Pracoval jsem pro Gatese
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pracoval jsem pro GatesePracoval jsem pro Gatese

 

Pracoval jsem pro Gatese

Google       Google       30. 8. 2006       13 650×

Recenze knihy Pracoval jsem pro Gatese aneb život mezi bajty

Chcete si připomenout atmosféru po roce 1989? Zajímá vás, jak to v porevoluční době chodilo, nebo jste ji sami aktivně prožili a chcete se do ní na chvíli vrátit nahlédnutím do výstřižků z dobových časopisů nebo do ceníků JZD AK Slušovice? Svěží knížka napsaná prvním šéfem českého Microsoftu vám odhalí nejen zákulisí vzniku české pobočky této firmy, ale poví vám i řadu veselých a vážných příhod ze života jednoho z nejúspěšnějších top manažerů.

Ještě než jsem otevřel samotnou knížku, těšil jsem se na autorovy poznámky ze setkání s Billem Gatesem, byl jsem ovšem překvapen mnohem více. Autor Ivan Pilný rozebírá úspěchy i neúspěchy Microsoftu a píše o nich velmi otevřeně – někdy se jako by staví do role odpůrců Microsoftu, probírá problémy při lokalizaci Windows či Office a čtení zpříjemňuje svěží text s mnohdy úsměvnými perličkami.

V letadle z Paříže po Gatesovi ani stopa a posádka nás ujistila, že opravdu nikdo takový neletěl. Zpátky v salonku jsem velmi, velmi krušnou půlhodinu přemýšlel, co řeknu prezidentovi a čtyřem ministrům a dalším, se kterými měl Gates snídat.

Autor zpočátku rozebírá spíše situaci tehdejšího režimu a porežimu a jejich vliv na svět informačních technologií v Československu, kde rozebírá svůj život a putování světem. Jeho vyprávění je opravdu zábavné a mnohdy až zarážející, že se něco takového dříve vůbec dělo – ať už se jedná o kapitolu K počítačům bez pionýrů, Ukrajinské dobrodružství či Výlet za železnou oponu. Poté se začínáme dovídat o nástupu k Microsoftu a všech akcích okolo něj – a že jich není málo. Popisuje problémy s tehdejší lokalizací snad všech produktů Microsoftu a také vysvětluje, proč je Microsoft nyní světovou jedničkou. Rozhodně to není knížka zapřísáhlého fandy Microsoftu, je psána opravdu neutrálně.

Knížku mohu doporučit jako odpočinkové čtení, kde se navíc dozvíte mnoho z pozadí úspěchu (a neúspěchu) Microsoftu, můžete se dozvědět, jaká tehdy byla u nás situace a co se vlastně smělo a v podstatě i důvody toho, proč jsme tam, kde jsme nyní. Těm, kteří se chtějí dozvědět o Microsoftu jeho tehdejší taktiku a vlastně více ho poznat „zevnitř“, tuto publikaci doporučuji všemi deseti.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý