C# - 1. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

C# - 1. lekceC# - 1. lekce

 

C# - 1. lekce

Google       Google       27. 7. 2005       83 162×

V první lekci kurzu jazyka C# vytvoříte první program. Tzv. Hello World!..

Dnes si vytvoříte svůj první program v jazyce C#, jako je již tradicí všude jinde i u nás tomu nebude jinak a bude to "Hello World" (program jehož účelem je jen motivace budoucích mistrů svého řemesla :), jinak jediné co dělá, je výpis textu na obrazovku).

Ještě drobnou poznámku, minule jsem vám sice doporučil Sharpdevelop, ale samozřejmě můžete použít jakékoliv jiné prostředí (Snipplet; Visual Studio.net; myslím, že poslední verze Delphi obsahuje podporu C# a jiné). Proto zde ani nebudu popisovat prostředí Sharpdevelopu (mimochodem počeštění se dá stáhnout na domovských stránkách a mám dojem, že je teď už i standardní součástí instalace), vybrané prostředí si raději prozkoumejte sami, z toho si odnesete víc, než když tu budu psát zmáčkni tohle a tohle, je nutné si uvědomit, že toto je seriál o C# nikoliv o jeho vývojovém prostředí.

Na vývoj aplikací v podstatě stačí poznámkový blok a kompilátor (csc.exe, ten jste získali s instalací .NET Framework). Když to budete chtít vzít cestou poznámkového bloku, nezapomeňte si nastavit proměnnou prostředí pro csc.exe (pro winXP: tento počítač -> pravé tlačítko myši -> vlastnosti -> upřesnit -> proměnné prostředí -> systémové proměnné -> do položky path přidejte úplnou cestu k souboru csc.exe a uložte), to vám umožní napsat poze v položce spustit nebo na příkazové řádce: csc.exe [ název kompilovaného souboru ], místo úplného výpisu cesty ke kompilátoru csc. Ale stejně asi většinu z vás útulnost poznámkového bluku nenadchne a radějii se poohlédne po něčem pohodlnějším, pokud nechcete krást, tak je Sharpdevelop celkem solidní na svou cenu 0 Kč vč. DPH. Nějaký ten zkušební balík se najde i u mrkvosoftu, ale není to pro komerční účely :(

Atady již slíbený klišé program "Hello World!"


1.  using System;
2.  public class HelloWorld
3.  {
4.    public static void Main()
5.    {
6.      // jednořádkový komentář
7.      /* velmi
8.         dlouhý
9.         komentář */
10.        Console.WriteLine("Hello World! nebo česky Ahoj Světe! :)");
11.   }
12. }

Tak se zblízka mrkneme na váš první program. Očíslování řádků slouží poze k lepší orientaci v našich příkladech, do kódu však nepatří (tzn., že ta čísla do kódu nepište). Určitě jste si všimli, že každý příkaz končí středníkem (;), tak jako blok příkazů musí být ohraničen párem složených závorek: { příkaz/y }. Neměli byste také opomenout faktu, že C# je case-sensitive (tedy je citlivý na velká a malá písmena, proto byste neměli psát "console" místo správného "Console", i když konkrétně toto by vám mělo projít. Nicméně je rozumnější dodržovat určitá pravidla).

Na 1. řádku je zapsáno, že budeme chtít používat jmenný prostor (namespace) System, ve kterém se nalézá objekt Console, jehož metody (WriteLine, popř. ReadLine) použijete pro výpis textu na obrazovku a metoda ReadLine se dá tak trochu zneužít k tomu, abyste pozdrželi program, dokud něco nestisknete, takže když před vámi jen problikne po spuštění černé okno, vložte za řádek: Console.WriteLine ("... ještě řádek: Console.ReadLine().

Protože C# je objektově orientovaný jazyk, musí všechno někam patřit, k členění se používají třídy (classes), deklaraci jedné můžete spatřit na 2. řádku a až do řádku 12 sahá její působnost, tedy patří do ní celý program. Na 4. řádku je vstupní bod programu - procedura Main, to co je v proceduře Main se provede ihned po startu programu (opět pište "Main" raději, než "main"). Teď si můžete program přepsat či zkopírovat, uložit a zkompilovat (takové nepsané pravidlo je, že název základní třídy, nás i jediné, se shoduje s názvem ukládaného souboru neco.cs, tedy konkrétně u nás je to třída HelloWorld --> HelloWorld.cs, ještě že už nemáme systémy typu Dos :)).

Tak pro dnešek snad vše, jinak se omlouvám čtenářům za velmi zpožděné vydání 1. skutečného dílu o C#, ale bohužel momentálně nemám stálé připojení k netu a samotné "pécéčko" mě také pozlobil, takže teď mám na disku zase pusto a prázdno, ale virus jménem Windows už na odstranění tohoto prázdna pracuje :). Tak se mějte a já se snad zase někdy dostanu k internetu, od 25.7 už jsem zase mimo něj, bohužel :(.

Zdroj: http://www.softsteel.co.uk/tutorials/cSharp/lesson3.html

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v C#.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý