SQL – Kapesní přehled
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

SQL – Kapesní přehledSQL – Kapesní přehled

 

SQL – Kapesní přehled

Google       Google       6. 7. 2006       21 397×

Recenze knihy SQL – Kapesní přehled od Luboslava Lacka

I když se v jazyce SQL sami řadíte mezi zkušenější administrátory, tvůrce dotazů či programátory, pravděpodobně ani vy nenosíte v hlavě všechny příkazy, funkce a jejich parametry – zvláště musíte-li pracovat s databázovými systémy různých výrobců. Nechcete-li se při psaní kódu v SQL zdržovat vyhledáváním potřebného příkazu a jeho syntaxe v on-line zdrojích nebo v tlustých knihách, využijete jistě tuto malou příručku.

SQL Kapesní přehled stručně a přehledně popisuje všechny příkazy jazyka pro definici dat (DDL), jazyka pro manipulaci s daty (DML) a funkce standardního jazyka SQL. Po stručném nástinu každé kategorie již následují dotyčné položky (příkazy, funkce atd.), doprovázené kratičkým vysvětlením, zápisem obecné syntaxe a – je-li potřeba – i jednoduchým příkladem použití.

Nechybí ani stručné shrnutí principů relačních databází, osvětlení struktury jazyka SQL, přehled datových typů a operátorů. Protože implementace některých příkazů a zejména funkcí se, jak známo, v produktech různých výrobců liší, je vždy upozorněno na konkrétní odlišnosti v Microsoft SQL Serveru, Oracle a MySQL a příklady jsou pak uváděny pro každý z nich.

Pro snadné nalezení je každá kategorie abecedně řazena, přehlednosti dále napomáhají výrazné nadpisy, orientační značky v okraji a celkově pak kroužková vazba usnadňující listování a bránící samovolnému zavírání knížky při psaní vašich programů.

Při návrhu osnovy této publikace se rozhodovalo, zda sestavit pořadí probíraných témat a příkazů podle některé z norem, nebo použít přirozenou logickou strukturu jazyka SQL. Nakonec zvítězila druhá možnost, protože je jednoznačně přehlednější a lépe uchopitelná. Hlavní význam normy je hlavně ve vyčerpávající a všechny detaily pokrývající přesnosti a úplnosti, takže se předpokládá, že takovéto uspořádaní budou využívat spíše implementátoři než uživatelé. Asi nejpřesnější metoda, jak vyjádřit syntaktická pravidla jazyka SQL, je pomocí syntaktických diagramů.

Jedním ze závažných problémů je i určitá nekompatibilita v oblasti implementace jazyka SQL pro jednotlivé databázové platformy. Na úrovni základních příkazů SQL jsou všechny platformy prakticky kompatibilní, ale každá z nich má určité specifické rysy, například co se týká implementace nativních datových typů, rozšiřující množiny příkazů a klíčových slov. Rozdíly jsou i v syntaktické implementaci parametrů klíčových slov. Kapitolou samou pro sebe z hlediska kompatibility je potom národní lokalizace, hlavně národní interpretace data a času. S touto nekompatibilitou se čtenář setká zřejmě nejdříve a nejčastěji. Proto je v této publikaci zavedeno značení kompatibility, které ukazuje, pro které nejpoužívanější databázové platformy je příslušná syntaxe příkazu určená. Aby neúměrně nevzrostl počet kombinací, vyplývající u základních příkazů z drobných rozdílů jazyka SQL mezi databázemi, zaměříme se většinou na tři nejpoužívanější platformy.

Publikace pokrývá databázi Oracle ve verzích 7, 8, 8i, 9i a lOg, MS SQL Server ve verzích 7.0, 2000 a 2005 a MySQL.

Publikace je i přesto vhodná pro uživatele databázových systémů IBM DB2 Universal Database, Microsoft Access, PostgreSQL, Sybase Adaptive Server a dalších.

Obrázky

Tato příručka je vhodná pro všechny, kteří pracují často s databázemi a potřebují občas nahlédnout do knížky na patřičnou syntaxi jazyka SQL. Učiníte tak konec dlouhého hledání v obsáhlých knihách či na Internetu.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý