Přídavný displej k PC II.
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Přídavný displej k PC II.Přídavný displej k PC II.

 

Přídavný displej k PC II.

Google       Google       20. 4. 2006       14 656×

Pokračování minulého dílu, který se zabýval stavbou. Dnes se budeme zabývat softwarem, který je nutný k tomu, aby displej fungoval. Ukážeme si, jak zobrazit stavy disků, písničku, která právě hraje, využití sítě a tak dál.

Než se budeme věnovat samotnému softwaru, je nutné nainstalovat ovladače. Ty můžete stáhnout na stránkách

Nyní se pustíme do samotného vytváření. Zvolíme si jazyk, který nám vyhovuje. Pro ty, kteří jsou zběhlí v informatice, to bude nejspíš angličtina, která je jazykem počítačů. Poté si zvolíme velikost displeje. Adresa portu by se měnit neměla, měla by být nastavena správně.

Teď se přesuneme ke Sceen Settings. Zde se teprve bude dít něco velkého. Takže pokud jste si nalevo všimli toho seznamu, tak s tím teď budeme pracovat. Ale prvně si přidáme Screen – pomocí tlačítka Add. Pomocí tlačítka Delete ho můžeme zase smazat a pomocí Change screen order můžeme měnit jejich pořadí. Klineme na první ze čtyř rádků, vedle něj se objeví šipečka. My se teď přesuneme do seznamu a tam si můžeme vybrat z mnoha záložek. V kategorii Systém najdeme věci jako využití CPU nebo využití RAM, datum čas a taky čas, jak dlouho jede počítač (to radši nepoužívejte, pokud vás kontrolují rodiče nebo pokud se nechcete dozvědět něco strašného). Taky jsou tam stavy tlačítek Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock a další. Pokud tedy na položku poklepáme, objeví se nám její kód na určeném řádku a v konečném důsledku to může vypadat třeba tako:

Při tomto screenu se vám zobrazuje čas a datum a na druhém řádku uptime (čili doba, jak dlouho jste u PC). Pokud potřebujete zobrazit jen čistý text, stačí ho tam napsat tak, jak leží nebo běží. Ještě se podíváme na některé další položky. Třeba Harddiscs,kde máte info o jednotlivých discích. Hráče by mohla zajímat položka Pink, která vám automaticky pinguje a hodnoty zobrazuje na displeji, nebo nabídka Gameserver, ale tu jsem osobně nezkoušel. Sosákům by se moklo líbit zobrazování downloadu a uploadu.

Těm s čtyřřádkovým displejem by se mohly líbit fullscreenové hodiny. A je zde spousta dalších položek. Ty si můžete vyzkoušet sami. Teď se podíváme, co dál, když už máte nastaven patřičný počet screenů. Všechno jste uložíte tlačítkem Save Configuration.

Spusťte si jaLCDs a na displeji by se mělo něco objevit, je to ze souboru example. Vy jste si ale vytvořili vlastní, takže na ikonku v taskbaru (vedle hodin) klikneme pravým tlačítkem, vyroluje se nabídka. Její položky si určitě prostudujte, ale teď nás bude zajímat položka Configs, tam si vyberete soubor, který jste vytvořili. A to, co v něm je zadáno, byste měli vidět na displeji. Pokud vše probíhá, jak zde píši, tak je všechno v pořádku. Jinak jste asi něco udělali špatně, když tak mne kontaktujte, nejlépe ve fóru.

No ale tohle by asi většině lidí nestačilo, tak se podíváme, co se dá nastavit dál, jak displej trochu oživit. Jsou to efekty, různé doby trvání jednotlivých screenů a další. Viz obrázek:

Ale to nejlepší spočívá v propojení se dvěma velmi oblíbenými programy. Těmi jsou Winamp (nejspíš nemusím představovat, je to snad nejznámější přehrávač, jaký kdy byl, více na http://www.winamp.com/">winamp.com) a Motherboard monitor (také dostatečně známý program na to, abych ho musel představovat). První se podíváme na to, co umí kombinace s MBM5. Tak především to je zobrazování teplot a otáček větřáků, ale jsou to i různá napětí ve větvích na napětí jádra. Stačí si vybrat ze skupiny Motherboard monitor správnou hodnotu.

Winamp nabízí zobrazení přehrávané písničky, jejího autora, názvu alba, jejího čísla, bitrate, délky, času apod. Potom jsou to informace o playlistu a na závěr je to efekt Progress Bar, který zobrazuje, kde se pohybuje přehrávání (a na výběr je hned několik verzí). Plus jsou to VU metry, kterých si ale užijí jen uživatelé s 4řádkovým displejem.

Na závěr bych zmínil ještě tlačítko PDH, díky kterému můžete z PC tahat na displej mnohem neobvyklejší informace.

To je asi vše, snad bych zmínil jen to, že na stránkách www.jalcds.de je k dispozici spousta addonů.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Jiří ChytilAutor programuje ve VB, zajímá se o elektrotechniku, studuje na SOŠ Elektrotechnické - obor číslicová technika.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý