Optimalizace pro vyhledávače - SEO I.
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Optimalizace pro vyhledávače - SEO I.Optimalizace pro vyhledávače - SEO I.

 

Optimalizace pro vyhledávače - SEO I.

Google       Google       22. 1. 2006       21 097×

Poslední dobou je optimalizace webu jednou z nejdůležitějších a nejnutnějších věcí, kterých je třeba dosáhnout. Ovšem nemluvíme tentokráte o optimalizaci kódu z hlediska standardů W3C konzorcia, nýbrž o optimalizaci pro internetové vyhledávače. V úvodu si osvětlíme některé základní pojmy.

Určitě znáte pojem internetový vyhledávač. Patří mezi ně například Google, Jyxo či Morfeo a mnoho jiných. Slouží nám k tomu, aby vyhledávaly výsledky podle námi stanovených kritérií, tedy ne podle data, abecedy apod.

SEM & SEO

Zviditelnění stránky ve vyhledávači se nazývá SEM (Search Engine Marketing). Ta se ovšem skládá ze dvou částí - placené a neplacené. Rozdíl mezi nimi není nutně v cenových nákladech, nýbrž v tom, kdo danou optimalizaci provádí. U placené optimalizace SEM se platí vyhledávači za zviditelnění - jedná se tedy spíše o to, že 'podplatíte' dotyčný vyhledávač a ten odkaz na vaše stránky zobrazí na přednějších pozicích, kdežto neplacenou optimalizaci provádí člověk (firma) přímo na vašich stránkách a jedná se o tzv. Search Engine Optimization (SEO) - v obou případech je výsledkem zvýšení návštěvnosti. A právě touto optimalizací se budeme zabývat.

SEO a ČR

Od dob, co začali vyhledávače řadit výsledky dle jistých kritérií a ne jen dle data či abecedy, hledali lidé způsob, jak by dosáhli zlepšení pozice ve vyhledávači bez toho, aniž by museli platit vyhledávači za to, abych jejich stránku zvýhodnil. V ČR se o tuto optimalizaci přiliš zpočátku nezajímali - bylo to dáno hlavně díky malému počtu takových vyhledávačů, a tak se o tomto tématu ani moc nemluvilo. V zahraničí však již byla situace jiná. Dnes již je počet vyhledávačů celkem rozmanitý, navíc neustále roste, ale i přesto je pro mnohé slovíčko 'SEO' velkou neznámou. Proto bych se touto tématikou rád zabýval a ukázal, jak lze zdarma a s trochou práce zvýšit návštěvnost vašeho webu.

Jak možná víte, za SEO optimalizaci zaplatíte firmě, u které si ji necháte provést, celkem velké peníze. Ano, výsledek většinou stojí za to, zvláště u větších serverů, ale ne každý má na tyto nákladné úpravy, a proto si ukážeme, jak postupovat, abychom docílili stejného efektu, jako kdybychom si nechali SEO optimalizaci udělat specializovanou firmou. Seriál tedy bude určen hlavně pro webmastery, tvůrce webových stránek.

Inspirací mi byla publikace od ing. Radima Smičky - Optimalizace pro vyhledávače

Pojmy

Nejprve si povíme něco o rozdílech mezi katalogy a vyhledávači.

Katalogy

Katalog je web, který obsahuje řadu odkazů na jiné webové stránky, kde jsou odkazy řazeny do tématických oblastí. Tedy například pod tématem Technika můžeme najít odkazy na webové stránky, jejichž náplní je vše, co je spojeno s technikou. Mezi nejznámější katalogy patří dnes Seznam, Centrum, Atlas, Yahoo! či ODP.
Záznam do katalogu se provádí přidáním odkazu do příslušné sekce - například zmiňované technice, kde po zkontrolování editorem příslušné sekce je záznam přidán, v opačném přidáně nepřidán, pokud nesplňuje podmínky či jeho náplň není v souladu s tématem sekce. Jakmile je odkaz na vaši stránku do dané sekce vložen, mohou ho návštěvníci katalogu nalézt prohledáváním jednotlivých sekcí nebo pomocí jednoduchého dotazu - vyhledávání. V tomto případě katalog porovná hledané slovo s URL, nadpisy a popisy stránek, které jsou v katalogu registrovány a také s kategorií, v níž se odkaz nalézá. Pokud je stránka například v kategorii Inzertní servery, je pravděpodobné, že ji katalog při vyhledávání slova inzerce přidá plusové body. Důležitým faktem tedy je: vyhledávání v katalogu nebere v potaz obsah stránky.

Jak tedy zlepšit pozici v katalozích

Pozici odkazu v katalogu je možné ovlivnit, jak již možná tušíte, hlavně vhodně zvolenými klíčovými slovy, nadpisy a popisy stránek. Hlavní důraz je kladen na nadpis a klíčová slova. Klíčovým slovům se budeme věnovat později, kdežto u nadpisu a popisu se pozastavíme již nyní.
U nadpisu v případě katalogu nastane problém - editoři daného katalogu a potažmo daných sekcí ponechávají v nadpisu pouze název firmy nebo její URL. Výhodu v katalogu tak mají většinou stránky s obecným či tématickým názvem domény. (knihkupectví.cz, opravaaut.cz...) Název tedy ve většině případů nijak nezměníme a roli při vyhledávání zde bude mít zmíněný název domény, firmy.
U popisku stránky je tomu zcela jinak - je vhodné do něj umístnit co nejvíce klíčových slov, které mají s danou stránkou a jejím zaměřením něco společného. Velmi častou chybou bývá použití slov jako nejlepší, nejlevnější, nejrychlejší a podobně, kdy daná slova nepřináší žádnou informační hodnotu, jak se většina mylně domnívá, a proto je editoři z názvu a popisku odstraňují. Je tedy důležité použití vhodných popisků a klíčových slov, poněvadž katalogy ve většině případů neumějí skloňovat. Pokud hledané slovo (v přesném a stejném tvaru) není v popisku obsaženo, katalog danou stránku nenajde. Popisek by měl být složen z celých vět, ne jen výpisem klíčových slov:

Správně:

Nahradnidily.cz
Prodáváme kvalitní a levné náhradní díly k automobilům značky Škoda, Kia, Opel, Audi, BMW a Volvo. Jsme autorizivaní dealeři, poskytujeme odborný servis, poradenství a služby.

Špatně:

Nahradnidily.cz
kvalitní náhradní díly, servis, Škoda, Kia, Opel, Audi, VOlvo, dealeři, servis, poradenství, služby.

Špatně:

Nahradnidily.cz
Již několik let prodáváme na českém trhu náhradní díly k několika značkám automobilů, poskytujeme servis a taktéž poskytujeme poradenství. Naše firma je na trhu již 12 let a jsme tak velmi zkušenou a zárověň nejlevnější firmou tohoto oboru v regionu.

U prvního příkladu je vše, jak má být - popisek je ve formě celých vět a jsou v něm obsažena nejdůležitější klíčová slova vztahující se k zaměření firmy. Téměř každé slovo je zároveň klíčovým slovem, a spolu tak tvoří ucelený a výstižný popisek.
V druhém příkladu se dopouštíme zmíněné chyby - vypisujeme pouze klíčová slova, a proto přidání naší stránky nemusí být editorem schváleno, nebo bude popisek upraven například na 'Náhradní díly k automobilům značky Škoda, Kia, Opel, Audi, BMW a Volvo.', což sice vystihuje naše zaměření, ale jen částečně. V horším případě editor nepovolí přidání stránky do zvolené sekce.
Ve třetím případě jsme sice použili celých vět, nýbrž velmi plýtváme prostorem a nikoho nebude zajímat (nebude do vyhledávání zahrnovat) jak dlouho firma působí. Dále se dopouštíme zmíněné chyby - nej... a proto bude opět popisek upraven. Téměř nic z popisku netvoří použitelná klíčová slova.

Poslední dobou probíhá řazení spíše podle hodnocení fulltextového vyhledávače - o něm za chvíli.

V katalogu může mít web v jedné kategorii vždy pouze jeden zápis nebo by alespoň měl mít. V obecných pravidlech daného katalogu se dozvíte, co vše může být obsaženo v nadpisu, popisku a do kolika sekcí je nanejvýš možné stránku zařadit. Zlepšování pozice v katalozích se nazývá optimalizace pro katalogy a je tedy zejména (a jen) ovlivněna nadpisem, popiskem a klíčovými slovy. Jedině změnou těchto údajů můžeme změnit pozici v katalogu, pokud nemluvíme o placených pozicích.

Fulltextové vyhledávače

Vyhledávač je software, který hledá a stahuje dokumenty (webové stránky, doc, txt, pdf...), indexuje je a ukládá do své databáze, ve které poté umožňuje návštěvníkům svých webových stránek vyhledávat pomocí dotazů. Mezi nejznámější vyhledávače patří Google, Morfeo nebo Jyxo. Například Seznam řadí podle S-ranku, Atlas podle JyxoRanku a Centrum podle svého fulltextového vyhledávače Morfeo. A proč fulltextové? Jak z názvu plyne - full (celý) text - je tedy prohledáván celý dokument.
Každý fulltextový vyhledávač se skládá ze dvou částí. První část je robot (také se nazývá crawler, spider, bot nebo pavouk) a druhá část je webové rozhraní. Robot má na starosti procházení webu, stahování souborů a jejich indexaci. Robota by šlo dále dělit ještě na getter, který stahuje soubory a na indexer, který má za úkol soubory zpracovávat a ukládat do databáze. Robot se po webu pohybuje úplně samostatně, nelze mu nařídit jak často má na stránku chodit (vyhledávači lze samozřejmě zaplatit za pravidelnou indexaci), ale pouze to, které stránky nesmí indexovat (o tomto podrobněji v některém z dalších dílů). Pamatuje si, kde byl a v jeho algoritmu je naprogramováno, kdy se na danou stránku má opět vrátit.
Registrovat stránky do vyhledávačů však většinou postrádá smysl - robot daného vyhledávače je shopen si najít danou stránku sám, ale jen pokud na stránku vede nějaký odkaz. Jelikož nikdo - kromě programátorů - nezná přesný algoritmus daného vyhledávače, podle něhož se řadí výsledky vyhledávání, lze se jen dohadovat, zda-li je v současné době brán zřetel na popularitu stránky (PageRank, S-Rank) či kolikrát se hledaný výraz na stránce nachází.
Zlepšování pozice ve vyhledávačích se nazývá optimalizace pro vyhledávače (SEO).

V příštím díle se podíváme blíže na historii, hiearchii katalogů a vyhledávačů, jejich vzájemné propojení, a podíly světových a českých vyhledávačů, katalogů a technologií.

Zdroj: Ing. Radim Smička - Optimalizace pro vyhledávače - SEO

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý