Anonymní profil karlos – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil karlos – Programujte.comAnonymní profil karlos – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 90.178.6.–

karlos
.NET › ASP.NET / ASP.NET MVC
10. 10. 2013   #182200

Ahoj,

jestli Te zajima co je snazsi na nauceni, tak podle me jednoznacne MVC.

Ale vice.. ASP.NET MVC je, ac se to moc nezda, v podstate jen rozsireni ASP.NET.

ASP.NET je starsi a stranky se v nem delaji podobne, jako treba win form aplikace. Mas tam dokonce vizualni navrhar a celou stranku si muzes zkoro nakreslit. Z tohodle pohledu se zda, ze je to jednoduche, ale pokud clovek nerozumi vecem jako ViewState, page life cycle a podobne vychytavky, vysledne aplikace velmi brzo narazi. Cele je to takovy obrovsky moloch, ktery dela spoustu prace za tebe, ale kdyz nevis jakou a kdy, tak je to problem.

ASP.NET MVC je proste nadstavba asp.net, ktera se ridi obecnou architekturou MVC. Uz tam nejsou zadne controly, eventy, view staty a podobny srandy, ale jsou tam ciste view, controllery a modely. Je to takove primocarejsi, jednodussi, dava Ti to vic svobody a konec koncu, je to novejsi a moderni.

Nevim co je u Tebe opravdove kodovani webu, ale jako v ASP.NET tak v MVC se nejakeho C# / VB  atd nezbavis. Jestli myslis HTML, tak HTML se vic napises v MVC, asp.net toho spoustu "vygeneruje" za tebe.

Proc nema microsoft MVC asi nikdo nevime, ale ja bych rek, ze hlavne proto ze MVC je novejsi a predelavat microsofti web asi neni uplne jednoduche.. Tak jako tak, ma spoustu jinejch webu, ktere jsou i v MVC

A nakonec.. Obe technologie jsou super, kdyz se je naucis. Neboj se ani jedny, nemuzes si vybrat spatne :)

karlos
.NET › Riesenie try a catch pre pri…
29. 9. 2013   #181735

Zkus poslat vice kodu a tu vyjimku, kterou Ti to na konci vyhodi :)

karlos
PHP › OOP + MVC vs klasické čisté…
29. 9. 2013   #181734

Ja doporucuju nevymejslet kolo...

Ma cenu se ucit OOP? Samozrejmne, pokud chces pracovat  s vice lidma, tak je to na velkym projektu temer nutnost. Navic OOP opravdu usnadnuje praci a neni to ve vysledku tak moc tezky pochopit. staci se nebat a zacit to pouzivat.

Pises ze vsechno se da napsat ciste bez oop, tim asi myslis proceduralni programovani. Mas docela i pravdu, nejakou funkcnost udelas stejnou pres OOP i proceduralne. Nicmene - to co napises v OOP, nemuzes napsat proceduralne (napriklad generika, etc...).  K ty cistote bych jeste dodal, ze OOP je mnohem, mnohem, mnohem cistsi, znovupouzitelny, zpravovatelnejsi, ctitelnejsi, prenositelnejsi kod nez "cisty php".

A jeste rada k frameworkum: Nezavrhuj to :) Vyplati se naucit nejakej framework, protoze pokud je kvalitni, usnadnuje a zrychluje tvoji praci. Navic nemusis vymejslet takovy ty casto pouzivany veci, protoze to uz nekdo vymyslel a naprogramoval za tebe a ve vetsine frameworku plati, ze lip nez ty sam :)

Do budoucna Ti muzu doporucit terba .NET framework :)

PS: je videt, ze ses trosicku linej, coz je vlastne u programatora dobre. Pokud Te to bavi a chces to delat dal, tak uz jen kvuli lenosti se doporucuju OOP naucit. Protoze lidi ho vymysleli kvuli lenosti.. Aby si usnadnily praci, ne zkomplikovaly :)

To samy plati napr i u aspektoveho programovani.

Neboj se toho a drzim palce ;)

karlos
C / C++ › Nápověda pro začatečníka (ze…
5. 9. 2013   #181089

Ahoj,

1) Je to vlastne docela jedno. Ja doporucuju nejakej rozumnej mainstream jako C#, Java, C++, JavaScript,  php, python. Kdyz se naucis cokoliv z tohodle, nemuzes nic zkazit. Osobne doporucuju C#, uz jen kvuli tomu ze ma velmi podobnou syntaxi jako php :)

2) Je toho tolik, ze to nikdy vsechno nestihnes precist. Faktem ale je, ze naprosta vetsina veci je v anglictine.

Napr pro C# knihy: http://stackoverflow.com/questions/2994959/beginners-book-for-net-and-c  http://stackoverflow.com/…hase-and-why

Ale treba kdyz napises do googlu TVUJ JAZYK tutorial, tak najdes velke mnozstvi kvalitniho materialu a nemusis ani kupovat knizky.

3) Na windows je nezpochybnitelne nejlepsi Visual Studio. Na mac/ linux netusim.

4) Musis umet alespon nejakou elementarni anglictinu, to je tak vse. Jestli se to chces naucit, tak myslim ze 80% uspechu je to, kdyz te to bavi. Jinak nejaka slozita matematika v tom vlastne ani moc neni. Staci docela jednoduchy logicky uvazovani, nemusis bejt proste nejakej matematik :))

Drzim palce at uz se rozhodnes pro cokoliv ;)

sparta
Mikrokontroléry › Propojení BT modulu s ATMega32
4. 9. 2013   #181058

#4 sparta
znova jsem to poplet, jdu spat, ale arduino muzu proste jen doporucit lidem, ktery radi programuji, nemaji moc dobrej know-how v elektronice a chtej si hrat

sparta
Mikrokontroléry › Propojení BT modulu s ATMega32
4. 9. 2013   #181057
sparta
Mikrokontroléry › Propojení BT modulu s ATMega32
4. 9. 2013   #181054

Ahoj draku! :)

Reknu Ti svoji zkusenost. Asi pred pul rokem me napadlo, ze chci taky naprogramovat neco zivyho a rozhod sem se, ze rozsvitim ledku svim programem :)

Nekde jsem nasel stary LPT kabel, koupil ledky a nepajivy pole a napsal si program na disco (8 bezicich led za sebou).

Kdyz sem to mel, tak me najednou v hlave zacalo srotovat, jakou mam vlastne moc, kdyz si koupim nejaky motory a cidla a napisu kvalitni program, muzu udela neco "zivyho" a treba uzitecnyho.

Narazil jsem ovsem na fakt, ze jsem v podstate elektro analfabet a koncim nekde u ohmova zakonu, lpt kabel ma moc malo pinu a treba kdyz sem si koupil prvni ultrazvukovy senzor, zmeri nejaky nanosekundy na PC pres lpt je temer nemozny a nespolehlivy.

V ty dobe jsem nasel reseni: Arduino! Je to v podstate desticka s ATMEl cipem, udelanejma vystupama, usb vstupem, ochranejma diodama, infikacnima diodama, vystupnim +5, +3,3v napetim a v podstate vsim, co jsme dosud potreboval.

Je ktomu miliarda navodu a vsemoznejch komponent a prijde mi to dost silny a zabavny :)

Ja mam po peti mesicich RC / autonomni lod a stale se snazim o nejaky svuj jednoduchy SLAM, ale to beru jako beh na delsi trat a mezitim delam hracky jako hlasove ovladany jezditko a tak :)) http://www.youtube.com/watch?…

Asi sem Ti uplne nepomoh, protoze vlastne ani nevim. Ale kdyz se kouknes na aukro tak za cca 600 koupis nejake arduino + nejaky BT modul k nemu a nemusis todle resit, protoze arduino ma v sobe nejakej menic napeti kterej ti ze vstupnich +7 - 12 udela 5 respektive 3.3 na jinym vystupu )  Hlavne arduino pak muzes pouzit na cokoliv jineho, dokoupit jakykoliv kompoentny co te napadnou a vetsinou se vse da sehnat i na CR shopech v aukru.

karlos
.NET › ASP.NET nebo PHP
4. 9. 2013   #181053

Ja jsem zacinal na php, ale zajimal me C#, tak jsem se ho zasel ucit a pak jsem logicky presel na asp.net a nasledne na asp.net mvc.

Jsou to ale dva odlisne svety.

PHP je interpretovany jazyk, ktery byl zalozen ciste pro delani skriptu webovych stranek. Rozhodne se ovsem neda rict, ze neni vhodny na eshop, nebo nejake velke systemy. I v PHP se daji napsat obrovske multivrstve aplikace, mnohem slozitejsi a sofistikovanejsi, nez prave treba eshop.

Na PHP je fajn, ze je zadarmo, muze bezet na linuxu a je na internetu nekonecny mnozstvi materialu, jak se ho naucit.

Urcite nic nezkazis, kdyz se zacnes ucit PHP, je to fajn vec, je docela jednoduchy na nauceni a neni tezke z nej prejit na nejaky c-like programovaci jazyk, kdyby te omrzelo.

ASP.NET je uz dost jina technologie. Cele se to toci okoliv .NET frameworku, coz je technologie od Microsoftu, ktera podporuje vice jazyku.

ASP.NET (webforms) jsou starsi snahou Microsoftu umoznit vyvojarum, vyrabet webovy stranky, podobne jako desktopove aplikace. Coz sebou nese ruzne vyhody a nevyhody ale ve zkratce bych Ti to moc nedoporucoval, hlavne kvuli vetsi narocnosti na nauceni nez MVC.

ASP.NET MVC je zalozeno nad ASP.NET, ale maji uplne jinou filosofii. Je to zalozene nad klasickou MVC architekturou, ktera je na netu vsude dost dobre a pekne vysvetlena.

Vyhody MVC jsou, ze je spousta super tutorialu a informaci na webu, Microsoft ma ke vsemu dokumentaci a dost aktivne .NET vyvyji (napriklad pokrok php z roku 2008 - 2013 se absolutne neda srovnat s pokrokem .NET za stejne obdobi), muzes to psat ve vice jazycich (urcite doporucuju C#).

Doted to zni velmi podobne - ale jak jsem rekl. PHP je hlavne pro webove stranky. .NET je obrovsky framework, ve kteremu muzes psat: desktopove aplikace (winforms, WPS), webove sluzby (WCF), pluginy do prohlizece (silverlight), hry, consolovky, windows servicy, ruzne komponenty, propojovat unmanaged kod a dale a dale a dale. Cele je to velmi dobre zintegrovane, cili treba propojit svoji desktop aplikaci s nejakym serverem je neskutnecne snazsi, nez kdyby ses to snazil udelat napr v PHP + nejake C, java, etc. Dale .NET obsahuje obrovske mnozstvi knihoven, ktere velmi usnadnuji beznou praci.

.NET neni programovaci jazyk. Je to spis prostredi, ale vice si prectes treba na wiki.

Hlavni jazyky pro .NET jsou C# a VB, teoreticky ale muzes pouzit skoro kterykoliv jazyk (i PHP).

Ja se zamerim na C#, protoze ten me asi 8 let zivy.

C# je vysokourovnovy obejktove orientovany jazyk a je urcite ze zacatku trosicku tezsi na nauceni nez PHP. Nicmene v soucasnosti je asi nejpokrocilejsi jazyk na svete, ktery Microsoft stale velmi aktivne vyvyji.

Ja osobne ho miluju a uprimne nejsem vubec happy, kdyz prilezitostne musim psat v necem jinem, protoze jsme zhyckanej schopnostma C#, ktere v soucastnosti neumi zadny programovaci jazyk :)

Ber to pouze jako muj nazor, ale doufma ze sem ti to alespon trosku osvetlil.

Tak jako tak, neudelas chybu, at se naucis cokoliv. Prejit z jednoho jazyku / prostredi na druhy je snazsi, nez ten prvni.  Nauc se jedno, pak zkus druhy a udelej si vlastni obrazek :)

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý