Názory ke článku Gentoo - distribuce pro odvážné – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Gentoo - distribuce pro odvážné – Programujte.comNázory ke článku Gentoo - distribuce pro odvážné – Programujte.com

 

Názory ke článku Gentoo - distribuce pro odvážné

tPaK
12. 4. 2006

Jenom taková poznámečka: v dnešní době už není instalace s kompletní kompilací celého systému (stage1) oficiálně podporovaná. Při instalaci ze stage3 už dostaneme základní prostředí (ale ovšem bez okýnek) zkompilované pro svou platformu. K dispozici jsou také CD, kde jsou už předkompilované Xa a třeba KDE (na průměrném stroji jinak kompilace kolem 10 hodin).
Jinak já jsem spokojeným uživatelem gentoo, primárně je provozuji na třech počítačích, včetně notebooku.

tommassino
12. 4. 2006

Ano máte pravdu, já sem měl instalaci s kompletní kompilací dodatečných aplikací jako právě KDE.Osobně si myslím že je výhodnější si aplikaci zkomilovat než jen "instalovat" předkompilovanou verzi pro uplně jiný stroj. Jistě průměrných 10 hodin je pro někoho dost ale odměnou je systém šit přímo na míru konkrétního PC a to je si myslím velkou výhodou oproti produktům z rodiny binárních instalací.Ale zase nechci tuto možnost nějak hanbit , mohou nasta situace kdy budete třeba limitování časem a tak bude bínární instalace výhodnější.
Děkuji za komentář právě pomocí takovýchto komentářu je možno článek vytvořit na míru čtenaře.

Frosty
12. 4. 2006

Můžu se zeptat, jaké to má výhody (konkrétní), že je to šité na míru při kompilaci (heh, málem jsem napsal kopulaci :D)? Je to rychlejší? Nejsem nijaký znalec, tak pls s nadhledem :)

tommassino
12. 4. 2006

Já taky nejsem žádný extra znalec:-) .No výhoda je právě v tom že ta aplikace pujde rychleji protože to bylo zkompilované přímo pro tvůj PC.

tommz9
12. 4. 2006

to za prve. Za druhe je mozno nastavit optimalizaci v kompilatoru (viz man gcc)
napriklad u mne je to takhle : 'CFLAGS="-O3 -march=athlon -m3dnow -pipe"'

tommz9
12. 4. 2006

Pekny clanek. Ale chtelo by to pokracovani. Tyto informace zjistim asi po 40 sekundach cteni man emerge.

Treba nastavovani USE promenych, software z nestabilni vetve, upravy runlevelu, atd.

tommassino
12. 4. 2006

Jasně použití man emerge by bylo možná jednodušší ale ten článek byl zaměřen spíše na začátečníky . Pokračování mě napadlo ale rozhodně nebude příští týden.Ale možnost použití man tam hned doplnim.Děkuji za připomínky

tommassino
12. 4. 2006

Díky uživately Tomas jsem se rozhodl upravit tento článek a napsat i jeho pokračování(o USE proměnných).Takže zítra během dopoledne budou přidány informace o aktualizaci systému a možná i něco dalšího.
Tento článek berte jako opensource projekt který se vyvíjí.:)

Frosty
13. 4. 2006

Fajn, ale až tam budeš zase něco doplňovat, dej mi, prosím, vědět co a odkud kam sahá nový text. Musím potom totiž doopravovat ten nový přírůstek. Dík.

tPaK
13. 4. 2006

No, k té optimalizaci, nemůžu říct, že bych kompilací na míru pozoroval nějaké velké výkonostní zisky, spíš subjektivně nevidím žádné. Dokonce takový firefox mi jede subjektivně rychleji, když použiju binárku. Na druhou stranu openoffice kompiluju, protože nesnáším GTK2 file dialog, takže si ho kompiluju z USE flagem kde.
-O3 v cflags bych moc neriskoval. Je to už drsná optimalizace, která může způsobovat nečekané pády aplikací. Řešit padavost pomocí emerge -e world není nic příjemného (pak je potřeba znát přepínače pro emerge --resume --skipfirst).
Hlavní výhoda gentoo, spojena i s tou kompilací na míru, je podle mě jinde. Člověk může instalovat nové verze, aniž by se dostal do problémů, do jakých se dostane, když používá binární distribuci a potřebuje přidat něco, co není v oficiálním repository - závislosti na nových verzích dalších a dalších balíků, které jsou velmi špatně řešitelné.


8. 9. 2006

nemuzu si pomoci, ale to KDE vypada velmi nechutne, pri pohledu na nalestene lamerske trubky ala Windows se mi dela ponekud nevolno, GNOME rulez !

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý