Příkazová řádka - 6. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Příkazová řádka - 6. lekcePříkazová řádka - 6. lekce

 

Příkazová řádka - 6. lekce

Google       Google       4. 6. 2006       63 284×

Dávky jsou malé programy, scripty, které provedou několik příkazů najednou. A právě dávky, batche, jsou hlavní náplní dnešní lekce.


Dávky

Dávky pro DOS nejsou programy v pravém slova smyslu. Nejsou tu žádné if (až na výjimky), dokonce žádné jednoduše použitelné klasické proměnné (až na výjimky systémových proměnných), žádné výpočty 1 + 1 (až na malé výjimky :) ), žádné funkce, procedury, třídy apod. Jazyk dávek je přesně uzpůsoben na práci se soubory a systémem, takže jsou tam jen tyto a příbuzné věci.

V dávkách můžete vlastně použít vše, co na příkazovém řádku samotném. Prostě to, co jste až dosud vždy psali na příkazový řádek, napíšete do dávky, tu spustíte a vykonají se všechny příkazy, které tam budou.

Dávka je obyčejný textový soubor s příponou bat. Podobně jako C++ má cpp, jako Pascal má pas, jako Python má py, tak DOS má bat. Bat jako Batch, což je anglicky dávka. Pusťte si např. PSPad, v menu Formát – Změna syntaxe navolte MS–DOS Batch. To jen kvůli tomu, abyste měli pěkně barevně odlišeny příkazy od ostatního a napište následující příkazy pod sebou:

REM uložte například jako prvni.bat
@echo off
echo Datum
date /t
echo.
echo Čas
time /t

pause

Spustíte to normálně, jako spouštíte jakýkoliv jiný program nebo dokument. Prostě Enter nebo dvojklik nebo napsat na Příkazové řádce. Na příkazové řádce nemusíte psát příponu, tedy v tomto případě stačí napsat prvni.


Vysvětlení jednotlivých příkazů

První řádka s REM je komentář. DOS to ignoruje, je to jen pro vás nebo někoho, když mu chcete něco sdělit, co ten program nebo konkrétní řádka dělá nebo se tam dává copyright.

Druhá řádka je již trochu alchymie. Zkuste ji smazat a pustit program bez ní. Budou se vám vypisovat nejen výsledky příkazů, ale i příkazy samotné. Je to snad vhodné někdy, při ladění, když přesně chcete vědět, kde se v dávce nacházíte, ale většinou to výstup kazí. A ten zavináč, ten je tam ještě navíc kvůli tomu, aby se nevypsala ani samotná řádka s echo off. Jinými slovy, můžete zavináč ručně dávat před jakékoliv řádky, které chcete, aby se vykonaly, aby se vypsal jejich výstup, ale ne ony samotné.

Příkaz echo je zjednodušená obdoba pascalovského writeln(), céčkovského printf() nebo pythonovského print. Prostě prostý tisk na konzoli, obrazovku. Vytiskne se to, co DOS najde za echo, bez uvozovek, bez ničeho.

Příkaz date vypíše prostě dnešní datum a přepínač /t se vás nezeptá, jestli chcete čas změnit. Zkuste samotné date a uvidíte, o čem mluvím. Více v nápovědě k příkazu (date /?).

Echo. je další „divné, až alchymistické“ pojetí tisku na obrazovku. Vytiskne se prostě prázdný řádek. Proč tvůrci zvolili zrovna . (tečku) mi je záhadou.

Příkaz echo Čas vytiskne slovo Čas. Pravděpodobně se vám, stejně jako mě, na první pokus vytiskne:

╚as

Je to proto, že máme špatně nastavené kódování češtiny. Příkazová řádka alias DOS používá zásadně, již od historických dob, co pamatuji, kódování cp852. Tedy v PSPadu menu Formát &ndash Latin II (cp852). Pak by vše již mělo být OK. Na tomto se také krásně ukáže, kdo čte vše a kdo přeskakuje; rychle, rychle, ať už jsem na konci :-). Těším se pak na dotazy ve fóru:

a proc my tamm njde ta cestyna?? prosym pomoooooc!!!!!!!!!!!!!

Time /t funguje podobně jako date /t, takže tady není co řešit. Poslední příkaz pause je tam pro ty, co dávku budou spouštět klikáním. Protože jinak, bez ní, se výsledek rychle ztratí z monitoru a vy neuvidíte nic, vůbec nic. Kdo program spouští z příkazové řádky, ten to nepotřebuje.

PATH

Většinou chceme, aby dávky byly dostupné odkudkoliv. Proto je vhodné si založit někde nějaký specielní adresář, třeba DAVKY, ten si přidat do PATH (viz 3. lekce) a všechny dávky, všechny „programy“, které budete v DOSu vytvářet, ukládat sem.


Úkol

Vytvořte a pošlete mi dávku, která:

  • vytiskne aktuální datum a čas
  • vytvoří složku Zálohy mých dokumentů – hezky česky!
  • nakopíruje soubory s příponou *.doc z aktuální složky do výše vytvořené
  • bude mít v komentářích napsáno upozornění, na co si mám dávat pozor pro správné „české“ fungování scriptu
  • vytisknete Hotovo, vše nakopírováno. Zatím neřešte, jestli se příkaz provedl či nikoliv, jestli nastala chyba. To budeme řešit někdy jindy.
  • bude obsahovat příkaz @echo off, samotné příkazy mě při běhu programu nezajímají.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Pavel KosinaAutor programuje v Pythonu.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý