Názory ke článku Inteligentní ekonomické systémy [ III ] – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Inteligentní ekonomické systémy [ III ] – Programujte.comNázory ke článku Inteligentní ekonomické systémy [ III ] – Programujte.com

 

Názory ke článku Inteligentní ekonomické systémy [ III ]

Tomáš Formánek   NOVÝ
7. 1. 2006

Dobrý den,
šlo by uvést nějaké konkrétní příklady popřípadě srovnání analýzy časových řad pomocí klasických metod a metod neuronových sítí?

Jaroslav   NOVÝ
8. 1. 2006

Dobrý den,

zatím nemám k dispozici přesné srovnání simultánního řešení praktické úlohy neuronovou sítí a statistickými metodami, z dosavadní zkušenosti a konzultace na seminářích mohu odvodit následující závěry:
Popsané řešení neuronovou sítí nahrazuje statistickou metodu regrese. Využití klasické regrese je vhodnější, pokud je trend neměnný v čase. Výpočet bude o něco přesnější a hlavně rychlejší.
Pokud se ovšem trend v čase mění, bude při vhodné hodnotě koeficientu učení vah lépe předpovídat neuronová síť. Příkladem může být odhad budoucích provozních nákladů nebo spotřeby energie a paliva v určitém čase po inovaci strojního zařízení, nákupu nových vozidel u dopravce apod.
Pokud je trénovací množina malá, dalo by se pravděpodobně použít regrese s váženými vstupy, při velkém rozsahu trénovacích dat by přepočet celé trénovací množiny byl pomalejší než adaptace neuronové sítě na jeden nový vstup. Nalezení jiných ekvivalentních metod a srovnání s výpočtem neuronovou sítí by vyžadovalo konzultaci se specialistou v oblasti statistiky.
V další kapitole budeme probírat neuronové sítě s aktivační funkcí sigmoida. Domnívám se, že pro takové sítě se už nepodaří najít odpovídající statistickou metodu.
V současné době řeším prognostickou úlohu, kterou se dosud u tohoto uživatele jiným způsobem nepodařilo vyřešit. Dosavadní výsledky s využitím složité sigmoidální sítě jsou nadějné, po dořešení problému budu o závěrech informovat v samostatném článku.

Frosty   NOVÝ
9. 1. 2006

tak tomu rikam poradny komentar... se divim, ze vysly znaky.. za chvili kvuli takovym jako ty (vy?, ted nevim, jestli si tykame bo ne :)) budeme muset navysit pocet znaku v komentarich :D

PEACE

CuroBOT   NOVÝ
10. 1. 2006

Jiz nekolik mesicu je pocet max. znaku v komentari temer. nekonecny :)

timd   NOVÝ
1. 3. 2006

To jaroslav.teda: Dobrý den, mám dotaz, který se týká zpracování vlastních řad měnových kruzů. Mám data za poslední dva roky - denní. Datum a závěrečný kurz + max a min dne. Je možné tyto údaje zpracovat programem TNeuron, i jednotlivé řady? Pokud ano, poprosil bych o radu jak úlohu řešit. Děkuji David Franc

Jaroslav   NOVÝ
22. 3. 2006

Dobrý den,
pro velmi přibližný odhad kurzů z uvedených dat by šel použít TNeuron, síť složená ze dvou neuronů, vstupní veličiny buď časový úsek - pořadové číslo dne, nebo časový úsek a periody podle příkladu ener_ct, výstupní veličiny buď minimum a maximum nebo průměr a odchylka. Takový dohad však bude značně nespolehlivý, na kurz má pravděpodobně vliv celá řada dalších faktorů, které jsem zjednodušeně naznačil v příkladu kurz proměnnou situace. Spolehlivější odhad by mohla dávat vícevrstvá sigmoidální síť, pokud byste měl k dispozici i další údaje. Vždy je však riziko, že nastanou nepředvídané náhodné vlivy.
Možnost řešení podobných problémů víceúrovňovou sigmoidální sítí nyní ověřuji a o získaných zkušenostech budu postupně v tomto seriálu informovat.
J. Teda

Petr   NOVÝ
27. 9. 2007

Dobrý den

asi před rokem jste se zabýval předpovědí kurzů měnových párů. Jak jste prosím v této oblasti daleko?

Měl bych data, které by byly vstupy do neuronové sítě plus grafy jednotlivých měnových párů

Děkuji

S pozdravem

Petr

Jaroslav   NOVÝ
17. 11. 2007

To Petr:
Dobrý den,
v polovině roku jsem zveřejnil na webové stránce www.vitkovice-its.cz v sekci „Umělá inteligence a prognostické systémy - Výukové programy“ demo verzi prognostického systému TNeuTest, který představuje pokročilejší verzi původního programu TNeuron a zahrnuje mé poslední poznatky z realizace skutečného systému prognózování jakostních vad. Vedle učení, prognózování a aproximace funkcí obsahuje také analýzu dat jak statistickými metodami tak i pomocí neuronových sítí. Systém je také popsán v článku Inteligentní prognostické systémy na tomto e-zinu. Možná Vám bude užitečný při řešení popsané problematiky.
J. Teda

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý