Java bez předchozích znalostí
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Java bez předchozích znalostíJava bez předchozích znalostí

 

Java bez předchozích znalostí

Google       Google       18. 5. 2006       32 162×

Recenze knihy „Java bez předchozích znalostí“ od Jamese Koegha, kniha je průvodcem jak v začátcích programování vůbec, tak v začátcích programování v Javě.

Popis

Na začátku se kniha zabývá tím, co je to program, programovací jazyk atd., poté se postupně dostává k C++, srovnání Javy a C++ a nakonec k samotné Javě,hlavně ukázkou tradičního „Ahoj světe!“ (první program), jeho kompilací a spuštění. Tématem, které následuje, jsou datové typy a proměnné, s kterými se posléze naučíte provádět operace. Jak řídit tok programu (if, while, for atd.) je psáno dále. Kniha se také zabývá objektovým programováním (v Javě to jinak nejde), tj. třídy, metody, dědičnost atp. V další části se zabývá oštřováním výjimek, vícevláknovým programováním a prací se soubory. „Jak udělat okna (GUI) a pracovat s více daty či databází?“, tak tomu se dočtete skoro na konci knihy. Posledním tématem jsou applety, tj. Java na webu.

V každé kapitole je test (v příloze jsou odpovědi), který vám umožní zkusit si, zda-li jste danou kapitolu opravdu zvládli. Tady máte přehled kapitol:

Obsah
› Úvod
› I. Do nitra Javy
› II. Datové typy a proměnné
› III. Výrazy a příkazy
› VI. Řídící struktury
› V. Pole
› VI. Metody a polymorfismus
› VII. Třídy
› VIII. Dědičnost
› IX. Ošetření výjimek
› X. Vícevláknové programování
› XI. Soubory a proudy
› XII. Grafické uživatelské rozhraní
› XIII. JDCB a datové objekty v jazyce Java
› XIV. Applety jazyka Java
› Přílohy
› Rejstřík

Pro koho kniha je?

Jestliže pro vás dosud byla Java zakletá a studium složitých skript nebo jiné pokusy na psaní programů či nároky zkoušek nestačily, je zde konečně učebnice, s níž uchopíte výuku Javu za správný konec. Vybrali jsme pro vás nejsrozumitelnější současnou publikaci pro začátečníky programování, kterou lze na světě najít.

O autorovi

Jim Keogh vyučuje kurzy o programování v Javě na Columbia University. Byl vedoucím prvního projektu zabývajícího se elektronickým obchodem na této univerzitě. Přes deset let vyvíjel systémy pro společnosti obchodované na Wall Street. Je autorem řady úspěšných knih pro začátečníky, např. „The Essential Guide to Networking“ nebo „Java 2 Database for Dummies“.


Moje hodnocení

Klady

Kniha svůj úkol splnila. Je dobrá k tomu, aby naučila základy programování každého. Kniha je skvěle uspořádaná, přesně popořádku. Výklad je vcelku srozumitelný, snaží se nevynechat nic, co by vás mohlo překvapit (ne úplně se to daří, viz. níže, ani netrápí zbytečnými (prozatím) detaily). Kniha je dplněna dobrými příklady, které opravdu něco naučí. Již zmiňovaný test na konci každé kapitoly i na konci knihy je také prospěšný.

Zápory

Občas jsem narazil na chyby ve výkadu. Myslím, že to je jen špatný překlad (no, je to první vydáni). Druhá věc, která mi vadila, bylo to, že občas něco, co by se na začátku hodilo, chybí, třeba tam není na začátku nic o CLASSPATH (až někdy v půlce knihy - to je pozdě, protože to na začátku může dělat problémy) nebo jsem nepostřehl nic o vývojových prostředích jako Eclipse nebo Netbeans. A poslední třetí vada - je škoda, že testy jsou koncipovány jen znalostně, nezkouší to, jestli jste schopni své znalosti implementovat do programu.

Pozn.: Vypadá to, že záporů je více jak kladných vlastností, ale tak to není. To je jen tím, že jsem ty klady vystihl (jistě ne všechny) v popisu výše

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zajímá o programování, webové technologie a IT obecně. Mezi další zájmy patří čtení, fotografování, přítelkyně et cetera...
Web     Twitter     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý