CSS kaskádové styly pro webdesignéry
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

CSS kaskádové styly pro webdesignéryCSS kaskádové styly pro webdesignéry

 

CSS kaskádové styly pro webdesignéry

Google       Google       27. 5. 2006       14 442×

Recenze na knihu CSS kaskádové styly pro webdesignéry od Marka Prokopa.

Moderní přístup k webdesignu vyžaduje používání prostředků, díky nimž lze dosáhnout dnes tolik důležité vlastnosti, jako je přístupnost, použitelnost atd. Nejdůležitější je rozvržení webu (layout) a další zobrazení webu. Toho všeho lze dosáhnout použitím technologie CSS, neboli kaskádových stylů. Jejich hlavní síla spočívá v oddělení obsahu od vzhledu, a tím možnost použítí několika různých stylových předpisů pro různá zařízení, různé situace. Obvykle se pak předpisy uloží do samostatného souboru, a ušetří se tak místo a sníží se přenos, přičemž někteří webdesignéři upřednostňují uložení pravidel přímo do stránky, což s sebou nese pochopitelně jiné klady a zápory, základní myšlenka je samozřejmě stejná. Daň si vše vybírá na relativně různé podpoře a chápání pravidel jednotlivými zařízeními. Pokud se rozhodnete proniknout do tajů kaskádových stylů, mohla by vám pomoci kniha CSS pro webdesignéry.

V únoru roku 2005 vydalo nakladatelství Computer Press již 2. vydání knihy (napsané Markem Prokopem provozujícím Sovu v síti) s názvem CSS kaskádové styly pro webdesignéry. Už při prvotním zapřemýšlení nad názvem je patrné, že ji využijí osoby ve webdesignu se již pohybující, plní totiž i funkci referenční příručky. Je však napsána tak, aby posloužila i jako učebnice pro začátečníky s minimální znalostí (X)HTML a povědomím, že něco jako CSS vůbec existuje.

Obsah je rozvětvený do 4 kapitol, následovně:

  • Úvod
  • Základní principy CSS
  • Referenční přehled CSS
  • Detailní popis vlastností

Jako to už u podobných knih bývá, úvod je věnován popisu knihy, doporučeními pro studium a, což je nejdůležitější, historii vzniku a účelu využití kaskádových stylů. Druhá část se zabývá základními znalostmi pro pochopení fungování CSS. Je to tedy to hlavní, co musí začínající student pochopit. Autor zde popisuje syntaxi psaní pravidel, teorii funkce jednotlivých atributů, selektory, celkovou posloupnost zpracování atd. Třetí část tvoří pouze seznam jednotlivých vlastností a hodnot roztřízených dle oblasti působnosti. Je neocenitelný při prohlížení a zjišťování, jak a čím něco udělat. Obsahuje kromě názvu, popisu a hodnoty také podporu v NN a IE a zařazení specifikace CSS. Poslední, čtvrtá část, je zaměřena na detailní popis vlastností, což znamená uvedení krátkého popisu, několik bodů rychlého přehledu obsahující, význam hodnot, ukázka použití a možnost reálného využití.

Ukázky knihy

Pokud milujete různé přílohy, doplnění atd., budete potěšeni. Publikace totiž na konci nabízí přílohu A a B. Část A je „slovníček pojmů“ ve formě tabulky, kde na levé straně je výraz anglický, na pravé jeho český ekvivalent. Obsahuje základní webdesignerské pojmy, které se mohou hodit například při překladu informací z anglického originálu. Příloha B potom čítá výchozí stylový předpis pro HTML 4. Jedná se tedy o základní nastavení hodnot, pokud si je neurčí uživatel manuálně. Pro příklad se jedná o zbarvení a podtržení odkazu.

Nikde v knize není probíráno konkrétní použití kaskádových stylů alespoň v trošku složitějších a čistě praktických příkladech, kde je nutno využít více jak několika málo vlastností. Neduh však vyplňuje na našem trhu hned několik knih od odlišných autorů, což je nakonec asi dobře. Co mi ale relativně vadí, je zbytečné plýtvání místa v poslední části. Nějak nemůžu pochopit, čeho tím chtěl autor či korektor docílit. Stačilo by uvést výčet vlastností, pro které jsou následující informace totožné. Naopak se mi libí použití výstižných obrázkových příkladů použitých pouze tam, kde umožní lepší pochopení problematiky.

Oproštěním od duševních vlastností knihy přistoupíme k jejímu fyzickému zpracování. Musím uznat, že sazba je provedena na kvalitní úrovni. Grafika je volena střídmě, avšak plně ke spokojenosti čtenáře. Tak jako asi každá publikace, ani tato se nevyhnula jistým překlepům a nejasnostem. Opravdu hrubě se mi však nelíbí vazba, je totiž plně lepená, přičemž obálka není z o moc tvrdšího papíru než celá kniha. Neříkám, že by se musela použít hned vázaná vazba, stačilo by pouze vyztužit obálku, čímž by se zabránilo poškození při běžném používání. Jistěže by následně byla o něco málo dražší, myslím si ale, že by následné klady převažovaly.

Tato kniha se zabývá všemi oblasti CSS – od nezbytného úvodního popisu, co to vlastně CSS je a k čemu může a nemusí být dobré, se přehoupnete do základních principů CSS, které by měl znát každý zájemce o CSS a nakonec skončíte u velmi podrobných popisů jednotlivých vlastností stylů, kde nechybí praktické ukázky a jejich vysvětlení. Určitě knihu mohu doporučit. Pokud se hodláte naučit CSS, je pro vás tato kniha jasná volba.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor testuje novinky v oblasti SW.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý