Názory ke článku Vesmír - úvod – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Vesmír - úvod – Programujte.comNázory ke článku Vesmír - úvod – Programujte.com

 

Názory ke článku Vesmír - úvod

mstarman   NOVÝ
8. 8. 2006

Podle toho co by mělo být v dalších článcích se na ně moc těším. Hlavně na teorii relativity.

lamb   NOVÝ
8. 8. 2006

Vypadá to zajímavě, na pokračování se moc těším. Jen doufám, že se zlepší korektury...

Aldaris   NOVÝ
8. 8. 2006

Psát o relativistickém pohledu na prostor a čas tak, aby se to dalo chápat je dost obtížné ... pokud to někoho zajímá, tak doporučuji o tom něco přečíst z více zdrojů, usnadní to chápání.

Farundel   NOVÝ
8. 8. 2006

Nerad bych byl za neprejiciho hnidopicha, ale... co studuje autor clanku? Teoretickou fyziku na VS? Astrofyziku?

Protoze nemyslim si, ze je amater neprofesional schopen ostatnim laikum tuto problematiku vysvetlit. Casto to dela problemy i profesionalum. Leda by byly clanky temer opsane z knih o teto tematice... ja toho o techto tematech precetl pomerne hodne a jednu dobu jsem byl rozhodnut teoretickou fyziku studovat na univerzite (nakonec jsem se ale rozhodl zkusit informatiku a pokud by me to nebavilo, tak se vratit ke svemu puvodnimu umyslu), ale ani po precteni tech knih, materialu a clanku bych tuto problematiku srozumitelne vysvetlit nedokazal. :o) Sam pro sebe to pomerne chapu, ale vymacknout ze sebe postupny srozumitelny vyklad s myslenkami na sebe logicky navazujicimi bych proste nejspis nezvladnul ;o)

Jestli je autor fyzik, tak se samozrejme omlouvam a tesim se na jeho vyklady.

Bude mit v dilech serialu sve misto i matematicky vyklad? Matematicky zaklad teorie relativity mam ze stredni skoly samozrejme probran, ale zajimalo by me i neco vic. Pripadne i ke kvantove mechanice. Pokud je to mozne. Diky...

xp_001   NOVÝ
8. 8. 2006

děkuji za kladný ohlas, další článek je už téměř dopsán a dělají se na něm poslední úpravy tak snad do týdne vyjde,
To farundel: asi tě sklamu,teprve studuji střední školu elektrotechnickou v Olomouci a jdu do třeťáku(bohužel zatím ve škole o těchto tématech zatím nebyla řeč, jen co jsem řešil s našim profesorem).
Nebudu vlastně ani nemůžu( až tak dobře to zas neovládám) tyto témata probírat nějak do hloubky, jelikož mi jde o to abych čtenáře, kteří o tom nic nevědí, je seznámil s danou problematikou. Matematickou stránku těchto teorií zatím neovládám, takže to bude bez matematického výkladu. Ale budu rád kdyby jsi občas něco doplnil pod články.

Sitnarf   NOVÝ
9. 8. 2006

Nevím, řekl bych, že nemáte pravdu. Já bych řekl, že to spíš souvisí s vyjadřovacími schopnostmi. Tady se nejdená o psaní žádné knihy, takže podle mě nemusí být uznávaný autor.
Tato tématika mě taky celkem zajímá a celkem se těším na další články, ale nerad bych předbíchal, záleží jaká bude kvalita článků. ;)

Farundel   NOVÝ
9. 8. 2006

<i>Nevím, řekl bych, že nemáte pravdu. Já bych řekl, že to spíš souvisí s vyjadřovacími schopnostmi.</i>

Vy se v teto casti teoreticke fyziky vyznate? Jestli ano, a jeste navic mate zkusenosti s ucenim laiku, pak prosim, to bych samozrejme ustoupil, ale jinak ne. Nejdulezitejsi na vysvetleni teto tematiky obycejnemu lidu je umeni podat vyklad i bez potreby matematickeho aparatu tak, aby byl stale stejne srozumitelny... tak mi nevykladejte o vyjadrovacich schopnostech, ty mam rekl bych pomerne na urovni. Bez nich to samozrejme nejde (sebelepe vycviceny orangutan to proste nesvede), ale jde o schopnost od jednoho argumentu prechazet k dusledkum. O schopnost pouzivat vhodne "metafory" a analogie (pokud neco malo vite o problemech ve vice nez trojrozmernem prostoru, tak chapete, co se snazim naznacit).

Nemyslim si, ze vysvetlovani principu relativity, principu ekvivalence, nedejboze vysvetlovani podstaty svinutych rozmeru prostoru a chovani vesmiru v jedenacti rozmerech zalezi pouze na vyjadrovacich schopnostech. Bez nich to nejde, ale ty ma vetsina zdravych lidi na urovni (hadat se a argumentovat proti protivnikovi dokaze skoro kazdy, ze?). Jde o schopnost vysvetlovat logicky a bez jakychkoli mezer. Schopnost pouzivat analogie, jak uz jsem psal vyse.

Drzim autorovi palce pri popisovani nejzajimavejsich problemu, na jake clovek muze narazit :o) Rad budu jeho clanky cist, pripadne neco rad dodam pokud budu moct v ramci sve amaterskosti. Matematicky budu moci prispet leda na urovni stredni skoly, takze mozna bude nejlepsi, kdyz si kazdy koupi ucebnici teorie relativity, obvykle je velice tenka ;o)

Na Matematicko-fyzikalni fakultu Univerzity Karlovy sice nastupuji na obor informatika, ale ve svem volnem case bych rad navstevoval i prednasky z teoreticke fyziky. Takze treba se dozvim dalsi zajimave veci ;o)

A omlouvam se za tak dlouhy post, jenom jsem nechtel, aby si autor myslel, ze hanim jeho snahu. Opravdu mu drzim palce. Ale dost nesouhlasim s tim, ze je to pouze uroven vyjadrovacich schopnosti, na cem zavisi schopnost vysvetlovat tyto casti teoreticke fyziky. Samozrejme bez toho, aby clovek pouze prebiral a opisoval analogie z knih panu Briana Greenea, Stephena Hawkinga a dalsich, kteri jsou ve vysvetlovani teoreticke fyziky laikum mistry.

Jak se rika: teorii relativity rozumeli dva lide - Einstein a nikdo nevi, kdo je ten druhy ;o)))

Preju autorovi hodne stesti. Tesim se na dalsi clanky.

Alyx_Vance   NOVÝ
9. 8. 2006

<i> Jak se rika: teorii relativity rozumeli dva lide - Einstein a nikdo nevi, kdo je ten druhy ;o))) </i>

vravi sa ze jeho zena;)

inak kde by sa dala zohnat o tomto nejaka podrobnejsia literatura?lebo v knihkupectve som zatial ziadnu podobnu nezbadala...a aku by ste mi odporucali?(nejaku aspon trochu user friendly)

tesim sa na pokracovanie:)

xp_001   NOVÝ
9. 8. 2006

určitě si pro začátek přečtěte Struktura vesmíru a elegantní vesmír od Briana Greena, další spoustu publikací najdete ve vědecké knihovně, nebo hledejte na netu

Farundel   NOVÝ
9. 8. 2006

<i>vravi sa ze jeho zena;)</i>
Tak to je klidne mozne ;o)

Jinak ja bych doporucil rozhodne Elegantni vesmir. Ac je to kniha zamerena na teorii superstrun, uvodni kapitoly predstavuji ten nejlepsi popularne naucny vyklad specialni a obecne teorie relativity, jaky jsem mel kdy to poteseni cist. Knihu mam v soucasne dobe pujcenou z knihovny a momentalne ji docitam a az to bude mozne, koupim si ji, protoze ji rozhodne budu cist vicekrat. Opravdu ji musim doporucit. Vyklad je naprosto srozumitelny a snadno pochopitelny. Pouze pozdejsi casti venovane detailum teorie superstrun a M-teorii, popisy toho, jak se to ma s Calabiho-Yauovymi varietami, trhanim a opetovnym sesivani prostoru na subplanckovskych vzdalenostech a podobnymi vecmi, to uz byly obcas chutovky, ktere daly mensi usili ;o)

Nesmirne zajimave mi prisly i popisy toho, jak se Green s kolegy probojovaval rodici se teorii superstrun a jak postupne objevovali male, ale nesmirne dulezite detaily do mozaiky. Uplne jsem napetim nedychal spolu s nim ;o) A z charakteristik a popisu nejvetsiho mozku teorie superstrun, pana Edwarda Wittena, jak jej popisuje Green jsem k Wittenovi ziskal neuveritelny respekt. A toho ani neznam osobne (bohuzel). Ten clovek musi byt genius a osobne se radim k lidem, kteri ho povazuji za vetsiho fyzika nez byli Newton nebo Einstein.

Je to vazne velice zajimava a napinava (toto nebyva zvykem!) kniha. Kez by takhle vypadaly bezne ucebnice fyziky a matematiky. Bohuzel stredoskolska fyzika mi prisla velmi nudna a z nejvetsi casti z toho vinim ucebnice.

Dale bych doporucil urcite knihy od Stephena Hawkinga, napr. jeho Strucnou historii casu. Urcite neco najdes v knihovne v miste sveho bydliste.

delmor_001   NOVÝ
10. 8. 2006

...dle Jacka Londona se studuje vesmír nejlépe ve svěrací kazajce...viz.Tulák po hvězdách...asi to malounko přepísknul, ovšem nemyslím, že všechno...

Farundel   NOVÝ
10. 8. 2006

Ja si uz dlouho vubec nemohl vzpomenout, jak se ta kniha jmenuje. Jednou mi o ni vypravela spoluzacka... diky moc za pripomenuti.

Co se fantazie tyce, tak to mozna nejlepsi bude. I nekteri stredoveci krestansti filozofove si to mysleli (bez te sveraci kazajky samozrejme). Ale satelit, teleskop, tuzka, papir a pocitac budou prece jenom minimalne jeste nejakou dobu o neco uzitecnejsi :o) I kdyz takovi strunovi teoretici jsou odkazani vlastne jenom na tuzku, papir a pocitac a jak jim to jde ;o) Ale bez fantazie a tvurciho mysleni se neobejdou.

Dostalo me, jak Edward Witten bez nejakych rozpaku rekl, ze nejpadnejsim a nejlepsim moznym dukazem platnosti teorie superstrun by bylo, kdyz by nejaky astronom v teleskopu zahledl vibrujici strunu makroskopicke velikosti :o) Protoze jak je znamo pri neustalem zyvsovani energie se od urcite hranice uz struna pouze zvetsuje. A v dobe chvili po velkem tresku te energie bylo opravdu hodne :o)

geon   NOVÝ
10. 8. 2006

jo, krásná kniha. Nevnímal jsem ji vůbec jako beletrii, ale spíše filozofickou teorii. Na přemýšlení o světě jako dělaná. Budu si ji muset znovu přečíst, už to je dávno. Doufám, že si to s něčím nepletu ;-)

Proxymus   NOVÝ
10. 8. 2006

Chtěl jsem se zeptat, jestli o tomto tématu nepíše i nějaký web.Teda jestli bych o tom něco nenašel na netu a když tak kde?

xp_001   NOVÝ
10. 8. 2006

pokud o toto téma máte vážný zájem tak je nejlepší si pořídit nebo popujčovat knížky s touto problematikou. na netu jsem sice našel několik článků zabívajících se touto problematikou, ale většinou skončily dřív než začaly, internet se nejvíc hodí jako doplňující zdroj informací nebo když něco nepochopíte v knížce tak si to najdete na netu, tak to aspoň dělám já. O vesmíru jako takovém se můžete spoustu dočíst na www.astro.cz

mustafa   NOVÝ
29. 8. 2006

knihy od hawkinga bych nedoporučoval tolik, on strašně rád svý doměnky vydává za pravdu a pak pro kterého je kniha psána neví co je opravdu dokázaný. to radši třeba kipa thorna - černé díry a zborcený čas.

gany661   NOVÝ
29. 8. 2006

Jako vubec tomu nerozumim ale zajímá mě to ! Je to supr o tom něco málo vědět ale číst víc jak 800 stranový knížky se mi nechce za celej život jsem přečetl .... nebudu se chlubit :) Nechápu na čem se tady někteří jedinci dohadují a stejnak mi ve svém zivote nezjistime pravdu . :) Tak k čemu se hádata ,? neni to jedno ? do vesmiru se nikdy v živote nedostanu tak je mi jedno jestly je pravdivý to nebo tamto

stepan   NOVÝ
24. 2. 2007

pred elegantnim vesmirem bych vsem vrele doporucil knihy, MECHANIKA, OPTIKA, AKUSTIKA, TERMODYNAMIKA, ELEKTRINA A MAGNETISMUS, ATOMOVA FYZIKA pro stredni skoly, pak Mechanika, Mechanika kontinua, Termodynamika, Elektrodynamika, Teorija polja (od Landau a Lifsice), Kvantová mechanika vše pro VŠ, Feynmanovy prednasky, Fyzika od Hallidaye a spol. a pak bych to doporucil zopakovat, udelat z toho zkousky diskutoval o problemech se zkusenejsima a teprve pak bych se opatrne pustil do popularizace za predpokladu, ze tomu rozumim. Mluvim z vlastni zkusenosti, autora rozhodne nechci odrazovat od jeho zajmu ba naopak-zajemcu o prirodni vedy neni nikdy dost!, ale predstava, ze po precteni Elegantniho vesmiru rozumim teorii superstrun je mylna a zcela zcestna. fyzika neni povidaci veda je to o pocitani, pocitani a pocitani. touhle trnitou cestou jsem si prosel a vim o cem mluvim. Autora prosim ať si cte, premysli a predevsim studuje, ted poradne stredoskolskou fyziku a matiku, pocita vic nez ostatni a pak zkusi nejakou VŠ fyziku a matiku a znovu a znovu pocita a pocita. Pokud vyslysite, usetrite se v budoucnu velkeho zklamani. Kdyz u nas na fakulte delali studenti prijimacky tak se jich jeden profesor ptal co umi, oni hezky citovali prave vysly elegantni vesmir a dlouho mluvili o superstrunach, ale kdyz meli neco rict ke kyvadlu mlceli (mimochodem ten profesor dela do superstrun tak asi pochopite co si o tech recech myslel. mimochodem El. vesmir nejsou superstruny, tohle jsou superstruny: http://arxiv.org/pdf/hep-th/0611349 napriklad). Pral bych Vam, abyste si zvolil tu delsi a namahavejsi cestu, prinese vam hodne poteseni a skutecne poznani. Poznate napriklad, ze nemuzete rozumnet vsemu a vyberete si jen jeden obor. Ta jednodusi cesta vas zavede do pekel, budete sice mluvit o superstrunach, n-dimenzich, metrikach, ale nebudete o tom vedet vubec ale vubec nic. Mluvi ze me zkusenost, proto tak otevrene a mozna drsne, ale vy mate cas to vzit za spravny konec, me to od tech 17 trvalo 5 let nez jsem ten spravnej konec nasel a musel jsem uplne od zacatku absolvovat vse co jsem psal vyse.... Je to jen na vas.... V kazdem pripade hodne uspechu a trpelivosti (vyplati se)

stepan   NOVÝ
24. 2. 2007

http://www-hep2.fzu.cz/~chyla/talks/mytalks/greene2.pdf

da11niel_1   NOVÝ
1. 5. 2007

my fiziku mám a učime se take kraviny (vypočet hustoty,..)

Blujacker   NOVÝ
1. 5. 2007

mi povídej, kalorimetrická rovnice stokrát jinak...

Anonymní uživatel   NOVÝ
29. 7. 2008

Chcete vlastnit pozemek na měsíci, marsu nebo Venuši? Pak neváhejte a koukněte na stránky www.vesmirnepozemky.cz

Nebojte není to žádný chyták nebo nějáký nelegální pokus si přilepšit... vše je naprosto legální a vše je na 100% zařízeno s USA a Lunární Ambasáodu. Je to skvělá investice do budoucna.

vesmirnepozemky   NOVÝ
1. 8. 2008

Chcete vlastnit pozemek na měsíci, marsu nebo Venuši? Pak neváhejte a koukněte na stránky www.vesmirnepozemky.cz

Nebojte není to žádný chyták nebo nějáký nelegální pokus si přilepšit... vše je naprosto legální a vše je na 100% zařízeno s USA a Lunární Ambasáodu. Je to skvělá investice do budoucna.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý