Používáme Linux
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Používáme LinuxPoužíváme Linux

 

Používáme Linux

Google       19. 5. 2006       12 181×

Recenze knihy Používáme Linux, za kterou stojí autoři Matt Welsh, Matthias Kalle Dalheimer, Terry Dawson, Lar Kaufman.

Kniha Používáme Linux je překladem světového bestselleru Runnig Linux, která již vyšla ve čtyřech aktualizovaných vydáních, z nichž však jenom tři byly přeloženy do češtiny. Odborníky a především linuxovou komunitou je hodnocena jako jedna z nejlepších knih o Linuxu, co kdy vyšla.

Pokud knihu vezme do ruky začátečník, bude jistě žasnout, jak velkou publikaci to vlastně drží (nikoli velkou rozměry, ale svou informační hodnotou). Z počátku čtení mu bude většina věcí připadat jako jedna velká neznámá, ale již po pár kapitolách hodně věcem „přijde na kloub“. A až bude mít za sebou knížku celou, tak by již nic pro něj nemělo být velký problém.

Naopak pokročilý uživatel Linuxu nad knihou uznale pokýve hlavou, ale nedá se pochybovat o tom, že pro něj bude kniha rovněž velkým přínosem. Členění a výběr jednotlivých témat totiž zaručuje, že každý si v knize najde to svoje. Kromě toho se stačí mrknout na zadní stranu obálky, kde je „Zařazení publikace“:

Kniha Používáme Linux je recenzenty, odbornými časopisy a především širokou linuxovou komunitou hodnocena jako jedna z nejlepších knih o Linuxu vůbec. Lze ji také bezesporu nazvat klasikou Linuxu.

Autoři publikace si dali za úkol vytvořit co nejúplnější přehled o systému Linux i přesto, že si jsou vědomi, že se Linux neustále vyvíjí. Navíc žádná publikace nemůže obsáhnout úplně všechno (je tedy pochopitelné, že zde nenajdete např. jeho využití v raketoplánech apod.). Přesto zahrnuje téměř vše, co byste mohli při práci s Linuxem potřebovat. Jen se podívejme na stručný přehled hlavních kapitol: (podrobný obsah je k dispozici na stránkách nakladatelství)

› Předmluva
› 1. Úvod do operačního systému Linux
› 2. Příprava k instalaci operačního systému Linux
› 3. Instalace a počáteční konfigurace
› 4. Základní pojmy a příkazy operačního systému Unix
› 5. Základní správa systému
› 6. Správa souborových systémů, odkládacího prostoru a zařízení
› 7. Aktualizace progamového vybavení a jádra systému
› 8. Ostatní úkoly správy systému
› 9. Editory, nástroje pro zpracování textu a grafiky a tisk
› 10. Instalace systému X Window
› 11. Přizpůsobení prostředí X Window
› 12. Kompatibilita s Windows a Samba
› 13. Programovací jazyky
› 14. Programátorské nástroje
› 15. TCP/IP a PPP
› 16. WWW a elektronická pošta
› 17. Základy bezpečnosti systému
› 18. Dynamické webové stránky a systém LAMP
› Dodatek A – Zdroje informací o operačním systému Linux

Sami vidíte, že zahrnuje velké množstí oblastí. Vezmeme-li knihu a podíváme se napříč jejím obsahem, tak můžeme říci, že po seznámení s filozofií Linuxu se budeme zabývat jeho instalací. Ačkoli v dnešní době většina z nás minimálně větší část této kapitoly nejspíš přeskočí, protože většina distribucí má snadno ovladatelné a intuitivní instalátory, které odvedou veškerou „těžkou“ práci za nás, tak se můžeme setkat se situací, kdy to tak jednoduché nebude – selže automatické rozpoznání hardwaru, případně budete muset manuálně rozdělit (resp. přerozdělit) disk tak, abyste mohli Linux již bezproblémů nainstalovat.

Pro ty, kteří vidí Linux poprvé, či mají jen minimální zkušenosti, tu je kapitola, která se zabývá naprostými základy a příkazy systémů Unix (tedy i Linuxu). Netýká se to ovládání z grafického prostředí – tomu se zase naopak věnuje pouze kapitola 11.

Již pokročilejšího charakteru jsou kapitoly 5-8, jež jsou věnovány otázkám řízení a správy operačního systému Linux a lze je považovat za nosné kapitoly celé knihy. Dovídáme se v nich například o správě uživatelských účtů, zálohování, aktualizaci (a samozřejmě i instalaci a odinstalaci) programového vybavení apod. Nezůstane opomenuto ani sestavení nového jádra.

Nakonec se dozvíte něco o nastavení X serveru a následném používání grafických prostředí KDE a GNOME. Byla by hanba, kdyby autoři opomněli něco tak významného, jako je programování v Linuxu, proto mu věnují hned dvě obsáhlé kapitoly. Pokud se zajímáte o sítě a servery, budou vás jistě zajímat také kapitoly 15-18, protože se jim celkově věnují. Speciální kapitola (17) věnovaná bezpečnosti Linuxu je v této knize nová a vcelku dobře udělaná, zabývá se mj. TCP Wrappers, ale i firewallem netfiler atd., takže ji doporučuji všem, co provozují svůj Linux v nějaké síti (tedy všem, co čtete tuto recenzi z Linuxu :-)).

Nemohu vynechat náhledy několika málo stran z této knihy:



Když jsem knihu prvně otevřel, zaujala mě svým značným rozsahem a vysokou odborností, která rozhodně není na škodu. Autoři totiž svému řemeslu velmi dobře rozumí, což je v knize více než dobře znát. Kniha je poutavá a vše je vysvětlováno tak, aby to mohl pochopit přinejmenším každý (vysoká odbornost publikace tomu nebrání, viz dále). Rozvržení kapitol je podle mě ideální, čtenář se dovídá vše v logické posloupnosti, přesně tak, jak to potřebuje.

Veškerá odborná látka je podávána velice stravitelně, proto se do publikace mohou pustit i naprostí začátečníci. A právě těm je asi užitečná nejvíce, protože v ní naleznou velmi důležitou oporu. Pokročilým asi slouží již jen jako „první pomoc“, když se něco stane nebo je potřeba provést méně častý úkon. Přestože je na Internetu velké množství informací, žádné nejsou v takovém množství na jednom místě a tak snadno dostupné, aby mohly překonat tuto publikaci. Navíc naprosto souhlasím s názorem, že se jedná o jednu z nejlepších knih o Linuxu vůbec a že patří mezi věčnou klasiku linuxové literatury.

Jako každá publikace, tak i tato knížka má pár svých nedostatků. A to nedostatky převším ve svém českém překladu, kde můžeme nalézt řadu překlepů. Namátkou například „Autorská práva na operační systém Lynux“ nebo „Přizpůsobení prostředí W Window“ (patří X Window). Některé věci jsou v knize již mírně neaktuální, ale s přihlédnutím na to, že byla kniha vydána roku 2003, se to ještě dá prominout.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se věnuje tvorbě webových stránek, webdesignu a mezi další koníčky patří akvaristika a ježci. Nejvíce ze všeho se ale zajímá o GNU/Linux.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý