Názory ke článku Který programovací jazyk je nyní IN? – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Který programovací jazyk je nyní IN? – Programujte.comNázory ke článku Který programovací jazyk je nyní IN? – Programujte.com

 

Názory ke článku Který programovací jazyk je nyní IN?

geon   NOVÝ
16. 8. 2005

článek psal curo, to je jasně vidět: c++ na prvním místě :-). Nechci se mýlit, ale Java možná vede ve školním i firemním prostředí. Je i více objektová. Hledal jsem nějaké grafické porovnání, ale bohužel.

Pascal je dle mého názoru mrtvý jazyk. Nic na tom nemění, že se stále používá na většině škol. Firemní praxe ale ukazuje opak. Jediné, proč přežívá je Delphi, které ovšem funguje jen na win a ve firemní praxi asi moc ne.

Neřekl bych, že Python je hlavně jazyk pro web. Pro web je stále lepší php, i když aplikace ZOPE (postavená dnad Pythonem) nemá v této oblasti konkurenta. Python je dle mne jasně nejlepší pro výuku programování. S tím, že je současně velmi mocný a mohutný jazyk, pokrývající téměř všechny oblasti. Je objektový již od začátku. Ale není nutně podmínkou, protože ne všem objektové programování vyhovuje.

Myslím, že by na většině škol měl Python Pascal nahradit. Kdo má zájem: http://bbs.cvut.cz/~tuttle/docs/prvni-jazyk-python.html

S posledním tučným odstavcem vša

geon   NOVÝ
16. 8. 2005

Mi to useklo :-(

S posledním tučným odstavcem však nelze než souhlasit. Všímám, si že stejně jako v jiných oborech, že je hodně takových přelétavců. Zobne zde, zobne tam, ale nic pořádně. Omlouvám se těm, kteří takoví nejsou a kterých je snad zatím většina ;)

P.S. Ten rámeček na psaní komentářů by mohl být širší :-).

Davo   NOVÝ
16. 8. 2005

Je to super clanek! Mohl by snad jen byt trochu rozsahlejsi a popsat vice vyhody jednotlivych jazyku.

SH4DOWMAN   NOVÝ
16. 8. 2005

na ovladani HW a specilani zarezeni je C(++) jasnou volbou. Na velke p[rojekty se zas hodi JAVA. no a ten zbytek je tak neco mezi tim.

eMan   NOVÝ
16. 8. 2005

Moc hezkej článek, u mě za 1. Ke komentářům se vyjadřovat nebudu, jiank bych asi vyprovokoval flamewar...

CuroBOT   NOVÝ
16. 8. 2005

sem rad, ze se libi :)
ale kdyz se libi, muzete ho i ohodnotit :) (znamkou)

Petr_Cz   NOVÝ
17. 8. 2005

to Curo: Jo, dobrej clanek...Jak dlouho se podle tebe jeste bude programovat v C++, kolik let, chti tvuj_nazor(cislo) :) Ale zatim se furt ceka na jeho plnohodnotneho nastupce, C# to nebude, alespon u me ne...

CuroBOT   NOVÝ
17. 8. 2005

If (cool_prg_lang == 0)
cout << "C++ ještě dlouho";
else
cout << "C++ ještě dlouho";

asi tak :)
C# to nebude, jeho rozmach, tak jak k nám přiletěl, tak rychle skončil. C++ je stále silnějším nástrojem (dle mého názoru) a programátoři jen stěží se budou učit jazyk nový, když v tom svém dělali třeba 10 let.. a umí v něm dobře a vše, co potřebují.
Jeslti se ukáže jiný jazyk - to je dle toho,co bude nabízet. Ale jelikož si myslím, že nový jazyk bude tak silně objektově orientovaný, že bude pouze specifiská jeho použitelnost.

Petr_Cz   NOVÝ
17. 8. 2005

Hmm, podle me ten novy jazyk uz nebude zdaleka tak rychly ale zase to nebude tolik potreba...Ja jsem jenom trochu paranoidni a pronasleduje me myslenka, ze C++ bude za nejakou dobu (az ho budu treba opravdu umet do hloubky) v takove pozici, jako je dnes treba Fortran...ale to je asi dost prehnany :) Na Zive.cz jsem cetl ze v 80's byl Unix a C, v 90's byly Win a C++ a na zacatku 21. stoleti to je .NET a C#, zda se to logicky ale IMHO je to blbost.

Bjarne   NOVÝ
19. 8. 2005

Nesouhlasim napriklad s tvrzenim, ze C++ je jazyk nezavisly na platforme. To snad nemuze byt ani mysleno vazne :) Jestli toto nekde plati tak u Javy (write once, run everywhere).

CuroBOT   NOVÝ
19. 8. 2005

v cem je jeho zavislost?

Bjarne   NOVÝ
20. 8. 2005

Ja si pod pojmem "na platforme nezavisly jazyk" predstavuju takovy jazyk, ve kterym kdyz napisu program , tak ho "VZDY" spustim na libovolny platforme (pripadne po prekompilovani). Pokud budu psat v C++ programy jako konzolovy aplikace kde budu pouzivat cout a cin, tak s tim asi problem mit nebudu :) V dnesni dobe jsou naroky na SW trochu jinde, a program s GUI v C++ moc prenositelny nebude. Takze pokud pisu pro zacatecniky, tak bych to aspon trochu vysvetlil, ze cisty jazyk C++ nezavisly je, ale drtiva vetsina programu psanych v C++ prenositelnych neni.

CuroBOT   NOVÝ
20. 8. 2005

no jasně, pokud includuješ knihovny závislé na platformě (či cokoliv jiného závislěho) ejhle, je z toho závislý program na platformě :)
Ale já se nikde nezmiňoval, že jsou PROGRAMY přenositelné, pouze že JAZKY C++ je prenostitelny.. a to je. Nelze vyvrátit. To že jsou nároky někde jinde je sice pěkné, ale nic nemětí na tom, že jazyk c++ je přenositelný.
To je jako win - nic neinstalujte a pojede vecne bez chyb. Dejte si tam hry, soft, programy, utility a hups - sem tam chyba. Uz neni chybovy.. ale to diky tem utilitam (i kdyz bez nich by byl samotny win k nicemu). ALe to samé je C++ - samotný je prenositelny, ale jakmile inkludujem neco vic, prenostitelnost se ztraci.

přéma   NOVÝ
20. 8. 2005

Ale vždyť i grafické aplikace multiplatformní mohou být. Stačí použít multiplatformní knihovny jako GTK+ nebo Qt. Nepříjde mi to nijak složité.
Takže C++ multiplatformní jazyk podle mne je. :-)

CuroBOT   NOVÝ
20. 8. 2005

přesně ...

Bjarne   NOVÝ
21. 8. 2005

OK :) jazyk je, 90% programu neni.

misha   NOVÝ
3. 9. 2005

Tak mi ukaz jediny operacni system, ktery nekdo napsal v jave! Neni, neexistuje a pokud java pojede porad na JVM, tak ani nikdy nebude. Je lehka a snadna na pochopeni, to ano, ale neni tak dokonala, jak to vypada.

Pascal, tedy hlavne delphi se pouzivaji mnohem vice nez java, prevazne v mensich firmach, ktere delaji jen pro Win, pro rychlost a jednoduchost navrhu kodu.

Python, nevim, moc se o nej nezajimam, ale neco na tom bude, kdyz se nem pise.

A pro web? Nevim, ale na unixovych/linuxovych serverech asi vede mnohem vice perl. Da se v nem pro praci systemu napsat cokoliv, generovat cokoliv, vcetne web. stranek a je relativne rychlejsi nez php a hlavne udela vice veci, vcetne prace se systemovou databazi uzivatelu (netreba delat nejakou jinou databazi).

Je to ale jen muj nazor. Tisic lidi, tisic chuti...

misha   NOVÝ
3. 9. 2005

Ale C++ je nezavisle. Java, kdyby se programatori rozhodli ji nepodporovat v OS, bude taky v pr...., protoze bez JVM nikde nepojede. Pokud v kodu C++ nebude pouzivana funkce pro specificky system (myslim ruzne systemove funkce, treba WinApi), ale vsechno se napise do kodu, pak pujde tento kod zkompilovat kdekoliv.

DavesMan   NOVÝ
14. 10. 2005

To je fakt, takže GUI si budu vykreslovat:

putpixel(x+0, y+0, c);
putpixel(x+1, y+0, c);
.
.
.
.
putpixel(x + width, y + height, c);


Myšleno ze srandy:-) Prostě na "write-once, run-everywhere" C/C++ na Javu nemá. I když i v Javě existují různé třídy (např. pro obsluhu portů), které nelze přenést. Ale takové si s sebou zpravidla nesou nějaké doplňující .dll, což už dává jasně najevo, že mimo wokna NO-GO!

ObiSkyWalker   NOVÝ
24. 10. 2005

My na střední škole bereme MS Quick Basic, nebo tak se tomu alespoň nějak říká. Snad jediny co mi na něm opravdu vadí je prostředí (DOS, 640x480), ve kterém panuje v kódu dost velká nepřehlednost.

Myslím si, že s tímto jazykem se zřejmě už nikde neuplatníme :-)

ld99   NOVÝ
4. 2. 2006

C++ rulezz wole

dade   NOVÝ
9. 2. 2006

proc by meli jit delphi stahnout z vebu microsoftu??? ja myslel ze jsou od borlandu:)

Spider   NOVÝ
25. 2. 2006

My ve škole berem od každýho něco
a z programování sme v prvnáku dělali Pascal (budiž zapomenuty hrůzy spáchané na grafickém prostředí 640/480)
a díky iniciativě některých studentů se už od prváku učí Delphi... nenapadá mě přímé využití tohoto jazyka...snad drobné zjednodušení uživatelského prostředí ve Win...

Vím že je možná snadný na výuku ale učit se 4 roky jenom Delphi 7 není to trožku zbytečné?
Mohli byste mi doporučit jiný a lépe využitelné jazyk? (předpokládejme že se ho budou učit lidé ,co vidí programování prvně v životě)

wenaaa   NOVÝ
8. 9. 2006

Zkus uciteli navrhnout python (ale jen nazor fanouska ne odbornika, vic se o nem dozvis na www.py.cz nebo tady v prislusne sekci)

hans   NOVÝ
11. 11. 2006

prestoze jsem precetl jiz nekolik clanku o programovacich jazycich tak nevim ktery je nejlepsi. jsem uplnej noob, ale chtel bych zacit programovat, tak mi pls poradte cim zacit

Kolibáč   NOVÝ
21. 11. 2006

Zásadně nesouhlasím.
1. Java je v současnosti nejpoužívajnější programovací jazyk na světě, těsně za ní je C++.
Dobrý programovací jazyk se nepozná podle toho, jestli je v něm napsán nějaký operační systém. Mimochodem Mac OS X je napsán v ObjC a Javě.
2. Pascal se je použit ve spoustě úžasných knih o algoritmizaci a má skvělé didaktické vlastnosti, takže bych jej pro výuku základů programování nezavrhoval.
3. Perl je prasárna, stačí se podívat na zdrojový kód.
4. Python miluju!

idc   NOVÝ
23. 12. 2006

S tvrzením, že v Javě není napsanej žádnej OS bych byl poněkud obezřetný, protože snaha Sunu je, aby co nejvíc částí (a dnes již tomu tak je) OS Solarisu bylo napsáno právě v jejich Javě.

Viper_David   NOVÝ
17. 2. 2007

Nevím proč se tu zavrhuje pascal, nebýt jeho tak neumí programovat v podstatě nikdo. Python je vynikajicí programovací jazyk, ale když se chci naučit programovat, začnu pascalem a pak budu pokračovat dál...

mr.Crow   NOVÝ
28. 12. 2007

To DavesMan: já si myslím, že v C++ se dá napsat multiplatformní software moc dobře. Vem si třeba firefox pro mac, stejnou binárku spustíš na x86 i powerPC. Díky spoustě knihoven lze psát multiplatformní software - pro windows a linux - třeba pomocí wxWidgets, Qt, Gtk....nemusíš vykrleslovat pixel po pixelu :-P

PrPry   NOVÝ
16. 4. 2008

Když jsem si článek přečetl, myslel jsem, že je tak pět let starý. A ono ne.
Takže:
Pascal je pro výuku naprosto nevhodný jazyk. Proč?
1, nepřehledný zápis (protože zastaralý)
2, silně typovaný (těžko může nějaká budoucí sekretářka pochopit)
3, příliš mnoho typů a možností (archaizmus)
3, archaizmy (práce se stringy, nestandardizované vizuální prostředí)
4, pomalý vývoj (GUI člověku moc nepomáhají, každé GUI jiné)
5, mizerná podpora MS. Když něco chci, google nepomůže. VB, C# VŽDY

Pro výuku je ideální, pokud uživatel nemusí přemýšlet nad syntaxí
a interními limity (použít Int, Long, Decimal nebo Float?).
Výukové je prostě použít (interní) Variant (Genericita).
Když napíšu maličký prográmek na třídění pole, budoucí sekretářka nepotřebuje
umět práci s pointry, to už je dávno pasé, jí stačí, že ta hodnota v poli jde vždy
POROVNAT, ať už je to číslo, string nebo něco jiného.

C++ je mrtvé. Programátoři v C++ jsou nejlíp placení, ale zároveň práce pro ně
už je minoritní část trhu.
C# programátoři jsou (po C++) nejlíp placení, tak se všichni tlačí do C#,
ale ve skutečnosti je GUI .Netu pro VB MHOHEM lépe udělaný a vývoj té samé
aplikace v C# a VB je nesrovnatelný. Vývoj ve VB je rychlejší o cca pětinu (!!!)
a čas jsou peníze. Bohužel nemám prostor pro pregnantní popis, ale je několik
naprosto zásadních vývojářských "detailů", ve kterých je VB BEZKONKURENČNÍ.
Např. absolutně AUTOMATICKÉ formátování zdrojáku a archaická,
ale GENIÁLNÍ schopnost určit na řádek přesně místo, kde program spadl
do chyby (proměnná jádra Erl), takže odpadají hodiny hledání místa,
kde nastala chyba s neurčitým popisem typu "Variable not set" nebo "ActiveX error ???".
To je ale málo známá věc, nicméně důsledky jsou dalekosáhlé.

Zklamu vás. Dnes efektivita, rychlost kódu je druhotná. Nejdůležitější je
rychlý vývoj a absolutní robustnost. Uživatel může počkat o 20% déle po stisku OK
(tedy místo sekundy počká sekudnu a čtvrt), ale chce mít
aplikaci HNED a nesmí NIKDY spadnout (protože on chce pracovat non-stop,
nebude od půlnoci čekat 10h, než mu to někdo opraví).

Anonymní uživatel   NOVÝ
14. 11. 2008

Reagoval na komentář od uživatele PrPry :
Prvni dva odstavce - nesmysl ... a navic sekretarka se nepotrebuje ucit programovat :)
C++ je mrtve - vypada to tak - diky bohu konecne :)
Predevsim by me zajimala ta genialita VB - v C# samozrejme je automaticke formatovani kodu a kdyz to spadne, presny radek se taky ukaze - vim hodnoty promennych, "call stack" - co potrebuju vic? Je tam jeste nejaka bezkonkurencni vyhoda?

Posl. odstavec - souhlas. Mimochodem mam dojem, ze dneska k "programovani" skoro staci jenom naucit se pouzivat hotove komponenty a vhodne to poskladat, nejvic zdrzuje hledani v dokumentaci :)

qube   NOVÝ
18. 12. 2008

Nema smysl bavit se o tom, ktery jazyk je "in". Vysledek bude jen flamewar.

Na ruzne pozadavky jsou vhodne ruzne jazyky. Ma smysl se tedy ptat jaky jazyk je nejlepsi na urcity problem. Rad uvedu par prikladu, nad kterymi snad neni treba diskutovat :-)

Jednoducha webova aplikace, ktera mi pobezi na beznem levnem hostingu - PHP
Distribuovana multitier aplikace s transakcnim zpracovanim pro korporatni prostredi - Java
Maximalne rychly algoritmus/ovladac - Assembler :-)

Staon   NOVÝ
20. 12. 2008

Reagoval na komentář od uživatele PrPry :

Jak již napsal někdo dříve, první dva odstavce jsou naprostý nesmysl. Sekretářka se nemusí učit programovat. Ale budoucí programátor se musí naučit pracovat s typovou kontrolou, a je lepší ho hodit do světa Pascalu, než do šíleného světa slabých typových kontrol a automatických konverzí C/C++.

C/C++ mrtvé? To je, doufám, také vtip. Zkusil bych např. index http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html. Naprvním místě (dlouhodobě) Java, druhé C, třetí C++. Pokud by se C a C++ sečetlo do jednoho, budou nejpoužívanější jazyk.

Každý jazyk se hodí k něčemu jinému. Já např. pracuji v oboru automatizace. Náš vývoj se pohybuje od HW ovladačů k serverovým procesům s dost složitou logikou a GUI aplikacím. Některé naše programy navíc musí být realtime, což rovnou vylučuje jazyky s garbage collectorem. Neznám jiný jazyk než C++, který by nám snadno umožnil pokrýt celé takto široké spektrum požadavků.

Jediné s čím mohu souhlasit, je poslední odstavec. Rychlost dnes už většinou (pokud nepíšete zrovna něco realtimového) není hlavním požadavkem, ale nutná je robustnost. Ale takhle se dnes v C++ programuje také, to není výsada jiných jazyků. Jde jenom o to, jak C++ používáte.

viper   NOVÝ
14. 4. 2009

Je opravdu vidět, že článek psal Curo. C++ je jazyk jazyků :)
Přes to, že je velmi ovlivnět však musím souhlasit. To co dokáže tento jazyk, dokáže málo který. Pokud jde však o oblíbenost, součastně vede Java. A není divu, je prostě jednodušší i když náročnější (v tom je zakopaný pes, přes to, že je Java vyvynuta, aby nebrala tolik paměti).
Jinak souhlasím se vším a hlavně s názorem Pavla Kosiny, že nejvhodnější jazyk pro začínající programátory je Python (můj oblíbenec :) )
Jak však zaznělo, je jedno kolik umí kdo jazyků, ale jak dobře je ovládáte. Já jsem přesně ten typ prográmátora - neprogramátora, co umí od všeho trochu za což se stydím, ale taky příznávám.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý