Tvorba webů podle standardů
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Tvorba webů podle standardůTvorba webů podle standardů

 

Tvorba webů podle standardů

Google       29. 12. 2005       13 020×

Recenze knihy Tvorba webů podle standardů XHTML, CSS, DOM, ECMAScript a dalších od Jeffreyho Zeldmana.

O čem vlastně kniha je, komu patří do rukou, mé pocity při jejím listování, fyzické vlastnosti a přehledná tabulka základních informací o knize (autor, rok vydání…). o tom všem se dočtete v mé recenzi.

Proč bych si ji měl pořídit?

Nejspíš proto, že jste potřebovali pomoc při navrhování skvělých stránek bez obav z nekompatibility prohlížečů. v jednom z důvodů vaší koupě této publikace vám mohlo jít i o to, jak zajistit stránkám dlouhý život tak, aby fungovaly i za pět let stejně jako dnes. Nebo prvotním impulzem mohla být i představa, jak předělat stránky za několik hodin namísto dlouhých dnů či týdnů. Tak tato idealistická tvrzení či reklamní tahy, berte to jak chcete, stejně jako další, z nichž uvedu ještě například způsob, jak zrychlit natažení stránek optimalizací jejich velikosti nebo jak zviditelnit vaše stránky pro vyhledávací stroje a získat více návštěvníků, jsou uvedena na zadní obálce knihy a jsem s to vám je jen a pouze potvrdit. Skutečně. Těch cca 400 stran vás o tom přesvědčí. Žádné argumenty přitažené za vlasy – pravda.

Ani tato kniha, ani zápalky…

… dětem do ploutviček opravdu nepatří. Taktéž ani teoretikům; je pro lidi praktické, kterým pomůže dělat jejich práci lépe a rychleji. Je určena pro kreativní profesionály i amatéry, kteří si potřebují osvojit nejnovější technologie za účelem vytváření takových stránek, které přilákají více návštěvníků. Designeři a vývojáři, ozbrojeni touto knihou, budou schopni rychle modifikovat svoje zvyklosti a navrhovat stránky, které budou fungovat ve všech prohlížečích a zároveň budou umět zamezit jejich neustálému zastarávání. Ocení ji také vlastníci a manažeři. Ti budou po přečtení této knihy vědět, jak lze zamezit zbytečnému vyhazování peněz oknem. Požadují totiž od stránek lepší funkčnost, menší náklady a větší kus v podvědomí návštěvníků prohlížejících jejich obsah nikoliv pouze na současných browserech, ale i na budoucích generacích prohlížečů.

Žádná pravidla, žádná dogmata

Kniha není ani náboženská, ani dogmatická. Neupřednostňuje striktně použití standardů před jiným přístupem, jenž může být leckdy příhodnější. A rovněž nepředstírá, že všechna doporučení W3C jsou naprosto bezchybná. Tato kniha vám řekne všechno, co potřebujete vědět k tomu, abyste byli schopni vytvářet kvalitní stránky jak v IE, tak v jiných moderních prohlížečích, a také vám objasní postupy, pomocí nichž se vyrovnáte i se všemi těmi špatnými starými prohlížeči, které ještě stále mnoho lidí používá.

Ještě vás trochu potrápím řečmi kolem

Tato kniha byla napsána také proto, aby přispěla k propagaci standardů. Nejspíše byste raději četli recenzi o grafickém designu, o animacích či o nových trendech v architektuře stránek než o změnách v technologických základech webu. Já bych také raději psal na tato témata recenze. Ale všechny naše snahy v designu či architektuře by byly zcela zbytečné, kdyby naše stránky nefungovaly v prohlížeči X či na zařízení Y. Filmová tvorba by nemohla existovat bez odborných diskusí o snímkování, optice či nahrávání zvuků. Stejně tak by webový design a tvorba stránek nefungovaly bez vývoje a implementace standardů.

Šaty dělaj člověka, vazba a sazba knihu

Když jsem knihu poprvé jen tak letmo listoval, udivilo mě, že na takové téma jako jsou webové standardy se dá rozepsat na 400 téměř plně využitých stran textem. Grafika, jakou jsou například screenshoty z webových browserů jsou víceméně na každé straně až dvojstraně. Od druhé části knihy se potkáte i se zdrojovými kódy příkladů a z toho plyne další mínus. Ke knize mohlo být přiloženo CD s těmito příklady a kódy. Co by dělal potenciální čtenář, co by si chtěl všechno vyzkoušet na vlastní kůži? Všechno by pracně přepisoval, což mi přijde dost nepohodlné a krkolomné. Je to ta samá situace jako s návštěvou u vás doma… Nabídněte si, ale nesnězte toho moc. Těžkopádně jsem louskal hierarchii vnořených odstavců pod větší nadpis. Nešlo mi je od sebe rozeznat, jsou totiž jen o pár (možná tak jeden nebo dva) milimetrů od sebe odlišeny. Na můj vkus je kniha text těžkopádný a rozvláčný. Na mnoha místech jste odkázáni na články či stránky na webu, ale může se vám stát, že daný server není funkční anebo neodpovídá knize (berme v úvahu rok vydání, viz tabulka). Co se týče sazby, tak v tomto ohledu sem maximálně nespokojen. Vazba lepená není v případě takové bichle zcela taktní. Při vázání měli brát v úvahu to, že se do knihy člově i začte a kvůli kódu, který musí opisovat, si musí knihu i ohnout či nějak jinak zpacifikovat ke svým potřebám (pokud mu ovšem někdo obsah nediktuje, ale tak to snad ani nemůžeme brát v úvahu). Otvíráním knihy vzniká vypoulenina u hřbetu knihy a ta posléze už nepůsobí navenek jednotným a uhlazeným dojmem.

Všechno jsou to ovšem jen vady „kosmetického“ charakteru. Horší by byl ještě horší obsah, si myslím. Sečteno podtrženo - podstatná část knihy, tedy obsah, ode mne získala 80 % a výše zmiňovaná část druhá, vazba a ztvárnění, procent 50.

Obsah knihy ve formátu PDF a ukázky stran z knihy:

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Zdeněk je hlavním korektorem na Programujte.com, zajímá se o cizí jazyky - je to lingvista amatér. V civilu zastává pozici Delivery manažera pro významného ISP a je to náš největší knihomol.
Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý