PHP (II) - 6. lekcia
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

PHP (II) - 6. lekciaPHP (II) - 6. lekcia

 

PHP (II) - 6. lekcia

Google       Google       12. 12. 2005       22 201×

V tejto lekcii:

  • Príkazy na vetvenie programu
  • Cykly
  • Vkladanie súborov do stránky PHP
  • Záver

Príkazy tvoria kostru aplikácie. Príkaz cyklus a podmienka dávajú základnú schopnosť rozhodovať, ktorá je potrebná pre vykonávanie skoro všetkých úloh.

Príkazy na vetvenie programu

Príkaz if

Tento príkaz je najsdležitejší z každého programovacieho jazyka. Umožňuje robiť vybrané riadky kódu len vtedy keď nastanú dané podmienky. Aby som urychlil tento kurz tak sa vratime k PHP kurz (I.) 3.lekcia na KONIEC prikaz IF

Príkaz switch

Keď porovnám PHP a JavaScript alebo Javu v tomto príkaze, tak PHP je viac flexibilnejší. Narozdiel od týchto jazykov, môžu byť v PHP hodnoty za kľúčovým slovom CASE skalárne typy, reťazce... V príkaze CASE nie sú povolené objekty a polia. Malý príklad syntaxu:



Cykly

Cykly v PHP sú nevyhnutnou pomôckou, často aj pri vypísaní dát s databáz, ďalej sú vhodné na stránkovanie, ale to všetko sa nedozviete. Dozviete sa zatiaľ len to najpodstatnejšie - čo je to cyklus, ako zapísať cyklus v PHP a ako použiť cyklus v PHP. Na to posledné som už v úvode sčasti odpovedal a teraz by ste sa mali dozvedieť tie ostatné odpovede.

Cykly slúžia na výpis hodnôt počas trvania nejakej podmienky. V PHP rozlišujeme základné cykly na:

  • for (určitý počet opakovaní)
  • while (opakovanie, kým neprestane platiť daná podmienka)
  • Postupom času vám ukážem aj iné zákutia cyklov - ako na ne pri databázach, ale musíte si ešte zopár lekcií počkať. Začnem cyklom FOR:

    Hneď ako začne PHP spracovávať cyklus for, je vykonaná začínajúca hodnota a overí sa podmienka. Ak je táto hodnota úspešne splnená, sú príkazy vo vnútri for vykonané. Po ukončení skriptu je vykonaná výsledná hodnota a opäť sa overí podmienka. Proces trvá dovtedy, kým zadaná podmienka platí. Ak platiť prestane, skript skončí.

    
    ";
    }
    ?>
    

    V cykle for sme premennej $hodnota dosadili hodnotu 5. Táto časť predstavovala začínajúcu hodnotu. Ďalej sa overila podmienka, ktorá nám určila či je hodnota menšia alebo sa rovná hodnote 100. Keďže táto podmienka je splnená , nasleduje výsledná hodnota. Výsledná hodnota nám bude postupne zvyšovať premennú $hodnota o 1 číslicu, až kým nedosiahne jej hodnotu 100.

    Vo while cykle je to trochu inak. Tu bude výpis hodnoty trvať dovtedy, kým bude podmienka platiť, ale princíp funkcie je takmer identický. Len spôsob využitia závisí od chvíle, v ktorej sa nachádzate a uváženia, akého cyklu využijete. Ako na to, sa dozviete iba praxou.

    
    ";
    }
    ?>
    

    Premenná $hodnota sa pri zahájení cyklu inicializuje. Kým je menšia ako 100, tak sa bude cyklus príkazu stále opakovať. Pomocou $hodnota++ budeme navršovať premennej vždy hodnotu o 1 vyššiu, až kým nedosiahneme jej hodnotu 100.

    Vkladanie súborov do stránky PHP

    PHP obsahuje 2 príkazy: require a include, ktoré načítajú príslušný súbor. Tieto 2 príkazy majú veľké využitie v malých, ale aj veľkých projektoch. Syntax je veľmi jednoduchý:

    
    
    
    
    
    

    Záver

    Vždy pri cyklovaní si treba zabezpečiť to, aby sme sa nedostali k nekonečnému cyklu. Niektoré prehliadače to zvládajú, ale prehliadač, ako IE, sa mi zasekne a musím ho resetovať. Je to naozaj iba na vlastné riziko :). Otestujte to.

    Domáca úloha

    Využite tieto príkazy v ľubovnom kóde tak, aby tam bol príkaz na vetvenie programu, aspoň jeden cyklus a podľa uváženia aj vkladanie súborov.

    V ďalšej lekcii

  • Funkcie
  • ×Odeslání článku na tvůj Kindle

    Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
    Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

    E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

    TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

    Hlasování bylo ukončeno    
    0 hlasů
    Google
    Autor študuje aplikovanú informatiku na FI MUNI v Brne. Zaobera sa programovanim, sietami a bezpecnostou. Pracuje ako programator na projekte www.antiskola.eu a www.drbubo.com
    Web    

    Nové články

    Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

    Hybridní inteligentní systémy 2

    V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

    Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

    Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

    Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

    Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

    Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

    Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

    Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
    Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý