Názory ke článku Funkcionální programování - Typy – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Funkcionální programování - Typy – Programujte.comNázory ke článku Funkcionální programování - Typy – Programujte.com

 

Názory ke článku Funkcionální programování - Typy

Farundel   NOVÝ
9. 6. 2006

Pokud se bude nekdy hlasovat o nejlepsi a nejprofesionalnejsi serial, tak moje volba je nejspis jasna...i kdyz to mozna neni fer, kdyz tohle pise profik :o)

Do tretice - diky moc. Doufam, ze do prazdnin dilu jeste pribude, na prazdniny si totiz serial chci pekne vytisknout a zkusit se funkcionalni programovani naucit...

Chystate na nektere pozdejsi dily, az budou probrany zaklady, i nejake trosku rozsahlejsi priklady, pane Skarvado? Po pravde receno, pro cloveka, ktery odjakziva programuje jenom proceduralne je tohle trosku nezvyk, a tak by se nejaka aplikace z praxe urcite hodila...

libor   NOVÝ
20. 6. 2006

Dekuji, budu se snazit, aby clanky byly ctive, a take pocitam s ukazkami trochu vetsich a smysluplnejsich prikladu. Omlouvam se, ze reaguji na Vas komentar az ted, dlouho jsem se na programujte.com nedostal.

Uvedomuji si, ze uzivatele imperativnich jazyku jsou zvykli ucit se novy jazyk na programcich typu "Hello, world". Ve funkcionalnim programovani se zacina spis tim pocitanim jednoduchych vyrazu a funkci. Duvod je jednoduchy: program "Hello, world" je prikladem vystupu, ale prave vstupy a vystupy jsou v ciste funkcionalnich jazycich necim, co musi byt do jazyka zacleneno velmi opatrne, jinak by jazyk prestal byt ciste funkcionalnim. Vstup a vystup totiz meni stav vnejsiho prostredi a zmeny stavu jsou necim, co je funkcionalnim jazykum cizi. Funkcionalni paradigma je zalozeno na tom, ze se stav nemeni. Proto se o vstupech a vystupech ve funkcionalnim programovani mluvi az pozdeji, az se zavedou tridy typovych konstruktoru a tzv. monadicke operatory.

Priklady jednoduchych programu se vstupem a vystupem si samozrejme ukazeme i driv, ale podrobnejsi vysvetleni zacleneni vstupu a vystupu do ciste funkcionalnich (a tzv. referencne transparentnich) jazyku si nechame na pozdeji. Doufam, ze to nevyzniva tak, ze vstupy a vystupy jsou prilis komplikovane -- naopak, jejich bezne pouzivani je jednoduche, jen presny popis jejich semantiky vyzaduje pripravu.

Takze ukazky malych programku i se vstupem a vystupem prijdou brzy.

Farundel   NOVÝ
15. 9. 2006

Dekuji za obsahle vysvetleni. Je opravdu zajimave, jak moc se funkcionalni jazyky lisi od tech imperativnich. Tesim se na dalsi dily. Take se omlouvam za pozdni odpoved. Az s novym, poprazdninovym dilem Vaseho serialu me napadlo podivat se, jestli jste mi tehdy odepsal.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý