Turbo Pascal - 1. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Turbo Pascal - 1. lekceTurbo Pascal - 1. lekce

 

Turbo Pascal - 1. lekce

Google       Google       20. 10. 2005       33 904×

Neodbytnou část seznámení s jazykem a trochou teorií máme úspěšně za sebou a můžeme se vrhnout na tvoření. Budeme tvořit jednoduché, ale i roztodivné programy a při tom se naučíme nevědomky základům teorie programování...

Výklad učiva:

Pprogramy v Pascalu mají pevně danou strukturu a to ze tří částí:


  1. hlavička programu
  2. deklarační část, kde se definují významy identifikátorů, které se v programu užívají
  3. příkazové části

Hlavička programu

Hlavička programu se skládá z jednoho řádku, ve kterém se určuje název programu a vstup a výstup programu. Asi takto:

Program Jmeno_programu (Input,Output);

Část (Input,Output) není v Pascalu nutná. Defaultně je input nastavený na klávesnici a Output na monitor. V případě, že bychom chtěli data zadávat například ze souboru a output stanovili třeba na tiskárnu, potom bychom museli tuto část napsat.

Pascal má také pevně dané, že za každým příkazem musí být středník, jak jste si již určitě všimli.

K názvu programu asi toto: Program by měl pro přehlednost mít co nejvíce výstižný název, ale také ne moc složitý. Mezery se nesmějí používat, místo toho použíjte, jako já, podtžítko "_". Také platí, že název by neměl být delší jak 63 znaků.

Deklarační část

Deklarační část určuje vše s čím běhěm práce budeme pracovat. Proměnné, knihovny, procedury, funkce a další. Deklarační část značně zjednodušuje zapisování zdrojového kódu a následné ladění programu.

Představíme si, že máme například proměnnou "a" a přiřadíme jí typ integer. Máme dvě možnosti. Buď zadáme do deklarační části řádek

var a:integer;

což by znamenalo, že po celou dobu programu počítač bude vědět, že máme proměnnou a, která je v rozsahu celých čísel. Nebo máme druhou možnost a to deklarovat proměnnou přímo v příkazové části a to asi takto:

write(a:integer);

Toto bychom museli psát pokaždé, když bychom ji chtěli použít. A teď si to dáme dohromady. Mámě proměnnou "a" v celých číslech a uvědomíme si, že rozsah celých čísel je pro nás nedostatečný. U první možnosti se přesuneme do deklarační části programu a změníme to takto:

var a:real;

Je to velmi jednoduché, ovšem v druhém případě bychom museli hledat veškeré řádky, na kterých je proměnná "a" a přepisovat to na:

write(a:real);

Procedury a funkce budeme probírat později. Myslím, že každý přišel na to, že deklarační část je obrovské usnadnění v práci a většina si zvykne ji používat ;)

Příkazová část

Příkazová část se skládá ze samotných příkazů. Základy příkazové části si řekneme v další lekci. Příkazy se mohou zapisovat jakkoliv. Například je jedno jestli příkaz OutTextXY zapíšete takto:


Outtextxy

outtextxy

OutTextXY

OuTtExTxY

Znamená to, že program i kompilátor nekoukají na velká a malá písmena, ale pouze na to, aby příkazy byly správně zapsány. Když zapíšete Ottextxy, kompilátor vám červeně označí řádku s chybou a napíše Syntax Error.

Myslím, že pro dnešek jste načerpali vědomostí dost, budeme pokračovat příště. Tentokrát už budeme zapisovat a kompilovat, prostě tvořit :).

Úkol:

Jediným úkolem pro dnešek je stáhnout si ze sekce Download program Turbo Pascal, abychom mohli dále pokračovat.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v Pascalu.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý