Algoritmizace v Delphi - Úvod
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Algoritmizace v Delphi - ÚvodAlgoritmizace v Delphi - Úvod

 

Algoritmizace v Delphi - Úvod

Google       Google       24. 11. 2005       13 139×

Úvodní díl seriálu, který je určen všem, kteří by se chtěli naučit nové algoritmy pro řešení různých problémů se kterými v programování setkají. Ačkoliv budou všechny popisované algoritmy v seriálu předváděny na příkladech v Delphi, měli by být postupy jasné i Delphi neznalým...

V tomto seriálu bych vás chtěl seznámit s možnými řešeními jednoduchých a postupně i složitějších úkolů, se kterými se můžete v běžném životě programátora setkat. Postupně vám ukážu a vysvětlím algoritmy, například vyhledávání v polích nebo řazení, ale i složitější problémy jako je generování náhodných čísel či komprimace dat.

Rozhodl jsem se algoritmy vysvětlovat na příkladech a ukázkách v Delphi. Proč zrovna Delphi? Jazyk Delphi obsahuje prvky, které podle mě umožňují algoritmy lehčeji a přirozeněji chápat i vytvářet. Například vlastnosti nebo výjimky při nepředvídatelných chybách. Tím ale neříkám, že v jiných jazycích by to také nešlo.

Seriál předpokládá alespoň základní znalosti jazyka Delphi a práce v jeho prostředí.

Na úvod bychom si měli odpovědět na základní otázku: Co je to algoritmus? Algoritmus je postup krok po kroku k vytvoření nějakého výpočtu či výsledku. Toto je však pouhá definice, kterou vlastně ani nebudete potřebovat, protože nakonec budete vymýšlet algoritmy, aniž byste si to uvědomovali. Ukázku algoritmu si však můžeme předvést na jednoduchém příkladu: někdy v prvních letech na základní škole jste jistě byli v situaci, kdy jste měli vypočítat příklad podobný tomuto:
     18
     36
     --
     ??

Jak byste asi postupovali při výpočtu? Již na základní škole jste se vlastně naučili algoritmus, jak se dopátrat výsledku tohoto příkladu: nejdříve jste sečetli 8 + 6 = 14, dopsali jste 4 na konec ve výsledku a pamatovali si 1, poté jste sečetli 1 + 3 + 1 z minulého součtu = 5. To znamená, že výsledek = 54. A toto byl vlastně algoritmus (postup) při sčítání nad sebou.

Další otázkou, kterou je třeba vyřešit, je, jakou verzi Delphi byste měli používat? Je to v podstatě jedno. Příklady, které budu uvádět by měli fungovat ve všech verzích stejně (to se týká i Kylixu). Pokud byste však přece jenom měli nějaký problém, obraťte se na mě v Poradně. Měl bych tam být denně, takže byste na odpověď neměli čekat dlouho.

Myslím, že na úvod by to mohlo stačit. Příště už se vrhneme na nějaké příklady a rozebereme si algoritmus hlouběji.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v C++ a Delphi, zajímá se o muziku a sport.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý