Python - 13. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Python - 13. lekcePython - 13. lekce

 

Python - 13. lekce

Google       Google       10. 1. 2006       24 818×

V prvních 12-ti lekcích kurzu jazyka Python jste se snad naučili základní rysy jazyka. Určitě ne všechny, je toho ještě spousta, co se dá učit. A i to, co jsem vysvětloval, bylo víceméně v hrubých rysech. Tato lekce je opakovací a shrnující, dokonce i bez úkolu.



Pokračování kurzu jazyka Python

O tomto kurzu

V první řadě kurzu jazyka Python jste se snad naučili základní rysy jazyka. Určitě ne všechny, je toho ještě spousta, co se dá učit. A i to, co jsem vysvětloval, bylo víceméně v hrubých rysech. Myslím si, že pro plné pochopení ani tento kurz stačit nemůže, že stejně je k tomu potřeba buď nějaká tištěná kniha o Pythonu nebo jiné tutoriály a manuály na webu.

Tento kurz nebyl a ani nebude manuálem. Tedy kdo hledá nějakou konkrétní funkci, pro toho bude rychlejší použít Python Documentation nebo knihu, ve které je rejstřík. Tento tutoriál je pro ty, kdo mají více nebo méně volného času, chtějí se učit nový nebo jiný jazyk a to formou problémových úloh. Tedy si vytyčíme cíl (např. telefonní seznam) a hledáme programové cesty k jeho řešení. Není zde tedy primárně orientace na popis funkcí nebo modulů, ale tyto funkce a moduly nám slouží jen k vyřešení našeho problému. Nutně tak neprobíráme všechny zákruty a zákoutí funkcí ani plný výčet funkcí toho kterého modulu.


O Pythonu

Python je skvělý programovací jazyk na výuku programování. Je taky velmi produktivní - to znamená, že se velmi rychle učí - říká se, že Céčkař zvládne oficiální tutoriál během jednoho večera ;-) a že se v něm aplikace vytvářejí velmi rychle. Často si programátoři napíší program v Pythonu a pak, když funguje, ho buď celý nebo jen kritická místa, přepíší z důvodu rychlosti do C.

Další velká výhoda je, že Python je přenositelný. Dneska je to víceméně nutnost, i když se na školách stále Delphi a Visual Basic vyučuje. Vyučuje se koneckonců i tady, na programujte.com. No ale my, "pythonýři", my víme své. Linux a Python přichází ;-)

Příklady a úlohy, které budeme řešit, budu často brát ze své praxe nebo z vašich námětů. Takže se brzy můžete těšit na práci se soubory anebo snad i "oblíbené" téma prvočísla, ale trochu jinak a další.


Neprobráno

Co jsem v první řadě neprobral a co budu předpokládat, že znáte, nebo že jste si sami přečetli?

Tuple: Tak jsou to hlavně tuple neboli n-tice. Nezbylo na ně místo. Často se dají nahradit seznamy a taky tak jsme to dělali, ale je dobré o nich mít povědomí. Zjednodušeně řečeno to jsou seznamy, do kterých se nedá přidávat (seznam.append()) ani ubírat nebo měnit.
Slovníky: Původně jsem myslel, že je probereme v rámci telefonních seznamů, ale nezbyl na ně prostor. Opět zjednodušeně řečeno, slovník je jako seznam, který se dá indexovat jinak než jen pomocí čísel. Např. zápis do slovníku: tel["jirka"] = 221258477.



Probráno - opakování


Cykly: Oba dva cykly byste měli mít v malíčku: for i while. Budeme je často a hodně potřebovat.
Datové typy: Čísla, řetězce ani seznamy by vám neměly činit větší potíže a pokud něco nevíte, měli byste být schopni rychle v manuálu najít pomoc.
Podmínky: if - elif - else
Funkce: Znalost funkcí je také velmi důležitá. Je na vás, abyste se sami doučili nebo zopakovali, jak se funkci parametry předávájí, jak se získává zpátky výsledek a jak fungují lokální proměnné uvnitř funkce.
Grafika (GUI): Základy Tkinter a livewires
Čeština: Tipy a triky pro správné zobrazování češtiny téměř vždy a všude.
Soubory: Otevření, načtení obsahu připadně uložení dat, zavření souboru.


No a to je tak vše.

Takže toto vlastně ani není lekce, spíše úvod do druhé řady turoriálu o Pythonu. Těším se na Vás.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Pavel KosinaAutor programuje v Pythonu.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý