fakulta infor…
28. 5. 2012   #158474

#6 djanosik

Můj web má docela zajímavé funkční a technické vychytávky (nemluvě o základní správnosti a respektování zásad - číž se mnoho překrásných webů chlubit nemůže), z nichž některé jsou odhalitelné . Jestli web posuzujete podle grafiky, a ne podle toho, co umí, a jak se chová, tak studujte radši umělecký design, a ne informatiku :)
Já se zabývá tím, aby web fungoval, aby se za různých stížených okolností choval, jak se chovat má, a aby nabízel různé doplňkové možnosti. Malířství už je jiný obor - dělám-li web pro někoho, nakóduji grafiku, kterou dostanu od grafika. Na svém webu to neřeším. Člověk snažící se vyznat v autech by se nikdy neměl strhnout k tomu, aby vlastnosti podvozku a motoru posuzoval podle tvaru karoserie. Jak obvykle říkám - dělám Volva, ne Citroeny. Dělám to tak, aby to dobře a spolehlivě fungovalo, ne aby to umělecky oslňovalo na první pohled.

Martin Adámek
Vzdělání › Názor na UHK - Fakulta infor…
27. 5. 2012   #158451

Tvorba webu je můj obor, ale nejsem grafik.

Vizte úvodní přednášku.

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý