Dokonalý kód
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Dokonalý kódDokonalý kód

 

Dokonalý kód

Google       Google       28. 6. 2006       20 667×

Přinášíme vám recenzi na jednu z nejoblíbenějších a nejznámějších knih o programování – Dokonalý kód.

Kniha Dokonalý kód byla pro mě velkou záhadou. Publikace tolika kladnými ohlasy nechá chladným jen asi málokoho. Vždyť již úvodní seznam pochvalných vět, které byly o knize napsány různými v dané problematice znalými lidmi, je notně dlouhý a vše dává znát, že se nám do ruky dostala velice přínosná publikace. Český překlad, vydaný v lednu letošního roku, je vydán až po více jak 10 letech od sepsání původního textu. Osobně tuto dlouhou časovou prodlevu můžu jen stěží pochopit, vždyť spousta programátorů má jistě doma v knihovničce anglický výtisk.

Jak již název napovídá, nejedná se o učebnici programování jako takového, ale snaží se čtenáři doporučit správné postupy vývoje software a psaní zdrojového kódu. Na jazyku přitom nezáleží, samotné příklady jsou uvedeny v C++, Visual Basicu, C# a Javě, přičemž si můžeme prohlédnout jak správné příklady, tak i chybné. Vše záleží na technice programování. Pokud Vás kniha naučí analyzovat projekt a následně zjištěné zkušenosti efektivně implantovat do kódu, který se tak stane rychlejším a efektivnějším, splní svůj úkol. Vždyť zdrojový kód co nejvíce se přibližující „geniálnímu řešení“, tedy co nejjednoduššímu a nejelegantnějšímu způsobu řešení problému, je jistě cíl každého programátora.

Rozdělení na 7 základních částí je příhodné. Nejvíce mě zaujaly následující části:

  • Tvorba vysoce kvalitního kódu
  • Proměnné
  • Systémové úvahy
  • Softwarové mistrovství

Přečíst knihu je snadné, tuto však budete číst vícekrát. Autor se totiž snaží předat obrovské kvantum informací.

Jednotlivé kapitoly jsou uzpůsobeny tak, aby pomáhaly nejprve se psaním samotného kódu a pak s upravováním již napsaného. To je důležité zejména v případech, kdy program přebíráte po jiném člověku. Aby pak bylo další předání jednodušší, věnuje se určitá část knihy také tvorbě dostatečného okomentování zdrojového kódu, což je jednou z často opomínaných „povinností“ dobrého programátora. Zajímavá je jistě také část věnovaná ladění kódu za účelem vyšší efektivity, a tím i rychlosti. V kostce můžeme říci, že publikace povede čtenáře od základního, obvykle neefektivního psaní programů k zefektivnění vývoje. Obvykle se totiž učebnice programování zdrojovému kódu jako takovému příliš nevěnují.

Ukázky

Určení knihy je spíše pro profesionály, pro které je tvorba programů denním chlebem. Nicméně ani začátečník v programování nebo sváteční programátor rozhodně koupí neprohloupí. Není totiž až tak důležitý účel, ale vlastní komfort a pocit. Je však vhodné, aby čtenář měl alespoň základní znalosti z oblasti programování a programovacích jazyků – aby porozuměl příkladům a obecně teorii ve knize zmiňované. Bohužel po jednom přečtení se vám asi nepodaří nabýt všechny zkušenosti, které se autor snaží předat, proto počítejte, že po určité době se do čtení pustíte znovu. Tento fakt potvrzují i zkušení programátoři mnoha zemí světa, kde byla kniha přeložena a vydána.

Autor napsal knihu velmi poutavým stylem. Trochu na obtíž je až příliš uvolněná atmosféra, která z knihy přímo číší. Mám pocit, že tato skutečnost dosti škodí. Jinak se z pohledu stylu psaní nedá nic vytknout. Velice oceňuji také pevnou vazbu, díky které je čtení velice příjemné. Drobné chybky se samozřejmě v textu najdou, některé grafické prvky bych asi také volil trochu jinak, ale nejedná se o věci, jež by příliš vadily.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor testuje novinky v oblasti SW.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý